Hex van Thomas Olde Heuvelt

hex coverIk zat er wat tegenaan te hikken, maar heb nu eindelijk mijn leeservaring klaar van ‘Hex’. Dat boek wat Stephen King geweldig vindt en ik niet… Dat boek waar iedereen lyrisch over is en ik niet… Dat boek waar iedereen wakker van ligt, maar ik niet…

In het eigentijdse dorpje Beek lijkt alles normaal, op één ding na: er loopt een heks uit de zeventiende-eeuw rond. Katharina van Wyler -> Wylerheks. Haar ogen en mond zijn dichtgenaaid en dat moet vooral zo blijven! De heks wandelt rond in Beek, de inwoners zijn gedoemd in Beek te blijven. Wie het dorp verlaat krijgt zelfmoordneigingen.

Eigentijds en creepy
De Wylerheks doet eigenlijk niemand kwaad, ze wandelt en staat alleen te staan, met haar dichtgenaaide ogen. Toch wordt ze supergoed in de gaten gehouden. Er is een speciaal team constant bezig met de Wylerheks: Hex. Ook wordt alles gecensureerd op internet. Buiten Beek mag niemand weten van de Wylerheks. Een paar jongeren willen niks liever dan sensatie en ze jagen de heks dan ook op, met alle gevolgen van dien… De jongeren brengen Beek in gevaar.

Smartphones, blogs, social media komt allemaal voorbij. Beek lijkt een modern dorp, met festiviteiten, zelfstandig ondernemers en op het oog normale gezinnen. De opening van ‘Hex’ vind ik waanzinnig sterk. De Wylerheks wordt namelijk ondersteboven gereden door een draaiorgel. Een veelbelovend begin van dit boek. In ‘Hex’ volg je voornamelijk vader Stefan en zoon Timo. Brutale en asociale Jelmer (zoon van de slagersvrouw) en de slagersvrouw zelf.

Stroperig
Hoewel het begin sterk en veelbelovend is, kreeg ik halverwege het boek steeds minder interesse om door te lezen. Ik liet ‘Hex’ voor wat het was en ging een paar dagen later weer met volle moed verder, maar helaas… Ik las wat recensies waarin mensen niet meer durfde te slapen, achterom bleven kijken en dit boek liever in de tuin lazen op een zonnige dag. Ik heb dit boek voor het slapengaan gelezen en lag er geen minuut angstig wakker van eerlijk gezegd.

Het boek blijft voor mijn gevoel stroperig en de climax laat lang op zich wachten. Ik heb veel lof gelezen over het einde, maar toen ik het einde las, dacht ik: was dit het nou?! Komt bij dat ik geen moment sympathie voelde voor de personages. Het enige interessante vond ik Katharina van Wyler zelf en haar macht over het dorpje Beek. In het begin vond ik het een extra dimensie dat dit soort horrortoestanden afspeelde in een typisch Nederlands dorpje.

Teleurgesteld
Ik begrijp héél goed dat dit boek fans heeft. Het is een origineel horror-verhaal. De Wylerheks zie je zo voorbij wandelen en als je het verhaal leest, dan geloof je het ook. Het is niet overdreven of nep geschreven. Het boek zou een mooie basis voor een serie of film zijn. De beschrijvingen zijn namelijk erg filmisch neergezet. Je ziet Beek voor je, je ruikt de slagerij van de slagersvrouw en je voelt de dreiging.

Maar goed… aan het eind van het boek voelde ik me een beetje op het verkeerde been gezet. Ik had enger verwacht, kippenvel en rillingen. Maar dat voelde ik allemaal niet. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog gespannen nadat ik zoveel goeds had gelezen. Ik vond het verhaal vooral heel langzaam gaan en als er dreiging was, werd er niet altijd wat met die dreiging gedaan, waardoor ik steeds teleurgesteld verderging.

‘Hex’ is voor de liefhebbers van het genre en dan heb ik nog een advies: begin blanco aan dit boek!


4 reacties

 • 30 juli, 2017 om 10:23
  Vivian van Leeuwen zegt:

  Goeie recensie! Ik lees hier inderdaad ook zoveel gemixte reacties over, maar het spreekt me niet erg aan: enerzijds doordat ik totaal niet van horror hou en anderzijds doordat ik inderdaad bij meer mensen heb gelezen dat het te langdradig zou zijn.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Vivian van Leeuwen Beantwoorden

  • 31 juli, 2017 om 20:51
   Leesdame zegt:

   Ik vind horror best leuk, dus ik verheugde me wel een beetje daarop. Maar aan de andere kant: slapeloze nachten is ook niet alles 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 7 augustus, 2017 om 18:35
  Henny van Beers-Oogjen zegt:

  Ik heb je boek direct gekocht, na je eerste optreden in de slimste mens. Ik was wel degelijk nieuwsgierig. Ik ben een enorm fan van Stephen King. Ik heb bijna alles van hem gelezen. Hij staat bekend om zijn horror, maar niet alles van hem is horror, Ik vind het meer fantasy. Ik heb je boek nog niet uit! Iets over de helft! Geen slapeloze nachten 😉 Maar ik ben wel nieuwsgierig naar het einde, ik vind het rete spannend!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Henny van Beers-Oogjen Beantwoorden

  • 7 augustus, 2017 om 18:48
   Leesdame zegt:

   Ik vind het heel lief dat u hier wat schrijft, maar als u de schrijver graag persoonlijk wil benaderen zijn er wellicht betere opties. Dit is namelijk een boekenblog, dus u reactie komt niet bij de auteur, maar bij mij (Luna) terecht. Maar wie weet, laten we hopen dat Thomas Olde Heuvelt zelf ook een keer persoonlijk langskomt op mijn blog, dan kan kan hij uw lovende reactie ook lezen 😉 Veel leesplezier verder met Hex!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Hex van Thomas Olde Heuvelt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten