12 augustus 2024

Een lui letterland van Anne Steenhoff

Een lui letterland cover

Anne Steenhoff staat voor de klas en ze schrok van het lage leesniveau van haar leerlingen. Ze besloot hier meteen vol overgave mee aan de slag te gaan.

Dat waren geen ingewikkelde plannen. Anne verlengde de leestijd in haar klas en de inhoud van de boekenplank in de klas kreeg een metamorfose. De simpele kinderboeken werden vervangen door mooie jeugdliteratuur en elke dag sluit Anne af met een voorleessessie. Het resultaat was dat de gehele klas weer in de boeken zat.

Een hoopvol boekje

Anne Steenhoff geeft haar mening over het onderwijs, maar ook over wat ouders zouden kunnen doen en waar de overheid tekort schiet. Ik zat zelf in de jaren ’90 op school. Twee keer in de week hadden we technisch lezen. We lazen spannende jeugdverhalen in kleine groepjes. Dit ging vrij soepel, maar de leraar besloot technisch lezen te vervangen door begrijpend lezen. De leesboeken gingen dus de klas uit en we kregen er leskaarten met vage verhalen voor terug en dan kreeg je zo’n twintig vragen over dat vage verhaal. Voorlezen werd in de latere groepen vrijwel niet meer gedaan. Tijdens de Kinderboekenweek deden we allerlei leuke dingen, waar opvallend genoeg geen boek bij te pas kwam. Gelukkig hield ik al van lezen en zat ik thuis elke avond met mijn neus in een boek.

Veel mensen roepen dat kinderen vanwege hun mobiele telefoon en social media niet meer willen lezen, maar ik denk dat dit de oogst is van wat er in de jaren ’90 is gezaaid in het basisonderwijs. In ‘Een lui letterland’ lees ik dit terug. Het hoeft geen zeeën van tijd te kosten om de klas warm te laten lopen voor een mooi boek, maar veel leerkrachten lezen zelf niet eens en ook daar zit een probleem.

De bieb is gratis tot 18 jaar

De auteur geeft adviezen voor thuis. Boeken zijn duur, maar veel ouders/verzorgers weten niet dat de bieb gratis is tot 18 jaar. De meeste kinderen vinden het heel leuk in de bieb en zien het echt als een uitje. Het zou een enorme verbetering kunnen zijn als een kind automatisch lid wordt van een bieb na inschrijving op een basisschool.

Anne Steenhoff laat ook haar leerlingen aan het woord in dit boek, zoals Matthis. Hij vraagt zich af waarom hij het boek moet lezen als er ook een film van is… Aan het eind van ‘Een lui letterland’ deelt Anne een boekenlijst vol met tips voor verschillende leeftijdsgroepen. Heel inspiratievol en zeker een aanrader voor mensen die in het onderwijs werken.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: