29 juli 2017

Hex van Thomas Olde Heuvelt

Ik zat er wat tegenaan te hikken, maar heb nu eindelijk mijn leeservaring klaar van ‘Hex’. Dat boek wat Stephen King geweldig vindt en ik niet… Dat boek waar iedereen lyrisch over is en ik niet… Dat boek waar iedereen wakker van ligt, maar ik niet…

In het eigentijdse dorpje Beek lijkt alles normaal, op één ding na: er loopt een heks uit de zeventiende-eeuw rond. Katharina van Wyler -> Wylerheks. Haar ogen en mond zijn dichtgenaaid en dat moet vooral zo blijven! De heks wandelt rond in Beek, de inwoners zijn gedoemd in Beek te blijven. Wie het dorp verlaat krijgt zelfmoordneigingen.

Eigentijds en creepy

De Wylerheks doet eigenlijk niemand kwaad, ze wandelt en staat alleen te staan, met haar dichtgenaaide ogen. Toch wordt ze supergoed in de gaten gehouden. Er is een speciaal team constant bezig met de Wylerheks: Hex. Ook wordt alles gecensureerd op internet. Buiten Beek mag niemand weten van de Wylerheks. Een paar jongeren willen niks liever dan sensatie en ze jagen de heks dan ook op, met alle gevolgen van dien… De jongeren brengen Beek in gevaar.

Smartphones, blogs, social media komt allemaal voorbij. Beek lijkt een modern dorp, met festiviteiten, zelfstandig ondernemers en op het oog normale gezinnen. De opening van ‘Hex’ vind ik waanzinnig sterk. De Wylerheks wordt namelijk ondersteboven gereden door een draaiorgel. Een veelbelovend begin van dit boek. In ‘Hex’ volg je voornamelijk vader Stefan en zoon Timo. Brutale en asociale Jelmer (zoon van de slagersvrouw) en de slagersvrouw zelf.

Stroperig

Hoewel het begin sterk en veelbelovend is, kreeg ik halverwege het boek steeds minder interesse om door te lezen. Ik liet ‘Hex’ voor wat het was en ging een paar dagen later weer met volle moed verder, maar helaas… Ik las wat recensies waarin mensen niet meer durfde te slapen, achterom bleven kijken en dit boek liever in de tuin lazen op een zonnige dag. Ik heb dit boek voor het slapengaan gelezen en lag er geen minuut angstig wakker van eerlijk gezegd.

Het boek blijft voor mijn gevoel stroperig en de climax laat lang op zich wachten. Ik heb veel lof gelezen over het einde, maar toen ik het einde las, dacht ik: was dit het nou?! Komt bij dat ik geen moment sympathie voelde voor de personages. Het enige interessante vond ik Katharina van Wyler zelf en haar macht over het dorpje Beek. In het begin vond ik het een extra dimensie dat dit soort horrortoestanden afspeelde in een typisch Nederlands dorpje.

Teleurgesteld

Ik begrijp héél goed dat dit boek fans heeft. Het is een origineel horror-verhaal. De Wylerheks zie je zo voorbij wandelen en als je het verhaal leest, dan geloof je het ook. Het is niet overdreven of nep geschreven. Het boek zou een mooie basis voor een serie of film zijn. De beschrijvingen zijn namelijk erg filmisch neergezet. Je ziet Beek voor je, je ruikt de slagerij van de slagersvrouw en je voelt de dreiging.

Maar goed… aan het eind van het boek voelde ik me een beetje op het verkeerde been gezet. Ik had enger verwacht, kippenvel en rillingen. Maar dat voelde ik allemaal niet. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog gespannen nadat ik zoveel goeds had gelezen. Ik vond het verhaal vooral heel langzaam gaan en als er dreiging was, werd er niet altijd wat met die dreiging gedaan, waardoor ik steeds teleurgesteld verderging.

‘Hex’ is voor de liefhebbers van het genre en dan heb ik nog een advies: begin blanco aan dit boek!

4 reacties

 • 30 juli, 2017 om 10:23
  Vivian van Leeuwen

  Goeie recensie! Ik lees hier inderdaad ook zoveel gemixte reacties over, maar het spreekt me niet erg aan: enerzijds doordat ik totaal niet van horror hou en anderzijds doordat ik inderdaad bij meer mensen heb gelezen dat het te langdradig zou zijn.  • 31 juli, 2017 om 20:51
   Leesdame

   Ik vind horror best leuk, dus ik verheugde me wel een beetje daarop. Maar aan de andere kant: slapeloze nachten is ook niet alles 😉 • 7 augustus, 2017 om 18:35
  Henny van Beers-Oogjen

  Ik heb je boek direct gekocht, na je eerste optreden in de slimste mens. Ik was wel degelijk nieuwsgierig. Ik ben een enorm fan van Stephen King. Ik heb bijna alles van hem gelezen. Hij staat bekend om zijn horror, maar niet alles van hem is horror, Ik vind het meer fantasy. Ik heb je boek nog niet uit! Iets over de helft! Geen slapeloze nachten 😉 Maar ik ben wel nieuwsgierig naar het einde, ik vind het rete spannend!  • 7 augustus, 2017 om 18:48
   Leesdame

   Ik vind het heel lief dat u hier wat schrijft, maar als u de schrijver graag persoonlijk wil benaderen zijn er wellicht betere opties. Dit is namelijk een boekenblog, dus u reactie komt niet bij de auteur, maar bij mij (Luna) terecht. Maar wie weet, laten we hopen dat Thomas Olde Heuvelt zelf ook een keer persoonlijk langskomt op mijn blog, dan kan kan hij uw lovende reactie ook lezen 😉 Veel leesplezier verder met Hex!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: