19 december 2022

Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé van Denise Meijer

Een kalkoen, een kat en een kaassoufflé cover

Dit is een heerlijk herkenbaar kerstverhaal. Geen dik boek, maar een korte novelle en ebook-only.

De ouders van Astrid kunnen dit jaar wegens een verbouwing het kerstdiner niet regelen bij hun thuis. Dit jaar zal Astrid alles regelen bij haar thuis. Maar ondertussen stapelt het werk op kantoor op en hoopt ze op promotie. Ook komt haar broer Gerben logeren en kerst sluipt steeds dichterbij. Maar ook op die dag zelf gaat er van alles mis. Van een ongenode gast, tot een weggelopen kat… Hoe houdt Astrid haar hoofd koel?

Lekker herkenbare kerst-feelgood

Het verhaal begint in de zomer en als lezer zit je er al meteen in. Dit komt vooral door de herkenbaarheid en de huiselijke taferelen waar je gelijk getuige van bent. Astrid, haar broer en zus barbecueën bij hun ouders en al snel komt het kerstdiner van dat jaar ter sprake. Astrid is perfectionistisch, ze wil alles goed regelen, ze krijgt het hierdoor steeds drukker. Vooral omdat ze op haar werk hoopt op promotie, voor ze het weet vliegt de tijd voorbij en is het al december.

Deze novelle is met veel vaart geschreven, het bevat geestige passages, maar ook gevoelige herkenbaarheden. Denise Meijer durft in dit kerstverhaal ook een wat zwaarder thema te bespreken, namelijk een (loerende) burn-out. Dat we soms onszelf teveel mee laten slepen door drukte, promotie en stress. Het einde is netjes afgewerkt, maar ook een tikkie voorspelbaar. Na het lezen van dit boek heb ik trouwens veel zin in een lekkere vette kaassoufflé!