14 februari 2023

Geen Valentijn voor mij van Liz Ouwens

geen Valentijn voor mij cover

Eerst een bekentenis: ik vind Valentijnsdag een overgewaardeerde dag. Maar, ik heb wel een leeservaring voor jullie!

De hoofdpersoon in ‘Geen Valentijn voor mij’ denkt gelukkig hetzelfde als ik en misschien is dat ook de reden dat het daarom al gelijk klikt tussen mij en deze novelle! Eva geloofde vroeger heilig in Cupido, maar nu ze 45 is, is dat geloof vrijwel weg. Ze is gelukkig met haar vrienden en haar zoon Jip. Maar zij vinden dat er onderhand wel een man in Eva’s leven mag verschijnen…

Leuke en luchtige novelle

Liz Ouwens schrijft leuk, dat wist ik al van haar debuutthriller, dus daarom durfde ik deze Valentijns-novelle ook aan. En hoewel de titel anders doet vermoeden, speelt de novelle zich grotendeels niet af tijdens Valentijnsdag. Als lezer maak je grote tijdsprongen in het verhaal. Ook kerst en oud & nieuw passeren de revue.

Eva werkt in haar eigen bloemenzaak en is bevriend met twee mannen, die met elkaar ook een stel vormen. Ze helpen Eva waar ze kunnen en ze zijn trouw in hun vriendschap. Eva’s zoon Jip is een lieve zoon, met leuke oneliners. Want ja, het is best awkward als je Jip heet en in de klas komt een leuk meisje met de naam Janneke… Zij moedigen Eva aan om een man te zoeken, dus Eva gaat Tinder op. Liz Ouwens weet dit allemaal heel leuk te beschrijven en daardoor blijft het verhaal heel boeiend en luchtig tot het eind.

Beetje voorspelbaar, tegelijkertijd ook leuk

Natuurlijk heb je een vermoeden hoe het verhaal gaat eindigen, maar dat mag de pret niet drukken. Eva maakt wat omweggetjes en soms doet of zegt ze domme dingen. Ik vond het mooi dat hierop ook gereflecteerd werd, dit maakte het verhaal realistischer en daardoor is ‘Geen Valentijn voor mij’ geen klef liefdesverhaal.

Deze novelle lees je in één avond, of middag uit. Toch is het verhaal goed gedoseerd, boeiend tot het eind en zoals ik gewend ben van Liz Ouwens zijn de dialogen ijzersterk. Mocht je -net als ik- niets hebben met Valentijnsdag, dan kun je toch met een gerust hart deze novelle lezen.