14 juni 2024

Het 6 minuten slaapdagboek van Dominik Spenst

In 2019 kocht ik het ‘Het 6 minuten dagboek’ van Dominik Spenst. Een tijdje terug kwam ik in de boekhandel ‘Het 6 minuten slaapdagboek’ van dezelfde auteur tegen.

Als persoon met slaapproblemen ben ik altijd geïnteresseerd in boeken en artikelen over goed slapen. Dit dagboek trok dan ook meteen mijn aandacht, vooral omdat ik toentertijd enthousiast was over ‘Het 6 minuten dagboek’. Na wat bladeren in dit boek ging het mee naar de kassa en ’s avonds zat ik met dit boek op bed om ermee aan de slag te gaan.

Stukje theorie en veel invulpagina’s

Dit slaapdagboek begint met een stuk theorie. Bijvoorbeeld adviezen voor een goede nachtrust, maar ook informatie over wat slaap is, wat het met je doet en welke slaapfases er zijn. Ook neemt de auteur diverse slaaptypes onder de loep. Daarnaast bestaat het theoriegedeelte uit uitleg over hoe het dagboek werkt en hoe je het kunt gebruiken. Het bestaat uit het ochtendritueel, het avondritueel en reflectiepagina’s. Het is voornamelijk een praktisch boek om zelf in te vullen en om jezelf en je slaappatroon beter te leren kennen.

Het boek bevat ook maandrituelen en weekrituelen. Op die pagina’s reflecteer je terug op de afgelopen periode en kijk je vooruit. Op de dagelijkse pagina’s werk je ’s morgens en ’s avonds, dat lijkt veel werk, maar het is niet meer dan een paar minuten. In de ochtend reflecteer je op de afgelopen nacht en waar je dankbaar voor bent. In de avond schrijf je de taken voor morgen op, zodat die uit je hoofd zijn. Je reflecteert op de ontspannende momenten van de dag en je bedenkt een verheugmoment voor de volgende dag. Want jezelf ergens op verheugen is gezond en leuk.

Stevig boek om mee te werken

Het boek ligt lekker in de hand, heeft een harde kaft en op de pagina’s kun je fijn schrijven. Ook met fineliners en stiften, want het papier is dik genoeg. Het is handig als dit boek op een centrale plek legt in de slaapkamer zodat je het ziet liggen. Ik heb het zelf onder mijn kussen liggen zodat ik het voel en meteen weet: ‘o ja, nog even wat opschrijven!’. Dan leg ik het op mijn nachtkastje en zie ik het ’s morgens meteen liggen en reflecteer ik terug op mijn slaap en leg ik het weer onder mijn kussen.

Het is geen tijdrovend schrijfwerk. Ik raad wel aan om meteen na het wakker te worden te reflecteren, omdat ik na al mijn bezigheden in de ochtend er niet meer aan toe kom. Het evolueren van mijn slaap werkt ook gewoon het beste zodra ik opsta omdat ik dan nog midden in dat gevoel zit zeg maar. Het is een interessant boek over mijn slaapritme en het is vooral leuk om terug te bladeren. Maar zoals de auteur ook schrijft: het is geen vervanging van een medische behandeling, eerder een aanvulling. Dus als je echt veel last hebt van slapeloosheid, dan is een bezoek aan een arts eerst aan te raden.

Reageer op deze post

Wellicht ook interessant voor je: