11 augustus 2011

Een boek per dag – afgesloten

een boek per dag project

Na 20 dagen zwoegen en lezen heb ik een mooi rijtje boeken verzameld. Ik las een klassieker uit de jaren ’20, een kinderboekenweekgeschenk wat ik te lang heb laten slingeren, boeken die al jaren ongelezen in de kast lagen en juwelen die 5 sterren waard waren…

Vandaag begon ik in Desiderio, het debuut van Evelien van Steenis. En ineens bedacht ik me: wil ik dit boek wel in moordend tempo lezen?! Eigenlijk niet. Het boek wat door een cybervriendin is geschreven wil ik niet supersnel doorwerken, daar wil ik op me gemak voor gaan zitten.

Toen kwam plotseling de vermoeidheid opzetten. De vermoeidheid die al dagen dreigde in mijn lichaam, maar ik negeerde de vermoeidheid omdat ik niet wou falen. Één boek per dag heet het boek van Nina Sankovitch. En niet: Elke dag één boek per dag…

Geloof me, ik kreeg er heel veel positieve kracht van. De flow waarin je zit als je een boek in één avond doorwerkt is magisch en zou je echt een keer moeten ervaren. Ook was het verbazingwekkend hoeveel mensen achter mij stonden! Maar dat gaf ook grote druk om te blijven presteren, ik kon niet eventjes zomaar falen. Het is verslavend! Maar al die (fictieve) verhalen die ik in snel tempo moest verwerken waren ook vermoeiend. Ik kon niet even een verhaal op me in laten werken. Na het lezen viel ik gelijk in slaap en de andere dag moest ik weer met een nieuw boek beginnen.

Een ander nadeel was dat ik niet kon lezen wat ik wou lezen. De meeste boeken die ik wil lezen hebben meer dan 300 blz’s en sommige boeken wil ik op mijn gemak lezen. Zoals ik al zei: de flow van één boek per dag was soms verslavend, dus zal ik dit zeker nog vaak doen, maar niet meer elke dag…

Ik ben sowieso een snelle lezer, ik blog graag over boeken en over mijn leven als lezer, ik denk niet dat jullie iets zullen missen als ik weer op mijn gewone tempo zou lezen!

En nu ga ik lekker genieten van Desiderio van Evelien van Steenis!

7 reacties

 • 12 augustus, 2011 om 10:26
  Margriet van Rixoort zegt:

  Je hebt gelijk hoor,vind het zowiso erg knap dat je het 20 dagen hebt volgehouden! geniet van je boek!!


  Margriet van Rixoort
  Beantwoorden

 • 12 augustus, 2011 om 19:42
  claar zegt:

  Heel dapper van je Leesdame om naar jezelf te luisteren, je lichaam te laten spreken en je gevoel te herkennen. Je hebt een knappe prestatie geleverd en ons laten ‘meelezen’, het is goed om nu weer je eigen tempo en belevingen te volgen en wij, wij leven opnieuw met je meex


 • 12 augustus, 2011 om 22:23
  Roxyfloxsy zegt:

  Groot gelijk lieverd! Ik kan me voorstellen dat je ook een boek wel op je in wil laten werken. Vooral als het een steengoed boek is. Ik heb het precies zo. Als ik een boek net uit heb kan ik ook niet meteen in een volgend boek beginnen (tenzij het een reeks is). Dan ga ik verhalen en personen door elkaar halen. Ik denk dat Evelien het zeker kan waarderen dat je de tijd wilt nemen voor haar boek!
  Dikke kus, Maria


  Roxyfloxsy
  Beantwoorden

 • 12 augustus, 2011 om 23:57
  Leesdame zegt:

  Bedankt voor jullie lieve reacties!


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 13 augustus, 2011 om 19:30
  Alexandra zegt:

  Ik heb groot respect voor iemand die 20 dagen lang 1 boek per dag heeft gelezen. Hoorde trouwens dat de oude Amerikaanse president Theodore Roosevelt er twee per dag kon lezen!


  Alexandra
  Beantwoorden

 • 13 augustus, 2011 om 21:49
  Leesdame zegt:

  Dank je wel Alexandra.

  Ja, ik kan best geloven dat het mogelijk is om twee boeken per dag te lezen, maar dan moet je wel in bezit zijn van huishoudelijk personeel, géén sociale verplichtingen hebben, vakantie hebben, afgelegen wonen zonder tv en internet en in het bezit zijn van heel veel boeken 🙂


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 26 augustus, 2011 om 16:27
  thysca zegt:

  DAt het niet lukte uit Eindelijk was je terechte liefde voor boeken je wilde ze genieten niet afraffelen en Dat … lieve LeesDame is een prachtige reden om het anders te doen ..


  thysca
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: