Een gedicht per dag (Ik herhaal je van Ingrid Jonker)

ik herhaal je coverEen hele tijd terug schreef ik dat ik de film Black Butterflies had gezien. Die film ging over het leven van dichteres Ingrid Jonker.

Ik schreef dat ik door de film nieuwsgierig was geworden naar de gedichten van Ingrid. En zie hier: ik heb naast mij de bundel van Ingrid Jonker liggen! Het is de verzamelbundel: Ik herhaal je en naast de gedichten vind je in dit boek ook de biografie van Ingrid, geschreven door Henk van Woerden. Alle gedichten staan er twee keer in: Nederlands en in het oorspronkelijke Zuid-Afrikaans. Gerrit Komrij verzorgde de vertaling.

Ik zeg het eerlijk, ik sta niet vaak stil bij poëzie. Het is een apart genre en je moet het willen en kunnen lezen. Het is ook niet iets wat je in een avond uitleest.  Zeker niet als je er eenmaal achterkomt dat in Ik herhaal je vrijwel in alle gedichten het thema ‘dood’ centraal staat.

Omdat ik weet dat niet iedereen snel poëzie leest, ga ik het lezen van deze bundel delen met jullie. Nee, ik zet hier geen gedichten online, dat mag ook niet volgens mij, maar ik bespreek wel mijn bevindingen met jullie. Het wordt een soort leesproject: ik lees elke dag een gedicht en daarna schrijf ik er een korte blog over. Ik ga niet het gehele boek met jullie doorwerken 😉 Dan duurt het maanden voordat ik klaar ben en ik ken mezelf, na anderhalve maand vergeet ik het gewoon… We houden het dus maar op een paar weken!

Ik hoop dat ik hiermee anderen kan inspireren om ook eens poëzie te lezen.


4 reacties

 • 10 januari, 2012 om 21:50
  boeklover zegt:

  Origineel idee!
  zelf lees ik ook niet zo gemakkelijk gedichten, maar ze kunnen wel heel inspirerend zijn.
  Op dichtgezicht.wordpress.com zit een meisje, Sanne, die heel veel met dichten bezig is, dus zij zal het zeker appreciëren!

  Ikhartje(0) deze reactie

  boeklover Beantwoorden

 • 10 januari, 2012 om 22:14
  Leesdame zegt:

  Dank je wel!

  Ik ben er ook wat huiverig voor, maar om erover te bloggen is al een stok achter de deur voor mij. En ik hoop natuurlijk dat de mensen, die net als ik, huiverig zijn hierdoor toch nieuwsgierig worden om ook eens poëzie te gaan lezen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 11 januari, 2012 om 09:06
  Pippi zegt:

  Ik hou erg van poezie, maar heb nog nooit een dichtbundel in een ruk uitgelezen. Is natuurlijk ook niet de bedoeling:)
  Nou, ik laat me inspireren en leg ook maar weer eens een dichtbundel op min nachtkastje.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Pippi Beantwoorden

 • 16 januari, 2012 om 00:09
  Anonymous zegt:

  Soms vind ik poëzie erg moeilijk te begrijpen. Misschien omdat ik de persoon er achter niet ken?
  Ik ga een poëzie boek bij de bieb weghalen en mij er eens in verdiepen met meer rust en geduld.
  Mijn bevindingen zal je t.z.t. horen en ben nieuwsgierig geworden.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Anonymous Beantwoorden

Reageer op: Een gedicht per dag (Ik herhaal je van Ingrid Jonker)

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten