23 september 2022

Het begint met een geheim van Danielle van Helden

Vandaag weer eens een feelgoodroman van eigen bodem: ‘Het begint met een geheim’ van Danielle van Helden. Dit is tevens haar debuut!

Suus werkt in een kringloopwinkel, maar droomt over een eigen atelier waar ze met schilderen haar eigen geld kan verdienen. Maar haar leven staat nogal stil, ook op het gebied van relaties. Haar werkgever regelt voor haar een blind date, maar die date valt nogal tegen. Als ze naar huis rijdt veroorzaakt Suus een ernstig auto-ongeluk, waarbij een meisje gewond raakt. Suus moet een nacht doorbrengen in een cel. Weer thuis besluit Suus het meisje op te zoeken dat ze heeft aangereden, maar ze werkt zich steeds verder in de nesten.

Veel tegenslag, maar ook veel feelgood

In ‘Het begint met een geheim’ draait het om schuldgevoelens en geheimen. Suus voelt zich enorm schuldig over de aanrijding. Ze bezoekt Emma in het ziekenhuis, maar durft niet te vertellen dat zij achter het stuur zat. De ene leugen na de andere rolt uit haar mond en het is een kwestie van tijd voordat Emma achter de waarheid komt. Daarnaast heeft Suus veel stress van de aanhouding en de rechtbankzitting die het verschiet ligt. Gelukkig is er ook hoop, politieman Chris is wel erg aantrekkelijk en hij blijkt heel begripvol te zijn.

Ik vond dit een gevoelige roman. Suus maakt veel mee en kampt met veel spanningen. Danielle van Helden beschrijft dit allemaal heel realistisch. Je leeft echt met de hoofdpersoon mee. Suus besluit een halve marathon te gaan lopen, maar dit valt niet mee, toch hoop je als lezer dat het haar wel gaat lukken! De heftige passages worden afgewisseld met komische situaties, bijvoorbeeld de momenten dat Suus zich voordoet als vrijwilliger en daar in het begin nog redelijk goed mee weg komt ook.

Leuke locaties

Van kringloopwinkel naar politiecel tot de kinderafdeling in een ziekenhuis. De auteur weet waar ze over schrijft en ze heeft ook genoeg aandacht voor de (kleine) bijpersonages. Zoals de meisjes op de kinderafdeling oncologie. Maar ook de collega’s van Suus in de kringloopwinkel krijgen een leuke bijrol. De verhaallijn rond politieagent Chris is ietwat voorspelbaar, maar geeft tegelijkertijd ook lucht aan het verhaal.

Ik vond het een leuk boek, met een origineel en ook ietwat gewaagd thema. Mooi debuut!