4 januari 2016

Engel van Wanda Bommer

Laten we 2016 eens positief beginnen met een vijf sterren boek! ‘Engel’ van Wanda Bommer was een heerlijke start van een nieuw leesjaar!

In West-Friesland van de jaren ’80 groeit Angélica op. Ze is intelligent, maar maakt er een potje van op school. Angélica hoopt stiekem dat ze eigenlijk een prinses is, maar haar koninklijke ouders haar eerst op laten groeien in een normaal gezin, om haar later weer terug te nemen. Angélica zoekt steeds verder haar grenzen op en komt na een reeks bijbaantjes en wat roekeloos gedrag uiteindelijk in Amsterdam terecht waar ze de band Ace leert kennen.

David was drummer bij Ace, nu werkt hij zelfstandig als dj. Op 11 september 2001 ontmoet hij zijn ex-bandleden in New York. Hij vertelt ook zijn verhaal aan de lezer. Hoe Ace bekend werd, hij de boekingen deed en ze steeds een treetje hoger op de ladder van succes stonden. Hij schrijft over de optredens, de festivals en de meisjes die na afloop de bandleden opzochten. David’s leven rockt, letterlijk en figuurlijk. Hij vertelt ook over Engel. Angélica dus.

Angélica en de bandleden leren elkaar kennen als de bandleden een Engel zoeken voor hun optredens. Angélica zorgt voor heel wat reuring in de band met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk eindigt het verhaal in New York. Waar David één van de twee torens verlaat en een veer ziet liggen. Het boek eindigt net vóór het eerste vliegtuig in het World Trade Center vliegt. Dit stukje maakt van ‘Engel’ al een bijzondere roman.

‘Engel’ gaat over opgroeien, keuzes maken, nieuwe hoofdstukken in je leven en omgaan met het noodlot. Het noodlot slaat enkele keren toe in ‘Engel’. Zowel Angélica als David moeten allebei een keer gedwongen hun leven opnieuw gaan leven. Angélica leeft roekeloos, steelt, zuipt zich klem en wordt uiteindelijk gelukkig als ‘Engel’ bij de optredens van Ace en als vriendin van bandlid Sid.

Wanda Bommer heeft een boeiende en onderhoudende stijl. Moeiteloos verweeft ze de levens van Angélica en David ineen, al lijkt het eerst alsof hun levens mijlenver van elkaar vandaan liggen. Eerst begint het nog gemoedelijk, met de bijbaantjes van Angélica, zoals bij een witlofkwekerij. Maar al gauw wordt het wat venijniger als Angélica nogal roekeloze vrienden krijgt en haar school naar de achtergrond verdwijnt. Toch leert ze diep vanbinnen wel hiervan en haar gevoel heeft een duidelijk stem. Haar weg naar volwassenheid wordt hiermee mooi beschreven.

Ik vond ‘Engel’ heerlijk om te lezen. Gevoel, venijn, spanning, humor, luguber, prikkelende quotes en een bizarre setting… Alles zit in ‘Engel’. Het klopte gewoon helemaal voor mijn gevoel.