Het wolfgetal van Laura van der Haar

Het wolfgetal coverIk was erg nieuwsgierig naar het debuut van Laura van der Haar! Met een blanco verwachting stortte ik mezelf op deze ietwat dikke literaire roman. Een boek waar ik ruim de tijd voor nam.

De jonge verteller van het verhaal is naamloos. Wat we wel weten is dat ze zeer close is met haar vriendin Vikki. Vikki is een eigenzinnig meisje, met vreemde ideeën. Van basisschool tot middelbare school volgen we de twee meisjes. Vikki sleept haar vriendin mee op sleeptouw, verlegt grenzen en heeft lugubere gedachtes. Maar op een nacht vol drank en seks gaat het goed mis.

De naamloze hoofdpersoon
De naamloze hoofdpersoon kruipt onder je huid en je voelt haar emoties. Ze is volledig in de ban van Vikki. Haar ouders vinden dat niet goed en ondernemen dan ook af en toe actie om Vikki op afstand te houden van hun dochter. Dat lukt niet echt. Vikki is te aanwezig, ze stuurt brieven in de spaarzame momenten als ze elkaar niet zien, ze belt op… ze is er eigenlijk gewoon altijd. Daarnaast is Vikki ook heel bezitterig. Ze voelt zelfs jaloezie als de hoofdpersoon graag naar haar manegepaard wil gaan.

Vikki zelf heeft een vreemde thuissituatie. Haar moeder is wereldvreemd en zit meestal achter een gordijn en/of is bezig met spirituele zaken. Vikki leeft haar eigen (tiener)leven en ontdekt de wereld zelf wel. Haar gedrag is niet normaal.  Dat is trouwens al meteen duidelijk in het eerste hoofdstuk! Hiermee zet Laura van der Haar meteen de toon voor de rest van het boek. Geen normale situatie en ook geen normale vriendschap.

Aan het eind van de korte hoofdstukken staat steeds een korte tekst over een pathologisch onderzoek en later een meer psychiatrische analyse. Eerst is het nog gissen, maar hoe verder je komt, hoe duidelijker het wordt naar wie dit leidt.

Van aanloop naar verwerking
De eerste helft is de aanloop naar een allesbeslissende situatie. De tweede helft draait om de verwerking van die situatie. De eerste helft leest prettig door, de tweede helft gaat af en toe wat moeizamer. Alles lijkt al gezegd en geschreven te zijn, maar het verhaal gaat toch nog even door. Op het eind van het verhaal is de hoofdpersoon volwassen. Ze kijkt letterlijk terug op het verleden. Dat sterke einde, maakt de soms wat moeizame tweede helft weer goed!

Melancholiek
Laura van der Haar weet alles heel mooi en gedetailleerd te beschrijven. Van de vriendschap tussen de twee meisjes tot de omgeving. Je ziet de natuur voor je, het veen, de kraanwagens… Je ruikt de natuur, je ruikt de mengeling van shag, alcohol en wierook. Het sijpelt allemaal tussen de regels door en daardoor kruip je nog dichter in het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in de jaren ’90. Met zakken chips waar flippo’s in zitten, met de Hitkrant en de Break-Out en waar gebeld wordt met een vaste telefoon. Juist door deze setting te gebruiken krijgt het verhaal rond de meisjes een extra melancholieke lading.

 


2 reacties

Reageer op: Het wolfgetal van Laura van der Haar

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten