10 maart 2018

Eerste hulp bij e-reader problemen

Ik ben al bijna zeven jaar fan van digitaal lezen, waar ik ben, is mijn e-reader ook! Ik heb dan ook al verschillende e-readers gehad. Met interesse lees ik graag blogposten en andere artikelen over digitaal lezen. Soms kom ik dan punten tegen waar men zich aan ergert, of zijn er problemen met de e-reader, waardoor de e-reader in de kast belandt. Dat is heel zonde, want veel ergernissen en/of problemen zijn binnen vijf minuten op te lossen!

Ik zal in deze blogpost globale problemen behandelen en problemen die specifiek gaan over de Kobo e-readers.

Help, mijn batterij is te snel leeg

Wat heb je allemaal aan staan? De wifi heb je alleen maar nodig als je gaat synchroniseren, of even op internet iets wil opzoeken. Dat laatste doe ik eigenlijk nooit op mijn e-reader en synchroniseren doe ik wanneer dit nodig is. Buiten dat staat mijn wifi gewoon uit.

Hoe is de verlichting ingesteld? Staat hij standaard op 25%, ook als je gewoon in een verlichte kamer leest? Zo stond mijn Kobo Aura eerst op 25% licht terwijl ik met 15% ook prima kon lezen. Lees ik buiten, dan staat de verlichting helemaal uit.

Het ebook opent niet!

Als je iets koopt, dan heb je recht op een werkend product. Dus neem gelijk contact op met de webshop als het ebook niet opengaat of een foutmelding geeft. Twee keer kocht ik een ebook wat niet opende. Met een screenshot en een duidelijke uitleg over wat er misging mailde ik de webshop. Allebei de keren kreeg ik mijn geld teruggestort. Dus raak niet in paniek, mail gewoon de webshop. En ja, de aanhouder wint, dus blijf bij je standpunt!

Ik heb Kobo Plus, maar de boeken komen niet op mijn e-reader

Ben je op je e-reader ook ingelogd op je bol of kobo account? Dit kun je zien bij instellingen -> accounts. Als je ingelogd bent en je hebt betaald voor Kobo Plus, dan moet dit zichtbaar zijn in dit menu. Ook staat je volgende factuurdatum erbij. Zie je dat allemaal niet staan, dan moet je jezelf op je e-reader aanmelden bij Bol of Kobo. Tegenwoordig wordt dat al gevraagd als je de e-reader voor het eerst instelt. Toevallig het wachtwoord op Bol veranderd? Dan moet dat ook op je e-reader!

Ik wil de pagina’s van het gehele boek zien, niet alleen van het hoofdstuk

Dat kan. Je gaat naar instellingen -> leesinstellingen en dan naar leesvoortgang. Bij ’toon voortgang voor’ vink je ‘hele boek’ aan. Daaronder kun je ook aanpassen of je paginanummering of percentage wilt zien. Dat laatste vind ik juist handig, maar als je liever paginanummers hebt, dan kun je dat hier ook instellen.

Hoe reset ik de Kobo Aura One en Forma?

Als je de aan/uit knop langer dan dertig seconden indrukt, dan geef je deze e-reader een reset.

Ik heb per ongeluk het boek aangevinkt als gelezen, wat nu?

Ja, dat kan gebeuren, of een boek ineens voltooien zonder dat je het uitleest. Een touchscreen kan wel eens te gemakkelijk op je aanrakingen reageren. Maar don’t worry, je kan van elk boek afzonderlijk aangeven of het wel of niet gelezen was.

Ga naar mijn boeken en tik rechts naast het betreffende boek op de drie puntjes. Je krijgt dan een menu te zien waarbij je kunt aangeven of een boek gelezen of nog niet gelezen is.

Ik ben linkshandig, hoe kan ik de e-reader naar mijn wensen instellen?

Je gaat naar instellingen -> leesinstellingen en daar kun je uit verschillende bladermethodes kiezen.

Het scherm wordt vanzelf veel lichter, hoe kan ik dit voorkomen?

Bij de leesinstellingen kun je het vinkje uitzetten bij ‘veeg langs linkerrand om helderheid aan te passen’.

Hoe kan ik mijn ebooks laten signeren?

Maak zelf een witte e-readerhoes en koop er een textielstift bij. Verzamel zo de handtekeningen op je e-readerhoes.

Heb je een ander probleem/ergernis of een totaal ander soort e-reader? Laat gerust je vraag achter in de reacties. Ik weet ook niet alles, maar als we de hoofden bij elkaar steken, vinden we misschien ook voor jouw probleem/ergernis een oplossing.

31 reacties

 • 10 maart, 2018 om 16:31
  Mevrouw Marloes zegt:

  Ik ben misschien ouderwets, maar mij lijkt een e-reader helemaal niet fijn. Als ik lees, wil ik het boek echt kunnen vastpakken. De geur van boeken, het omslaan van papieren bladzijden, kunnen zien hoe veel je al hebt gelezen door bovenop ’t boek te kijken; dit zou ik allemaal missen. Hoewel veel generatiegenoten (ik ben 21) er helemaal fan van zijn, blijf ik nog fan van echte boeken, ook als ik ze mee moet sjouwen op vakantie, hahahah 🙂


  Mevrouw Marloes
  Beantwoorden

  • 10 maart, 2018 om 17:22
   Leesdame zegt:

   Zoveel mensen, zoveel wensen natuurlijk 🙂 Voor ieder een unieke leesbeleving tenslotte!


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 10 maart, 2018 om 16:43
  Rowan zegt:

  Super handig artikel! Heb nu bijna tweejaar een ereader maar sommige dingen wist ik nog helemaal niet 🙂


 • 10 maart, 2018 om 17:58
  Jantine zegt:

  Net zoals Rowan wist ik sommige dingen niet. Zo heb ik net mijn wifi op de e-reader uitgezet, dat gaat vast enorm schelen!

  Verder ben ik ook fan van mijn e-reader. Heerlijk, juist voor de dikkere en zwaardere boeken. Maar ik krijg ook nog wel eens boeken digitaal, en dan leest het toch een stuk fijner dan een laptop of tablet.


  Jantine
  Beantwoorden

 • 11 maart, 2018 om 13:23
  Lalagè zegt:

  Mijn Kindle hoef ik maar eens in de paar weken op te laden, ook als de wifi aanstaat. Ik denk dat het lampje meer stroom gebruikt. Met mijn Kobo had ik veel problemen (een paar keer waren ineens alle boeken eraf, help!) en daarom laatst helemaal gereset en alle updates geïnstalleerd. Hopelijk gaat het nu beter.


  Lalagè
  Beantwoorden

  • 11 maart, 2018 om 22:08
   Leesdame zegt:

   Nou de wifi slurpt toch ongemerkt wel wat mee in het batterijverbruik hoor. Toch zit er ook bij Kobo verschil onder de readers. Mijn Aura H20 leek een onuitputtelijke bron wat betreft energieverbruik. Maar mijn Aura One verbruikt zeker het dubbele. En ja, vooral met de wifi aan, gaat dat nog sneller.
   Wat vreemd dat alle boeken er ineens af waren… Ik heb dit zelf nog nooit gehad eigenlijk. Ik hoop voor je dat het nu wel goed blijft gaan! Anders help ik je graag zoeken naar de oorzaak en/of oplossing.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 29 april, 2018 om 19:41
  Betsy zegt:

  de boeken die ik geselecteerd heb in de Kobo plus lijst, blijven op “uitstaand” staan en downloaden niet. Zijn dus niet te openen. Wat doe ik fout?


  • 30 april, 2018 om 11:09
   Leesdame zegt:

   Ze downloaden op je Kobo ereader zodra je synchroniseert. Daarvoor moet je verbonden zijn met wifi. Ze komen dan op je ereader tevoorschijn.


   Leesdame
   Beantwoorden

   • 12 juli, 2019 om 16:56
    Kaylee zegt:

    Ik heb hetzelfde probleem en zelfs na synchroniseren met wifi blijven ze op uitstaand staan


    Kaylee
    Beantwoorden

 • 10 november, 2018 om 16:38
  Liliane zegt:

  Ik heb ook problemen op mijn kobo aura h20 dat de boeken “uitstaand” blijven staan, heb kobo plus dat maandelijks gedomicilieerd wordt (is keurig betaald elke maand) e-reader is ook gesynchroniseerd. Het zijn boeken die al gelezen zijn, maar vind het vervelend dat deze nog op uitstaand staan en niet voltooid. Als ik op de … duw naast het boek vraagt hij download annuleren ja of nee, uiteraard kies ik nee, als ik dan nog eens op de … duw komt er een lijst met nu lezen, kopen,(met de prijs erbij, maar heb deze toch via kobo plus ?) + verlanglijst,toon details, markeer als ongelezen, soms ook gelezen (als ik daar op duw gebeurt er niets), verwijderen, notities


  Liliane
  Beantwoorden

  • 10 november, 2018 om 19:07
   Leesdame zegt:

   Eens kijken… Je zou op de optie ‘nu lezen’ kunnen klikken en dan kijken wat er met dat ‘uitstaand’ gebeurt. Als dat ‘uitstaand’ dan veranderd in gelezen, of ongelezen, kun je nog eens proberen om het op voltooid te zetten. Maar goed, als ze al gelezen zijn, kun je ze toch ook verwijderen van de e-reader? Heb je gelijk weer ruimte en overzicht bij op je reader en mocht je het boek later nog een keer willen lezen, dan ‘leen’ je het toch gewoon nog een keer via Kobo Plus. Daarbij is het zo dat je maximaal maar 15 ebooks per keer via Kobo Plus op je apparaten mag hebben. Staat ook op de site van Kobo zelf. Het zou kunnen zijn dat je tegen dat maximum zit en dat daarom eerder gelezen boeken op ‘uitstaand’ (blijven) staan.

   Ik heb het ook even voor je uitgeprobeerd op mijn Kobo Aura One… Uitstaand, daarop geklikt, verbinding met de wifi gemaakt, synschroniseren en hij haalt zo het boek weer naar de e-reader. Klik ik op de drie puntjes, krijg ik de optie ‘Markeer als voltooid’. Alles werkt prima. Mocht je er niet aan uitkomen, kun je altijd advies vragen aan de klantenservice van Bol. Mijn ervaring met de klantenservice van Kobo is nogal waardeloos. Maar bij Bol hebben ze mij altijd prima geholpen als ik vragen had over mijn abonnement.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 18 augustus, 2019 om 11:37
  Henriëtte Bandell zegt:

  Hoi, elke keer nadat ik mijn e-reader heb opgeladen zijn alle gedownloade boeken verdwenen. Als ik de reader aansluit op mijn laptop zijn de boeken weer terug.

  Ik koop mijn boeken via bol.com. Dit doe ik op de laptop. Dat is handiger omdat wij drie e-readers hebben. Vervolgens sluit ik 1 voor 1 de readers aan op de laptop en zet de boeken erop.

  Wat moet ik doen? Groet Henriëtte


  Henriëtte Bandell
  Beantwoorden

  • 18 augustus, 2019 om 13:18
   Leesdame zegt:

   Hoi Henriëtte,

   Bedoel je na het opladen aan de stroom?

   Mocht het zo zijn dat je ebooks kwijt bent na het verslepen naar je e-reader via de laptop, dan heb ik wel een advies. Ik heb dat namelijk ook wel eens gehad, wat bleek toen: ik had de ebooks per ongeluk in het verkeerde mapje gezet op mijn e-reader. Kan het zijn dat je ze per ongeluk naar zo’n verkeerd mapje sleept? In dat geval zijn de ebooks dus niet te zien op de reader, maar staan ze er technisch gezien wel op…
   Wat je ook niet mag vergeten is je e-reader goed loskoppelen van je laptop, dus altijd eerst aanklikken dat je het apparaat los wilt koppelen vóór je de kabel losmaakt. Soms heet dat ook “uitwerpen”. Op die manier kan de reader zichzelf op de juiste manier losmaken en de gegevens importeren.

   Maar als de ebooks verdwenen zijn na het opladen van de batterij, dan ga ik even verder zoeken, want dat heb ik zelf nooit gehad, maar wie weet vinden we ergens de oplossing 🙂 Wel is het handig dat je dan even vertelt welke e-reader je hebt.

   Succes!


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 26 december, 2019 om 16:33
  Carysa zegt:

  Hoi, ik had problemen met mijn e-reader en heb hem dus moeten resetten. Toen ik mijn boeken er terug op wilde zetten kan ik alleen maar de gekochte boeken terugzetten en niet de boeken die ik met het kobo plus abonnement heb gekocht. Kan je me helpen?


  Carysa
  Beantwoorden

  • 3 januari, 2020 om 20:10
   Leesdame zegt:

   Op zich kun je de boeken van Kobo Plus weer opnieuw opzoeken en op je reader zetten. Ik heb ook wel eens een reset gedaan en toen moest ik mijn verlanglijst opnieuw maken. Er gaat na zo’n reset wel eens wat verloren, dus het kan best zijn dat dit ook met de geleende boeken van Kobo Plus ook is. Ben je overigens wel ingelogd met het juiste account na de reset?


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 18 april, 2020 om 11:50
  Donald Nijsen zegt:

  Ik hen een nieuwe e-reader, Kobo Clara HD. Als ik ‘m uitzet blijft een afbeelding/cover van het boek dat ik lees op het scherm staan. Er staat wel uitgeschakeld boven. Ik ben dat niet gewend. Is dit normaal. Kan het nergens vinden in handleidingen


  Donald Nijsen
  Beantwoorden

  • 18 april, 2020 om 12:49
   Leesdame zegt:

   Dat is normaal, maar ook heel simpel op te lossen. Je gaat naar ‘instellingen’, dan naar “energie sparen en privacy” vervolgens haal je het vinkje weg bij: “huidig boek tonen”. Dat staat onder het kopje “slaapstand en power uit”. Succes!


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 13 juni, 2020 om 09:43
  Nathalie zegt:

  Ik heb een kobo aura. En heb het paginanummer altijd rechts over de tekst heen lopen. Hoe verwijder ik dat?


  Nathalie
  Beantwoorden

  • 13 juni, 2020 om 11:42
   Leesdame zegt:

   Bij de leesinstellingen kun je dat instellen. Maar soms ligt het niet aan je reader, maar aan het ebook zelf.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 28 oktober, 2020 om 15:50
  Renee zegt:

  Hoi, ik heb een boek via bol gekocht (alweer een jaar terug maar nu eindelijk eraan toe gekomen hem te lezen). Steeds als ik hem open komt de omslag van het boek in beeld maar met een soort “zwarte waas” ervoor en reageert mijn kobo e reader nergens meer op (volgens mij kobo glo maar ben niet 100%).
  Heb het boek al paar keer verwijderd en via kobo website terug uit t archief gehaald en met synchroniseren terug erop gezet. Tevens via instellingen op mijn e reader mijn e reader helemaal “hersteld” maar nog altijd gaat t niet. Zou jij me kunnen helpen?


  • 28 oktober, 2020 om 18:25
   Leesdame zegt:

   Is het alleen bij dit ebook? Dan ligt het waarschijnlijk aan dat ebook zelf en niet aan je reader. Kun je het via de Bol, of Kobo app op je telefoon/tablet eens proberen? Komt er dan ook een waas over? Ligt het aan het ebook, dan zou je eens contact op kunnen nemen met de uitgeverij van het boek, of gewoon met Bol zelf. Er is een speciale afdeling bij hun klantenservice die over digitale producten gaat.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 1 januari, 2021 om 18:55
  Sabina zegt:

  Ik heb een kobo aura one en lees al 2 jaar via bol kobo plus. Maar sinds een paar weken kan ik geen reeds gedownload boek van kobo plus meer lezen alle boeken staan nu ineens op uitstaande en als ik op synchronisatie druk blijft hij bezig maar komt niet verder. Wat kan ik doen?


  Sabina
  Beantwoorden

  • 1 januari, 2021 om 21:47
   Leesdame zegt:

   Heb je toevallig je wachtwoord gewijzigd bij Bol? Het kan ook helpen om je af te melden op je account op ereader en je dan weer opnieuw aan te melden. Het duurt een minuutje of vijf, maar vaak is dan een hoop gefixt.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 4 januari, 2021 om 11:13
  Wies Prickaerts zegt:

  Ik heb sinds 2 jaar een Kobo auro one gekocht. Nooit problemen. Maar kon opeens geen boek afrekenen. Heb vervaldatum van creditcard opnieuw moeten aanpassen.
  Het boek is inmiddels gekocht, maar ikkan nu geen enkel boek meer openen.
  Ik heb een paar keer opnieuw gesynchroniseerd maar steeds verschijnt er:
  ‘Oeps! Dit document kon niet worden geopend’
  Wat te doen? Ik kan helaas niet meer zonder mijn e-reader

  Bij voorbaat dank,
  Wies


  Wies Prickaerts
  Beantwoorden

  • 4 januari, 2021 om 11:36
   Leesdame zegt:

   Het helpt wel eens om jezelf af te melden op je ereader en terug aan te melden. Dan zet hij meestal alles terug zoals het was.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 11 maart, 2021 om 17:46
  willemien zegt:

  Ik heb een ereader kobo clara en wil enkele boeken van de computer op de ereader zetten. Dit gaat altijd makkelijk. Nu vraagt de ereader om verbinding met de computer. Geklikt op verbinden. Daarna komt er Verbonden en opladen in beeld en even later Verbonden en opgeladen. Daarna gebeurt er niets. Ook op de computer kan ik geen kobo zien zoals anders. Doe ik wat fout of is er iets fout?


  willemien
  Beantwoorden

 • 23 februari, 2023 om 15:50
  Ariska zegt:

  Hallo,
  Ik heb een kobo libara 2 ereader sinds augustus. Erg blij mee. Maar nu even niet meer kan geen boeken meer downloaden. Heb alles al geprobeerd met helpdesk, klantenservice. Maar 0,0 resultaten. Weet iemand raad. Help.


  Ariska
  Beantwoorden

  • 23 februari, 2023 om 19:01
   Leesdame zegt:

   Toevalig ergens het wachtwoord veranderd? Wifi, account van Kobo/Bol? Of een nieuwe modem? Zet dan het juiste wachtwoord erin.

   In de meeste gevallen helpt het ook om de e-reader opnieuw aan te melden. Dat doe je via instellingen, accounts en dan op afmelden klikken. Daarna volgt je de stappen voor het opnieuw aanmelden. Klinkt veel werk, maar is in een klein kwartiertje gedaan.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 30 augustus, 2023 om 18:34
  Fran zegt:

  Ik heb een kobo Clara.
  Nooit geen probleem. Wil ik gister gaan lezen heb ik alleen maar vierkantjes in beeld. De boekomslagen zie ik wel gewoon. Maar als ik een boek aanklik alleen maar vierkantjes. Elke letter is een vierkantje. Wat kan ik doen?


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: