7 juni 2024

Uitzicht van dichtbij van Megan van Kessel

Toen ik in ‘Uitzicht van dichtbij’ begon werd ik al gewaarschuwd door een andere lezer. Dit boek zou verslavend goed zijn… En ja, dat klopte!

Maggie woont met haar partner Alfons in een omgebouwde kerk op een soort landgoed. Ze voelt zich hier niet echt thuis. Na de geboorte van haar zoon Felix stuurt ze haar vader een geboortekaartje. Er komt echter geen reactie. Deze stilte triggert Maggie om terug te kijken naar het verleden. Specifiek naar die ene zomer aan zee in 2000.

Je nergens thuis voelen

Dat Maggie zich niet thuis voelt in het dorp is al snel duidelijk. Er worden op de plek waar ze woont belachelijke regels gehandhaafd en de buurvrouw ergert zich er bijvoorbeeld aan dat de kat van Maggie niet let op de bordjes die er staan. Maar Maggie heeft andere zaken aan haar hoofd: waar is haar vader en waarom blijft het zo stil vanuit zijn kant?

Megan van Kessel wisselt van heden naar verleden en zo leer je ook de jonge Maggie kennen. Dochter van gescheiden ouders en in het weekend bij haar vader en zijn nieuwe partner Astrid. Daar moet ze ook dealen met stiefzus Karen en haar vriendin Becky. Maggie probeert erbij te horen, maar ze blijft een buitenbeentje.

Combinatie van humor, frustratie en pijn

Als Maggie gebeld wordt over de toestand van haar vader reist ze af naar Limburg en dan leer je de vader pas echt goed kennen. Een man die volledig met zichzelf bezig is en ook de mensen in zijn omgeving geven al meteen aan dat het geen makkelijke man is.

Al vanaf het begin zit ik gevangen in het verhaal! Megan van Kessel combineert humor, frustratie en pijn moeiteloos in haar debuut. ‘Uitzicht van dichtbij’ is vanaf het begin al meeslepend en ik zit al snel samen met Maggie in dat krampachtige dorpsleven en de bijbehorende bizarre situaties die dit oplevert. Uiteraard werd ik ook nieuwsgierig naar haar verleden, naar haar vader en zijn aandeel hierin.

Ik begon net voor het slapengaan met het lezen van een paar hoofdstukken om het verhaal en de stijl te leren kennen, maar al gauw was het ver na middernacht en zat ik al bijna op de helft. Hier was ik dus al voor gewaarschuwd haha. Dit boek leest gewoon heel fijn en ik vond Maggie een interessant karakter. Maar ook haar vader Pierre was interessant uitgewerkt! ‘Uitzicht van dichtbij’ las heerlijk weg. Meanderend tussen diepte en alledaagse situaties. Een boek voor in mijn top 10 aan het eind van het jaar!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: