Gezien de feiten van Griet Op de Beeck

Gezien de feiten coverIemand wees mij erop dat het boekenweekgeschenk 2018 ook in Kobo Plus te lezen was. En inderdaad: het stond er. Ik besloot een paar pagina’s te lezen voor het slapengaan, maar het werd meer dan de helft van het boekenweekgeschenk. De andere dag las ik het geschenkboekje uit.

Olivia is net weduwe geworden. In plaats van rouw voelt ze opluchting. Dochter Roos heeft het echter wel moeilijk met de dood van haar vader. Zij dacht dat haar ouders een goed huwelijk hadden. Olivia voelt zich juist eindelijk vrij.

Nooit te oud om opnieuw te beginnen
Olivia is 71, haar man is net overleden. Olivia krijgt kort na zijn dood een aanbod om naar Afrika te gaan om les te geven. Als oud-lerares pakt ze deze kans graag aan. Dochter Roos keurt het af. Ze heeft het zeer moeilijk mee met het feit dat haar moeder zo snel al haar leven oppakt. Het wordt nog gecompliceerder als Olivia een nieuwe geliefde introduceert. Schoonzoon Sander is de lijm tussen moeder en dochter.

Griet Op de Beeck pakt meerdere thema’s aan en verwerkte het tot een compact boekenweekgeschenk. Ruimte is er daardoor niet echt voor uitgebreide verwikkelingen, want de gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op. De dialogen zijn scherp en de Vlaamse schrijfstijl vond ik prettig lezen. Wat dat betreft vond ik het een prettige kennismaking met de stijl van Griet Op de Beeck.

Open einde
Ik vind het een mooie gedachte dat een vrouw op leeftijd haar leven opnieuw inricht en op avontuur gaat. Maar tegelijkertijd zit Olivia vast in een soort harnas van ‘zo hoort het’ na een uitvaart. Ik vond het interessant dat Olivia geen rouw leek te voelen, maar juist opluchting en bevrijding. Griet Op de Beeck schrijft het op zo’n manier dat je het ook begrijpt. Tegelijkertijd begreep ik ook de dochter. Persoonlijk had ik ook meer willen lezen over de meningsverschillen tussen Olivia en Roos.

Het open einde was toch net even anders dan ik had verwacht. Ja, ik had een afgewerkt einde verwacht… dit viel me ietwat tegen. Maar goed, buiten dat abrupte einde is ‘Gezien de feiten’ een mooi en ingetogen verhaal. En veel te snel voorbij, dat ook…  Ja, ik wil nu zeker meer romans lezen van Griet Op de Beeck!


8 reacties

 • 18 maart, 2018 om 10:07
  Lalagè zegt:

  Ze is goed hè 🙂 En nu snel naar Vele hemels? Dat vond ik zo mooi…

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 18 maart, 2018 om 15:11
   Leesdame zegt:

   Ja, ik denk dat ik inderdaad dan voor ‘Vele hemels boven de zevende’ wil gaan. En ja, ze is goed 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 18 maart, 2018 om 10:42
  Mevrouw Marloes zegt:

  Ik vond dat open einde ook echt niet leuk, maar dat komt ook doordat ik open eindes nooit leuk vind. Heb denk ik echt een uur chagrijnig voor me uit gestaard toen ik dat boek uit had, hahah. Daarna meteen begonnen aan ‘Kom hier dat ik u kus’. Tot nu toe vind ik dat ook een erg goed boek.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mevrouw Marloes Beantwoorden

 • 18 maart, 2018 om 20:09
  Annelies zegt:

  Ik vond het open einde eigenlijk wel goed passen bij het verhaal.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

 • 20 maart, 2018 om 11:59
  Vivian van Leeuwen zegt:

  Ik ben niet zo van de boekenweekgeschenken en ook niet zo van Griet op de Beeck, maar deze klinkt wel mooi. Ben nu ook wel benieuwd naar Vele hemels boven de zevende!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Vivian van Leeuwen Beantwoorden

  • 20 maart, 2018 om 18:38
   Leesdame zegt:

   Er zaten mooie thema’s in verwerkt, hoewel de hoofdpersoon 71 jaar is, kon ik toch iets van mezelf in haar herkennen. De drang om voor jezelf te kiezen, opnieuw te willen beginnen, je hart (willen) volgen, maar andere personen die daartussen zitten etc. etc.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 17 juli, 2018 om 14:48
  Leon zegt:

  Ook al ben ik een man van 43, toch zie ik met name op gebied van het “je aanpassen” en “dingen doen zoals het hoort” overeenkomsten tussen mij en de hoofdpersoon. Ik heb zelf ruim 6 jaar in Azië (gedeeltelijk in ontwikkelingswerk) gewoond, gewerkt en lief gehad dus het trof me diep. Ik ga zeker meer van Griet lezen…inspirerend boekje, ondanks (of misschien wel dankzij) het open einde!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leon Beantwoorden

Reageer op: Gezien de feiten van Griet Op de Beeck

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten