Eerste hulp bij e-reader problemen

e-reader problemen en oplossingenIk ben al bijna zeven jaar fan van digitaal lezen, waar ik ben, is mijn e-reader ook! Ik heb dan ook al verschillende e-readers gehad. Met interesse lees ik graag blogposten en andere artikelen over digitaal lezen. Soms kom ik dan punten tegen waar men zich aan ergert, of zijn er problemen met de e-reader, waardoor de e-reader in de kast belandt. Dat is heel zonde, want veel ergernissen en/of problemen zijn binnen vijf minuten op te lossen!

Ik zal in deze blogpost globale problemen behandelen en problemen die specifiek gaan over de Kobo e-readers.

Help, mijn batterij is te snel leeg
Wat heb je allemaal aan staan? De wifi heb je alleen maar nodig als je gaat synchroniseren, of even op internet iets wil opzoeken. Dat laatste doe ik eigenlijk nooit op mijn e-reader en synchroniseren doe ik wanneer dit nodig is. Buiten dat staat mijn wifi gewoon uit.

Hoe is de verlichting ingesteld? Staat hij standaard op 25%, ook als je gewoon in een verlichte kamer leest? Zo stond mijn Kobo Aura eerst op 25% licht terwijl ik met 15% ook prima kon lezen. Lees ik buiten, dan staat de verlichting helemaal uit.

Het ebook opent niet!
Als je iets koopt, dan heb je recht op een werkend product. Dus neem gelijk contact op met de webshop als het ebook niet opengaat of een foutmelding geeft. Twee keer kocht ik een ebook wat niet opende. Met een screenshot en een duidelijke uitleg over wat er misging mailde ik de webshop. Allebei de keren kreeg ik mijn geld teruggestort. Dus raak niet in paniek, mail gewoon de webshop.

Ik heb Kobo Plus maar ik krijg de boeken niet op mijn e-reader
Ben je op je e-reader ook ingelogd op je bol of kobo account? Dit kun je zien bij instellingen -> accounts. Als je ingelogd bent en je hebt betaald voor Kobo Plus, dan moet dit zichtbaar zijn in dit menu. Ook staat je volgende factuurdatum erbij. Zie je dat allemaal niet staan, dan moet je jezelf op je e-reader aanmelden bij Bol of Kobo. Tegenwoordig wordt dat al gevraagd als je de e-reader voor het eerst instelt.

Ik krijg steeds de paginanummering per hoofdstuk, maar ik wil dat van het gehele boek zien, kan dit?
Ja, dat kan 🙂 Je gaat naar instellingen -> leesinstellingen en dan naar leesvoortgang. Bij ‘toon voortgang voor’ vink je ‘hele boek’ aan. Daaronder kun je ook aanpassen of je paginanummering of percentage wilt zien. Dat laatste vind ik juist handig, maar als je liever paginanummers hebt, dan kun je dat hier ook instellen.

Hoe doe ik een reset bij de Kobo Aura One als hij vastloopt, want er zit namelijk geen resetknopje?
Als je de aan/uit knop dertig seconden indrukt, dan geef je deze e-reader een reset.

Help, ik heb iets gedaan op het touchscreen en nu heb ik een gelezen boek weer ongelezen gemaakt.
Ja, dat kan gebeuren, of een boek ineens voltooien zonder dat je het uitleest. Een touchscreen kan wel eens te gemakkelijk op je aanrakingen reageren. Maar don’t worry, je kan van elk boek afzonderlijk aangeven of het wel of niet gelezen was.

Ga naar mijn boeken en tik rechts naast het betreffende boek op de drie puntjes. Je krijgt dan een menu te zien waarbij je kunt aangeven of een boek gelezen of nog niet gelezen is.

Ik ben linkshandig, de pagina’s omslaan met het touchscreen is daardoor niet handig.
Je gaat naar instellingen -> leesinstellingen en daar kun je uit verschillende bladermethodes kiezen.

Is ineens je scherm veel en veel lichter, zonder dat je iets gedaan hebt aan de verlichting?
Bij de leesinstellingen kun je ook het vinkje uitzetten bij ‘veeg langs linkerrand om helderheid aan te passen’.

Ik kan mijn ebooks niet laten signeren door auteurs
Maak zelf een witte e-readerhoes en koop er een textielstift bij. Verzamel zo de handtekeningen op je e-readerhoes.

Heb je een ander probleem/ergernis of een totaal ander soort e-reader? Laat gerust je vraag achter in de reacties. Ik weet ook niet alles, maar als we de hoofden bij elkaar steken, vinden we misschien ook voor jouw probleem/ergernis een oplossing.


27 reacties

 • 10 maart, 2018 om 16:31
  Mevrouw Marloes zegt:

  Ik ben misschien ouderwets, maar mij lijkt een e-reader helemaal niet fijn. Als ik lees, wil ik het boek echt kunnen vastpakken. De geur van boeken, het omslaan van papieren bladzijden, kunnen zien hoe veel je al hebt gelezen door bovenop ’t boek te kijken; dit zou ik allemaal missen. Hoewel veel generatiegenoten (ik ben 21) er helemaal fan van zijn, blijf ik nog fan van echte boeken, ook als ik ze mee moet sjouwen op vakantie, hahahah 🙂

  Ikhartje(3) deze reactie

  Mevrouw Marloes Beantwoorden

  • 10 maart, 2018 om 17:22
   Leesdame zegt:

   Zoveel mensen, zoveel wensen natuurlijk 🙂 Voor ieder een unieke leesbeleving tenslotte!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 10 maart, 2018 om 16:43
  Rowan zegt:

  Super handig artikel! Heb nu bijna tweejaar een ereader maar sommige dingen wist ik nog helemaal niet 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  Rowan Beantwoorden

  • 10 maart, 2018 om 17:23
   Leesdame zegt:

   Dat hoor ik graag 🙂 ik ben blij dat je er iets aan hebt!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 10 maart, 2018 om 17:58
  Jantine zegt:

  Net zoals Rowan wist ik sommige dingen niet. Zo heb ik net mijn wifi op de e-reader uitgezet, dat gaat vast enorm schelen!

  Verder ben ik ook fan van mijn e-reader. Heerlijk, juist voor de dikkere en zwaardere boeken. Maar ik krijg ook nog wel eens boeken digitaal, en dan leest het toch een stuk fijner dan een laptop of tablet.

  Ikhartje(3) deze reactie

  Jantine Beantwoorden

 • 11 maart, 2018 om 13:23
  Lalagè zegt:

  Mijn Kindle hoef ik maar eens in de paar weken op te laden, ook als de wifi aanstaat. Ik denk dat het lampje meer stroom gebruikt. Met mijn Kobo had ik veel problemen (een paar keer waren ineens alle boeken eraf, help!) en daarom laatst helemaal gereset en alle updates geïnstalleerd. Hopelijk gaat het nu beter.

  Ikhartje(2) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 11 maart, 2018 om 22:08
   Leesdame zegt:

   Nou de wifi slurpt toch ongemerkt wel wat mee in het batterijverbruik hoor. Toch zit er ook bij Kobo verschil onder de readers. Mijn Aura H20 leek een onuitputtelijke bron wat betreft energieverbruik. Maar mijn Aura One verbruikt zeker het dubbele. En ja, vooral met de wifi aan, gaat dat nog sneller.
   Wat vreemd dat alle boeken er ineens af waren… Ik heb dit zelf nog nooit gehad eigenlijk. Ik hoop voor je dat het nu wel goed blijft gaan! Anders help ik je graag zoeken naar de oorzaak en/of oplossing.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 29 april, 2018 om 19:41
  Betsy zegt:

  de boeken die ik geselecteerd heb in de Kobo plus lijst, blijven op “uitstaand” staan en downloaden niet. Zijn dus niet te openen. Wat doe ik fout?

  Ikhartje(25) deze reactie

  Betsy Beantwoorden

  • 30 april, 2018 om 11:09
   Leesdame zegt:

   Ze downloaden op je Kobo ereader zodra je synchroniseert. Daarvoor moet je verbonden zijn met wifi. Ze komen dan op je ereader tevoorschijn.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

   • 12 juli, 2019 om 16:56
    Kaylee zegt:

    Ik heb hetzelfde probleem en zelfs na synchroniseren met wifi blijven ze op uitstaand staan

    Ikhartje(2) deze reactie

    Kaylee Beantwoorden

 • 10 november, 2018 om 16:38
  Liliane zegt:

  Ik heb ook problemen op mijn kobo aura h20 dat de boeken “uitstaand” blijven staan, heb kobo plus dat maandelijks gedomicilieerd wordt (is keurig betaald elke maand) e-reader is ook gesynchroniseerd. Het zijn boeken die al gelezen zijn, maar vind het vervelend dat deze nog op uitstaand staan en niet voltooid. Als ik op de … duw naast het boek vraagt hij download annuleren ja of nee, uiteraard kies ik nee, als ik dan nog eens op de … duw komt er een lijst met nu lezen, kopen,(met de prijs erbij, maar heb deze toch via kobo plus ?) + verlanglijst,toon details, markeer als ongelezen, soms ook gelezen (als ik daar op duw gebeurt er niets), verwijderen, notities

  Ikhartje(0) deze reactie

  Liliane Beantwoorden

  • 10 november, 2018 om 19:07
   Leesdame zegt:

   Eens kijken… Je zou op de optie ‘nu lezen’ kunnen klikken en dan kijken wat er met dat ‘uitstaand’ gebeurt. Als dat ‘uitstaand’ dan veranderd in gelezen, of ongelezen, kun je nog eens proberen om het op voltooid te zetten. Maar goed, als ze al gelezen zijn, kun je ze toch ook verwijderen van de e-reader? Heb je gelijk weer ruimte en overzicht bij op je reader en mocht je het boek later nog een keer willen lezen, dan ‘leen’ je het toch gewoon nog een keer via Kobo Plus. Daarbij is het zo dat je maximaal maar 15 ebooks per keer via Kobo Plus op je apparaten mag hebben. Staat ook op de site van Kobo zelf. Het zou kunnen zijn dat je tegen dat maximum zit en dat daarom eerder gelezen boeken op ‘uitstaand’ (blijven) staan.

   Ik heb het ook even voor je uitgeprobeerd op mijn Kobo Aura One… Uitstaand, daarop geklikt, verbinding met de wifi gemaakt, synschroniseren en hij haalt zo het boek weer naar de e-reader. Klik ik op de drie puntjes, krijg ik de optie ‘Markeer als voltooid’. Alles werkt prima. Mocht je er niet aan uitkomen, kun je altijd advies vragen aan de klantenservice van Bol. Mijn ervaring met de klantenservice van Kobo is nogal waardeloos. Maar bij Bol hebben ze mij altijd prima geholpen als ik vragen had over mijn abonnement.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 18 augustus, 2019 om 11:37
  Henriëtte Bandell zegt:

  Hoi, elke keer nadat ik mijn e-reader heb opgeladen zijn alle gedownloade boeken verdwenen. Als ik de reader aansluit op mijn laptop zijn de boeken weer terug.

  Ik koop mijn boeken via bol.com. Dit doe ik op de laptop. Dat is handiger omdat wij drie e-readers hebben. Vervolgens sluit ik 1 voor 1 de readers aan op de laptop en zet de boeken erop.

  Wat moet ik doen? Groet Henriëtte

  Ikhartje(1) deze reactie

  Henriëtte Bandell Beantwoorden

  • 18 augustus, 2019 om 13:18
   Leesdame zegt:

   Hoi Henriëtte,

   Bedoel je na het opladen aan de stroom?

   Mocht het zo zijn dat je ebooks kwijt bent na het verslepen naar je e-reader via de laptop, dan heb ik wel een advies. Ik heb dat namelijk ook wel eens gehad, wat bleek toen: ik had de ebooks per ongeluk in het verkeerde mapje gezet op mijn e-reader. Kan het zijn dat je ze per ongeluk naar zo’n verkeerd mapje sleept? In dat geval zijn de ebooks dus niet te zien op de reader, maar staan ze er technisch gezien wel op…
   Wat je ook niet mag vergeten is je e-reader goed loskoppelen van je laptop, dus altijd eerst aanklikken dat je het apparaat los wilt koppelen vóór je de kabel losmaakt. Soms heet dat ook “uitwerpen”. Op die manier kan de reader zichzelf op de juiste manier losmaken en de gegevens importeren.

   Maar als de ebooks verdwenen zijn na het opladen van de batterij, dan ga ik even verder zoeken, want dat heb ik zelf nooit gehad, maar wie weet vinden we ergens de oplossing 🙂 Wel is het handig dat je dan even vertelt welke e-reader je hebt.

   Succes!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 26 december, 2019 om 16:33
  Carysa zegt:

  Hoi, ik had problemen met mijn e-reader en heb hem dus moeten resetten. Toen ik mijn boeken er terug op wilde zetten kan ik alleen maar de gekochte boeken terugzetten en niet de boeken die ik met het kobo plus abonnement heb gekocht. Kan je me helpen?

  Ikhartje(0) deze reactie

  Carysa Beantwoorden

  • 3 januari, 2020 om 20:10
   Leesdame zegt:

   Op zich kun je de boeken van Kobo Plus weer opnieuw opzoeken en op je reader zetten. Ik heb ook wel eens een reset gedaan en toen moest ik mijn verlanglijst opnieuw maken. Er gaat na zo’n reset wel eens wat verloren, dus het kan best zijn dat dit ook met de geleende boeken van Kobo Plus ook is. Ben je overigens wel ingelogd met het juiste account na de reset?

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 18 april, 2020 om 11:50
  Donald Nijsen zegt:

  Ik hen een nieuwe e-reader, Kobo Clara HD. Als ik ‘m uitzet blijft een afbeelding/cover van het boek dat ik lees op het scherm staan. Er staat wel uitgeschakeld boven. Ik ben dat niet gewend. Is dit normaal. Kan het nergens vinden in handleidingen

  Ikhartje(0) deze reactie

  Donald Nijsen Beantwoorden

  • 18 april, 2020 om 12:49
   Leesdame zegt:

   Dat is normaal, maar ook heel simpel op te lossen. Je gaat naar ‘instellingen’, dan naar “energie sparen en privacy” vervolgens haal je het vinkje weg bij: “huidig boek tonen”. Dat staat onder het kopje “slaapstand en power uit”. Succes!

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 13 juni, 2020 om 09:43
  Nathalie zegt:

  Ik heb een kobo aura. En heb het paginanummer altijd rechts over de tekst heen lopen. Hoe verwijder ik dat?

  Ikhartje(0) deze reactie

  Nathalie Beantwoorden

  • 13 juni, 2020 om 11:42
   Leesdame zegt:

   Bij de leesinstellingen kun je dat instellen. Maar soms ligt het niet aan je reader, maar aan het ebook zelf.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 28 oktober, 2020 om 15:50
  Renee zegt:

  Hoi, ik heb een boek via bol gekocht (alweer een jaar terug maar nu eindelijk eraan toe gekomen hem te lezen). Steeds als ik hem open komt de omslag van het boek in beeld maar met een soort “zwarte waas” ervoor en reageert mijn kobo e reader nergens meer op (volgens mij kobo glo maar ben niet 100%).
  Heb het boek al paar keer verwijderd en via kobo website terug uit t archief gehaald en met synchroniseren terug erop gezet. Tevens via instellingen op mijn e reader mijn e reader helemaal “hersteld” maar nog altijd gaat t niet. Zou jij me kunnen helpen?

  Ikhartje(1) deze reactie

  Renee Beantwoorden

  • 28 oktober, 2020 om 18:25
   Leesdame zegt:

   Is het alleen bij dit ebook? Dan ligt het waarschijnlijk aan dat ebook zelf en niet aan je reader. Kun je het via de Bol, of Kobo app op je telefoon/tablet eens proberen? Komt er dan ook een waas over? Ligt het aan het ebook, dan zou je eens contact op kunnen nemen met de uitgeverij van het boek, of gewoon met Bol zelf. Er is een speciale afdeling bij hun klantenservice die over digitale producten gaat.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 1 januari, 2021 om 18:55
  Sabina zegt:

  Ik heb een kobo aura one en lees al 2 jaar via bol kobo plus. Maar sinds een paar weken kan ik geen reeds gedownload boek van kobo plus meer lezen alle boeken staan nu ineens op uitstaande en als ik op synchronisatie druk blijft hij bezig maar komt niet verder. Wat kan ik doen?

  Ikhartje(0) deze reactie

  Sabina Beantwoorden

  • 1 januari, 2021 om 21:47
   Leesdame zegt:

   Heb je toevallig je wachtwoord gewijzigd bij Bol? Het kan ook helpen om je af te melden op je account op ereader en je dan weer opnieuw aan te melden. Het duurt een minuutje of vijf, maar vaak is dan een hoop gefixt.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 4 januari, 2021 om 11:13
  Wies Prickaerts zegt:

  Ik heb sinds 2 jaar een Kobo auro one gekocht. Nooit problemen. Maar kon opeens geen boek afrekenen. Heb vervaldatum van creditcard opnieuw moeten aanpassen.
  Het boek is inmiddels gekocht, maar ikkan nu geen enkel boek meer openen.
  Ik heb een paar keer opnieuw gesynchroniseerd maar steeds verschijnt er:
  ‘Oeps! Dit document kon niet worden geopend’
  Wat te doen? Ik kan helaas niet meer zonder mijn e-reader

  Bij voorbaat dank,
  Wies

  Ikhartje(0) deze reactie

  Wies Prickaerts Beantwoorden

  • 4 januari, 2021 om 11:36
   Leesdame zegt:

   Het helpt wel eens om jezelf af te melden op je ereader en terug aan te melden. Dan zet hij meestal alles terug zoals het was.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 11 maart, 2021 om 17:46
  willemien zegt:

  Ik heb een ereader kobo clara en wil enkele boeken van de computer op de ereader zetten. Dit gaat altijd makkelijk. Nu vraagt de ereader om verbinding met de computer. Geklikt op verbinden. Daarna komt er Verbonden en opladen in beeld en even later Verbonden en opgeladen. Daarna gebeurt er niets. Ook op de computer kan ik geen kobo zien zoals anders. Doe ik wat fout of is er iets fout?

  Ikhartje(0) deze reactie

  willemien Beantwoorden

Reageer op: Eerste hulp bij e-reader problemen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten