14 juli 2011

Het project van Nina Sankovitch

een boek per dag project

Nina Sankovitch schreef het boek Een boek per dag. Dat boek vind ik nu persoonlijk niet zo heel erg interessant, want dat gaat meer over haar emotionele verwerkingen, en niet echt over haar gigantische leesproces. Want let wel: 365 boeken lezen in één jaar is niet niks. Nina is moeder, druk gezin, inclusief huisdieren en tel daar de sociale verplichtingen ook maar eens bij op. Niet te geloven dat ze dus elke dag een boek uit kon lezen.

Nee, dan de site van Nina! Die vind ik nog vele malen interessanter dan haar boek.

Op de site vertelt Nina dat ze lezen niet zag als een ‘vlucht’, maar juist als een confrontatie met zichzelf. Ze leerde relativeren, ontspannen, maar ook weer genieten van het leven. De luxe van wegzakken in een boek lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Nina leerde van de gebeurtenissen in de boeken. Als je de leeslijst doorspit op Nina’s site dan schrik je wel van de dikke pillen. Hoe heeft ze dat toch gedaan? Maar ze deed het wel! Duizenden lezers van haar blog leerde ook weer van Nina’s project en kregen zelf inspiratie om een soortgelijk project op touw te zetten.

Volgens de foto’s op haar site las Nina overal: op de bank, buiten in het park, in de sneeuw… Echt overal kon ze zichzelf verliezen in een boek. Het mooiste vind ik dat ze zomaar één datum uitkoos en toen begon: 28 oktober. Wij zouden wachten tot 1 januari, of de dag na onze verjaardag. Nina laat zien dat je elke dag wel met een project kan beginnen. Een project waarvan je kunt leren, je literaire horizon kunt verbreden, maar waar je vooral jezelf mee kunt verrijken.

Nina bracht haar project tot een succesvol einde. Ze schreef er een boek over, maar vooral het project zelf triggert mij. Maar hiermee beginnen stel ik altijd uit tot morgen. Wie zou het wel durven?

Readallday.org

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: