22 september 2022

Gewoon lekker bloggen

focus op mijn blog

Ik vind bloggen leuk! Daarom ben ik er ook ooit mee begonnen. Mijn blog is en blijft nog altijd mijn favoriete plek om te schrijven.

Toen ik begon had ik naast mijn blog alleen een Twitterkanaal. Dat was leuk voor erbij, om te netwerken en om blogposten te delen. Later kwam er een FB pagina bij en natuurlijk Goodreads. Dat was allemaal prima bij te houden en de nadruk lag altijd op mijn blog. Maar toen kwam er nog meer: Instagram, Hebban, Pinterest en nu TikTok… En uitgeverijen lijken alleen nog maar die kanalen te zien en dat is jammer. En er vallen mij nog wel meer dingen op… Daar wil ik vandaag een stukje over schrijven.

Recensies zijn blijkbaar niet meer zo belangrijk

Uitgeverijen vragen om enthousiasme, ze willen promotie! Gelijk hebben ze, ze willen verkopen. Maar ik wil juist recenseren en daar ben ik soms niet altijd enthousiast in. Ik wil namelijk eerlijk en dus ook kritisch kunnen schrijven over de boeken die ik lees en dat willen uitgeverijen en sommige auteurs weer liever niet. Ze omarmen nu de Bookstagrammers en de Booktokkers. Zij delen mooie beelden, het is een hype en ongetwijfeld een gezellige community, maar het is nooit mijn intentie geweest om op die manier over boeken te praten.

Voor uitgeverijen die nog wel geïnteresseerd zijn in recensies is mijn blog alleen niet goed genoeg. Nee, het moet ook op een social media kanaal gedeeld worden en het is voor sommige uitgeverijen en auteurs doodnormaal geworden om van bloggers te eisen dat ze hun recensies ook delen op een commerciële boekensite. Het gevolg daarvan is dat er vaak quotes uit de Hebban-recensies geciteerd worden, maar de oorspronkelijke schrijver van de recensie niet meer genoemd wordt. Ik doe daar niet aan mee en daarom werk ik nog maar met weinig uitgeverijen samen. Ik kan je vertellen, dat geeft rust! Lezen zonder druk en voorwaardes is heerlijk!

Mijn plekje

Terug naar de basis en dat is mijn blog. Ik heb bijvoorbeeld mijn Instagram lekker gepersonaliseerd en ik deel daar nu wat ik leuk vind. Ik doe dat voor de gezelligheid en op momenten wanneer ik er zin in heb. Het gedoe rond het algoritme heb ik losgelaten en ik probeer niet krampachtig bookstagrammer te zijn. TikTok heb ik uit nieuwsgierigheid twee dagen geprobeerd, maar ik word hyper van deze drukke app en ik ben gewoon niet weggelegd voor het maken van dat soort video’s.

Mijn blog is en blijft gewoon mijn plekje!

5 reacties

 • 22 september, 2022 om 22:03
  José Muylaert zegt:

  Gelijk heb je ! Zelf heb ik geen blog, maar ik heb laatst wel een recensie-exemplaar van een boek gekregen, via ‘de club van echte lezers’, met als ‘voorwaarde’ een recensie op twee plekken ( wat ik op zich een prima voorwaarde vind, omdat ik het boek kreeg ). Het viel me op, inderdaad, dat bijna alle andere recensies zeer lovend waren, alsof men geen kritisch woord durft laten vallen. Dat vind ik jammer.
  En ik begrijp dat ook helemaal niet van uitgeverijen, want het maakt voor mij alleen maar, dat ik recensies van bepaalde websites niet meer serieus kan nemen. Als ik online een recensie wil lezen, ga ik dus alleen nog af op Goodreads ( sommige mensen dan; omdat ik weet dat ze ongeveer dezelfde dingen leuk vind en/of eerlijke recensies schrijven ) en bepaalde boekenblogs..


  José Muylaert
  Beantwoorden

  • 23 september, 2022 om 21:13
   Leesdame zegt:

   Het is inderdaad jammer dat er steeds meer gejubeld wordt en je niet vaak een genuanceerde recensie leest. Dit zie ik vooral in blogtours. Terwijl ik kritische recensies juist heel waardevol vind.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 23 september, 2022 om 09:16
  Lalagè zegt:

  Je hebt in een blog inderdaad veel meer plek voor nuance. Sommige mensen schrijven hele verhalen op instagram, maar ik vind dat niet zo lekker lezen.


  Lalagè
  Beantwoorden

  • 23 september, 2022 om 21:15
   Leesdame zegt:

   Dat is zo. Maar ik kan het ook niet meer bijhouden, al die platformen… Ik vind Instagram gewoon leuk voor de gezelligheid en het kijken van foto’s.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 26 september, 2022 om 11:33
  Niek Chen zegt:

  Al vele jaren vind ik het jammer dat er zo’n verspreiding is gekomen over allerlei verschillende platforms. Aan de andere kant zijn het voor mij nog steeds de blogs die het meest inhoudelijk en persoonlijk zijn en daarom het meest interessant. Voor echte informatie ga ik dan ook niet naar die snelle sociale media of commerciële websites.
  Lezen is voor mijn plezier en erover lezen en schrijven ook. Dus ik denk je helemaal te begrijpen. 🙂


  Niek Chen
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: