5 januari 2022

Educated drugdealer van Ellen Kruize Kok

Educated drugdealer cover

We zijn er allemaal al wel eens binnen geweest: de apotheek… In dit boek neemt Ellen Kruize Kok de lezer mee achter de schermen.

Daar zat je dan: wachtend op je medicijnen. De medewerkers verdwenen achter de kasten, aan de balie zat iemand wel erg lang achter een computer en verderop leek het alsof er alleen maar gekletst werd. Waarom duurde het toch zo lang voordat je met je doosje medicijnen naar huis kon?

Achter gesloten deuren

Ellen Kruize Kok raakte na een snuffelstage meteen geïntrigeerd door het werk in een apotheek. Het bereiden van medicijnen, het werk achter de balie en de wiskundige formules die komen kijken bij het doseren van medicijnen sprak tot haar verbeelding. Werken in de apotheek is namelijk meer dan alleen maar het tasje aangeven aan een patiënt.

Ellen Kruize Kok legt uit hoe het gaat als er een recept binnenkomt en het protocol wat dan volgt. De controles, het klaarleggen en het systeem bijwerken in de computer. Hoewel al veel gedigitaliseerd is, is er nog veel handwerk en controle. De auteur geeft een uniek kijkje achter de schermen en daarna begrijp je ook beter waarom je als je patiënt vaak zo lang zit te wachten en dat de assistentes niet gezellig staan kletsen, maar juist overleggen en elkaar controleren, zodat je niet met een verkeerde dosering of het verkeerde medicijn naar huis gaat.

Leest prettig, maar het klopt niet altijd

Het is een korte biografie van Ellen Kruize Kok en het wordt opgevolgd door stukjes van gastschrijvers die ook werkzaam zijn in deze branche. Ze vertellen over hun ervaringen, hun grappigste momenten, maar ook over hun angsten en lastige situaties. Want ja, niet iedereen staat vriendelijk aan de balie voor zijn of haar medicijnen… De zorgverzekeraars maken met hun regels de sfeer er ook niet beter op. De assistentes in de apotheek krijgen hierdoor vaak de volle laag.

Hoewel het boek lekker vlot leest, klopt het niet altijd. Zo heet Hilde op de ene pagina Hilde en op de andere Hilda. Er staan her en der spel- en tikfouten en ik merkte dat de gastschrijvers niet allemaal schrijfervaring hebben. Dat geeft niks, maar een goede en onafhankelijke redactie voor de tweede druk zou geen overbodige luxe zijn!

Voor wie nieuwsgierig is…

Wie -net als ik- nieuwsgierig is aangelegd, is dit een aanrader! Ook vertelt de auteur heel summier iets over bepaalde stoffen en de werking van medicijnen. Je mag meekijken in een dienstapotheek, bij de GGZ en meerijden met de bezorgservice. Maar het interessants vond ik toch wel de opleiding en de stages die Ellen liep. Bij de ene apotheek mocht ze al meteen tubes uitvullen, bij de andere werd ze gevraagd om koffie te zetten.

Na het lezen van ‘Educated drugdealer’ weet je nu dus waarom het een tijdje duurt voordat je naar de balie mag komen voor jouw medicijnen. En je weet nu ook waarom een assistente vaak erg lang bezig is met het computersysteem en jouw dossier. Het is een leerzaam en toegankelijk boek over dit vak.