11 oktober 2013

Het Reservaat van Liselotte Stavorinus

het reservaat cover

Ik las Het Reservaat en het was voor mij een combinatie van De eetclub en Gooische vrouwen. Dat valt niet tegen, als je er van houdt dan.. en ik hou er wel van.

Jessica verhuist met haar man en kinderen terug naar Nederland. Van het zonnige Curaçao naar het Gooi. Ook wel Het Reservaat genoemd. Het duurt echter even voordat Jessica zich kan aarden daar. De bewoners uit de buurt zijn vrij afstandelijk en negeren de aanwezigheid van Jessica. Tot op een dag buurvrouw Amanda voor de deur staat en toenadering zoekt.

Ze nodigt Jessica uit en betrekt overal bij. Jessica fleurt helemaal op en heeft eindelijk het gevoel dat ze op haar plek is. Ook haar man Victor raakt steeds meer gewend en besluit een deal te sluiten met de man van Amanda. En als de knappe Daniel interesse toont in Jessica, kan haar geluk helemaal niet meer op. Alles lijkt perfect in Het Reservaat. Met nadruk op: lijkt…

Maar op een dag staat er een verwarde vrouw voor het hek bij Jessica’s huis. Liesbeth, de vorige bewoonster. Ze dringt door tot de tuin en staat zelfs in Jessica’s huis. Jessica kan haar niet peilen en begrijpt niet waarom Liesbeth stalkt. Ook komt Jessica her en der Maaike tegen. Maaike is echter niet zo geliefd in Het Reservaat en waarschuwt Jessica keer op keer voor Amanda. Dat niets is wat het lijkt. Eerst wil Jessica dat niet geloven, maar al gauw gebeuren er zulke vage dingen en lijken de waarschuwingen van Maaike helemaal niet zo raar te zijn.

Het Reservaat speelt zich af in de rijke kringen. Jetset, glitter, bling-bling, minnaars en veel eurotekens. Een middagje juwelen shoppen is voor de dames uit Het Reservaat eerder gewoonte dan luxe. Jessica past zich vrij snel aan viel mij op.. maar toen vroeg ik mij tijdens het lezen af: past zij zich aan, of wil ze er gewoon graag bij horen en is het een en al krampachtigheid?

Ik merkte dat Jessica vooral behoefte had aan toenadering en contact en daardoor snel alles voor zoete koek slikte. Vooral toen ik Het Reservaat uit had, vond ik Jessica ietwat naïef. Toen ik bezig was in het laatste kwart had ik namelijk al een klein vermoeden naar de clou… die vouwde zich ook langzaam open en ik zat er ook niet veer naast, maar toch was het verrassend.

Liselotte Stavorinus is een nieuwe naam en ze doet niet onder voor haar collega’s is mijn mening. Ze heeft een fijne schrijfstijl en werkt zorgvuldig naar de clou. Een nagelbijtende thriller is het net niet, maar een spannende roman, waar de spanning onderhuids sluimert, dat zeker… Het Reservaat! Vooral een aanrader voor liefhebbers van Gooische vrouwen en De eetclub van Saskia Noort.

4 reacties

 • 11 oktober, 2013 om 17:04
  Anneke zegt:

  Klinkt goed!


  Anneke
  Beantwoorden

 • 13 oktober, 2013 om 06:28
  Limoentje zegt:

  Ben het hier wel met je eens!


  Limoentje
  Beantwoorden

 • 29 oktober, 2013 om 21:35
  Margot zegt:

  Ik vond het heel erg een voorgekauwde schrijfstijl. Veel tell, don’t show. Dat begon mij te irriteren. Je hebt groot gelijk dat je Jessica wel erg naiëf vond, viel mij ook op.


  Margot
  Beantwoorden

 • 1 november, 2013 om 13:57
  Leesdame zegt:

  Hoi Margot, ik denk dat Jessica heel graag ge-accepteert wilde worden in die omgeving, dus daar klakkeloos met Amanda op en neer ging. Persoonlijk zou ik mezelf niet zo mee laten slepen door iemand die ik nog maar net kan, laat staan mee op vakantie gaan.


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: