28 augustus 2011

Leuke "project-boeken"

projectboeken overzicht

Zoals jullie weten ben ik de laatste fan van zogenaamde “project-boeken”. Oftewel: romans waarin de hoofdpersoon een lange tijd elke dag iets doet en daarover schrijft. Er blijken best veel boeken te bestaan rondom dit onderwerp. Ik heb in mijn leesarchief gezocht en vond deze boeken:

Julie en Julia van Julie Powell
Julie koos ervoor om in een jaar tijd alle recepten uit het kookboek van kooklegende Julia Child te maken en daarover te schrijven op haar blog.

Ze werd nog bekender doordat de New York Times interesse in haar blog kreeg. Julie schreef een boek over haar succes. Dat succes werd nog groter toen er ook nog eens een film over werd gemaakt Met Meryl Streep en Amy Adams!

365 nachten van Charla Muller
Charla heeft het ultieme cadeau voor haar man: één jaar lang elke dag sex. Het boek zelf is niet vulgair, eerder saai. Maar ja, dat vond ik dan.

Een boek per dag van Nina Sankovitch
Bracht zelfs mij op ideeën ;)en meer hoef ik over deze roman niet meer te vertellen denk ik…

Op de tractor naar de Zuidpool van Manon Ossevoort
Manon wil iets doen met de wensen van mensen. Ze wil met een tractor de wensen ophalen terwijl ze naar de Zuidpool reist waar Manon alle wensen symbolisch in de buik van een sneeuwpop wil stoppen. In dit boek beschrijft ze het eerste deel van haar eindeloze reis. Tussendoor nam ze pauze en kwam ze terug naar Nederland. In 2012 staat haar einddoel op de planning: de Zuidpool bereiken.

Groen, groener, groenst van Vanessa Farquharson
Dit gaat ook weer over een jaarproject. Vanessa gaat een jaar lang elke dag iets “groens” doen. Oftewel, iets goeds voor het milieu. Van simpele dingen als minder papier verspillen en de lampen eerder uitdoen, tot grote veranderingen als de koelkast de deur uitdoen, verwarming niet meer gebruiken en de auto wegdoen. Vanessa schrijft met veel humor en zelfspot. Daardoor is dit geen verhaal met een “wijzend vingertje” geworden.

Leven van 1 euro per dag van Kath Kelly
Nu klopt deze titel niet helemaal, want in Engeland hebben ze natuurlijk geen euro’s. Dus moet het eigenlijk zijn: Leven van 1 pond per dag.

Dat gaat Kath Kelly dus doen en dat ook weer een jaar lang. Het is grappig geschreven en het laat eigenlijk zien dat je ook met heel weinig geld, ook heel veel lol kunt hebben.

Kennen jullie er nog meer?