10 januari 2012

Een gedicht per dag (Ik herhaal je van Ingrid Jonker)

in herhaal je cover

Een hele tijd terug schreef ik dat ik de film Black Butterflies had gezien. Die film ging over het leven van dichteres Ingrid Jonker.

Ik schreef dat ik door de film nieuwsgierig was geworden naar de gedichten van Ingrid. En zie hier: ik heb naast mij de bundel van Ingrid Jonker liggen! Het is de verzamelbundel: Ik herhaal je en naast de gedichten vind je in dit boek ook de biografie van Ingrid, geschreven door Henk van Woerden. Alle gedichten staan er twee keer in: Nederlands en in het oorspronkelijke Zuid-Afrikaans. Gerrit Komrij verzorgde de vertaling.

Ik zeg het eerlijk, ik sta niet vaak stil bij poëzie. Het is een apart genre en je moet het willen en kunnen lezen. Het is ook niet iets wat je in een avond uitleest.  Zeker niet als je er eenmaal achterkomt dat in Ik herhaal je vrijwel in alle gedichten het thema ‘dood’ centraal staat.

Omdat ik weet dat niet iedereen snel poëzie leest, ga ik het lezen van deze bundel delen met jullie. Nee, ik zet hier geen gedichten online, dat mag ook niet volgens mij, maar ik bespreek wel mijn bevindingen met jullie. Ik hoop dat ik hiermee anderen kan inspireren om ook eens poëzie te lezen.

4 reacties

 • 10 januari, 2012 om 21:50
  boeklover zegt:

  Origineel idee!
  zelf lees ik ook niet zo gemakkelijk gedichten, maar ze kunnen wel heel inspirerend zijn.
  Op dichtgezicht.wordpress.com zit een meisje, Sanne, die heel veel met dichten bezig is, dus zij zal het zeker appreciëren!


  boeklover
  Beantwoorden

 • 10 januari, 2012 om 22:14
  Leesdame zegt:

  Dank je wel!

  Ik ben er ook wat huiverig voor, maar om erover te bloggen is al een stok achter de deur voor mij. En ik hoop natuurlijk dat de mensen, die net als ik, huiverig zijn hierdoor toch nieuwsgierig worden om ook eens poëzie te gaan lezen.


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 11 januari, 2012 om 09:06
  Pippi zegt:

  Ik hou erg van poezie, maar heb nog nooit een dichtbundel in een ruk uitgelezen. Is natuurlijk ook niet de bedoeling:)
  Nou, ik laat me inspireren en leg ook maar weer eens een dichtbundel op min nachtkastje.


 • 16 januari, 2012 om 00:09
  Anonymous zegt:

  Soms vind ik poëzie erg moeilijk te begrijpen. Misschien omdat ik de persoon er achter niet ken?
  Ik ga een poëzie boek bij de bieb weghalen en mij er eens in verdiepen met meer rust en geduld.
  Mijn bevindingen zal je t.z.t. horen en ben nieuwsgierig geworden.


  Anonymous
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: