Waarom ik geen recensies, maar leeservaringen schrijf…

recensies vs leeservaringOp mijn vorige blog schreef ik korte recensies. Objectief en zo realistisch mogelijk. Het jeukte, want ik kon eigenlijk heel weinig van mezelf erin kwijt. Ik wilde zo graag vertellen hoe ik het lezen had ervaren. Dat de zon scheen, of het stormde, hoe ik me voelde…. Lag ik in bed of las ik juist in de tuin? En ik wilde vooral vertellen wat ik leuk vond of juist niet leuk aan een boek.

Maar een recensie hoort nu eenmaal objectief te zijn. Als je de nadruk wilt leggen op je persoonlijke beleving wordt het een subjectieve beschrijving en dat wordt ook wel een ‘lezersreactie’ genoemd.

Nou vind ik dat persoonlijk nogal goedkoop klinken, alsof het geen waarde heeft. Terwijl het in mijn ogen juist wel waarde heeft. En dus bedacht ik de term: leeservaring 🙂

Want het is toch mijn ervaring? Mijn eigen leeservaring. Ik vind het heerlijk om op die manier over de boeken te schrijven die ik lees. En ik ben nu misschien een stuk minder professioneel, maar mijn leeservaringen zijn wel oprechter geworden. Ik kan er nu meer van mezelf instoppen.

Bij recensies heb ik wel eens het gevoel dat er echt naar fouten wordt gezocht, of dat het zo zuur mogelijk moet zijn. En persoonlijk denk ik dat een aantal zure recensenten gewoon niet toe willen geven dat sommige vrouwenthrillers/chicklits best goed zijn. Want ja, ook een zure recensent moet eenmaal zijn zure reputatie hoog houden… 😉

Maar gek genoeg werpen die persoonlijke leeservaringen wel vruchten af! Op mijn oude blog had ik na 2 jaar zo’n 20 volgers bij elkaar gesprokkeld. Op Leesdame heb ik momenteel 19 volgers en één anonieme volger en ik ben nog maar een maand of 3 aan de gang.

En dat is toch niet zo heel slecht…


2 reacties

 • 21 augustus, 2011 om 10:53
  claar zegt:

  Ik deel je mening, ik ervaar zelf ook dat ik meer dan eens de behoefte heb om mijn eigen persoonlijke beleving te beschrijven. Nu schrijf ik altijd al vanuit mijzelf en ben eigenlijk hierin gegroeid juist in het beschrijven van een objectieve manier maar wil toch niet dat typische wat mij persoonlijk zo geraakt heeft uitsluiten, ik heb dat eigenlijk ook nooit gedaan. In feite maakt het me ook niet uit hoe anderen erover denken, terwijl ik het heel leuk vind om positieve reacties te krijgen over mijn geschreven stukjes, och, ’t is een ‘uit de hand gelopen’ hobby waarover ik wel nog steeds loop te broeden hoe ik er geld van maken. Want ik weet 100% zeker dat mijn reacties wel extra verkoop tot gevolg hebben van een bepaald boek. Ik schrijf, het is mijn tijd, vaak boek gekocht en de auteurs/uitgevers leunen lachend achterover in hun stoel als ze op de laptop al die reacties door ‘leken’ lezen over hun boeken….

  Ikhartje(0) deze reactie

  claar Beantwoorden

 • 24 augustus, 2011 om 19:09
  Evelien van Steenis zegt:

  Leeservaring klinkt ook veel prettiger dan ‘recensie’.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Evelien van Steenis Beantwoorden

Reageer op: Waarom ik geen recensies, maar leeservaringen schrijf…

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten