28 september 2013

Boekverfilming: Hoe duur was de suiker

hoe duur was de suiker cover

‘Hoe duur was de suiker’ is een boekverfilming van het gelijknamige boek van Cynthia McLeod. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar de film heb ik nu wel gezien. En daar ga ik vandaag uitgebreid over bloggen.

Ik had laatst de trailer gezien en toen had ik zoiets van: ‘deze film _ moet_ ik zien! Dus ik hield de agenda van de bioscoop in de gaten en gisteren ben ik deze film gaan kijken. Alles zit dus nog vers in mijn geheugen. De film gaat over de slavernij in Suriname. Het is een film waarbij vele kanten worden belicht.

Mini-Mini is de lijfslaaf van Sarith. Mini-Mini is ook de verteller van het verhaal. Sarith woont met haar rijke familie op een plantage vlakbij Paramaribo. Ze lijkt sterk, maar worstelt met van alles, vooral op het gebied van liefde. Mini-Mini is een zorgzame slavin en ze doet er alles aan om het Sarith naar de zin te maken. Helaas wordt Sarith steeds agressiever en meedogenlozer. Mini-Mini lijkt juist eindelijk het geluk gevonden te hebben in haar leven. Maar dat kan Sarith absoluut niet uitstaan.

De film belicht het leven van de plantage-families en van de slaven die er werken. Het viel me op dat de slaven eigenlijk niet beter wisten dat ze dit werk van generatie tot generatie moesten doen. Juist dat maakt het allemaal net wat schrijnender. Sommige scenes zijn dan ook keihard en op zo’n moment haat je de meedogenloosheid van Sarith.

Op andere momenten voel je juist weer medelijden met Sarith, omdat ze wanhopig alleen is en je duidelijk ziet dat ze vanbinnen eenzaam voelt. Deze manier van verfilmen vond ik juist mooi, want iemand is niet alleen maar slecht. En de kalme stem van Mini-Mini galmde door de bioscoop zaal recht mijn hart in. Wat een mooi mens!

Verder vond ik de film een echte kijkbeleving! Prachtige landschappen en het leven op de plantage werd heel goed weergegeven. De film is integer en heel indrukwekkend. Ik was er na afloop echt even stil van en het gaf ook veel stof tot nadenken. Aanrader! En nu wil ik natuurlijk ook graag het boek lezen. Ja, soms doe ik het andersom: eerst de film, dan het boek… En om jullie een indruk te geven, heb ik voor jullie de trailer opgezocht!

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: