18 maart 2018

Gezien de feiten van Griet Op de Beeck

Iemand wees mij erop dat het boekenweekgeschenk 2018 ook in Kobo Plus te lezen was. En inderdaad: het stond er. Ik besloot een paar pagina’s te lezen voor het slapengaan, maar het werd meer dan de helft van het boekenweekgeschenk. De andere dag las ik het geschenkboekje uit.

Olivia is net weduwe geworden. In plaats van rouw voelt ze opluchting. Dochter Roos heeft het echter wel moeilijk met de dood van haar vader. Zij dacht dat haar ouders een goed huwelijk hadden. Olivia voelt zich juist eindelijk vrij.

Nooit te oud om opnieuw te beginnen

Olivia is 71, haar man is net overleden. Olivia krijgt kort na zijn dood een aanbod om naar Afrika te gaan om les te geven. Als oud-lerares pakt ze deze kans graag aan. Dochter Roos keurt het af. Ze heeft het zeer moeilijk mee met het feit dat haar moeder zo snel al haar leven oppakt. Het wordt nog gecompliceerder als Olivia een nieuwe geliefde introduceert. Schoonzoon Sander is de lijm tussen moeder en dochter.

Griet Op de Beeck pakt meerdere thema’s aan en verwerkte het tot een compact boekenweekgeschenk. Ruimte is er daardoor niet echt voor uitgebreide verwikkelingen, want de gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op. De dialogen zijn scherp en de Vlaamse schrijfstijl vond ik prettig lezen. Wat dat betreft vond ik het een prettige kennismaking met de stijl van Griet Op de Beeck.

Open einde

Ik vind het een mooie gedachte dat een vrouw op leeftijd haar leven opnieuw inricht en op avontuur gaat. Maar tegelijkertijd zit Olivia vast in een soort harnas van ‘zo hoort het’ na een uitvaart. Ik vond het interessant dat Olivia geen rouw leek te voelen, maar juist opluchting en bevrijding. Griet Op de Beeck schrijft het op zo’n manier dat je het ook begrijpt. Tegelijkertijd begreep ik ook de dochter. Persoonlijk had ik ook meer willen lezen over de meningsverschillen tussen Olivia en Roos.

Het open einde was toch net even anders dan ik had verwacht. Ja, ik had een afgewerkt einde verwacht… dit viel me ietwat tegen. Maar goed, buiten dat abrupte einde is ‘Gezien de feiten’ een mooi en ingetogen verhaal. En veel te snel voorbij, dat ook…  Ja, ik wil nu zeker meer romans lezen van Griet Op de Beeck!

8 reacties

 • 18 maart, 2018 om 10:07
  Lalagè

  Ze is goed hè 🙂 En nu snel naar Vele hemels? Dat vond ik zo mooi…  • 18 maart, 2018 om 15:11
   Leesdame

   Ja, ik denk dat ik inderdaad dan voor ‘Vele hemels boven de zevende’ wil gaan. En ja, ze is goed 🙂 • 18 maart, 2018 om 10:42
  Mevrouw Marloes

  Ik vond dat open einde ook echt niet leuk, maar dat komt ook doordat ik open eindes nooit leuk vind. Heb denk ik echt een uur chagrijnig voor me uit gestaard toen ik dat boek uit had, hahah. Daarna meteen begonnen aan ‘Kom hier dat ik u kus’. Tot nu toe vind ik dat ook een erg goed boek. • 18 maart, 2018 om 20:09
  Annelies

  Ik vond het open einde eigenlijk wel goed passen bij het verhaal. • 20 maart, 2018 om 11:59
  Vivian van Leeuwen

  Ik ben niet zo van de boekenweekgeschenken en ook niet zo van Griet op de Beeck, maar deze klinkt wel mooi. Ben nu ook wel benieuwd naar Vele hemels boven de zevende!  • 20 maart, 2018 om 18:38
   Leesdame

   Er zaten mooie thema’s in verwerkt, hoewel de hoofdpersoon 71 jaar is, kon ik toch iets van mezelf in haar herkennen. De drang om voor jezelf te kiezen, opnieuw te willen beginnen, je hart (willen) volgen, maar andere personen die daartussen zitten etc. etc. • 17 juli, 2018 om 14:48
  Leon

  Ook al ben ik een man van 43, toch zie ik met name op gebied van het “je aanpassen” en “dingen doen zoals het hoort” overeenkomsten tussen mij en de hoofdpersoon. Ik heb zelf ruim 6 jaar in Azië (gedeeltelijk in ontwikkelingswerk) gewoond, gewerkt en lief gehad dus het trof me diep. Ik ga zeker meer van Griet lezen…inspirerend boekje, ondanks (of misschien wel dankzij) het open einde!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: