Hoe gaat het met mijn leeschallenge?

challengeIk ben er dol op: challenges! Oftewel: leesuitdagingen. Het maakt lezen leuker, je maakt kennis met ander soort boeken en het houdt je scherp. Ik zie een challenge niet als must, maar als richtlijn. Het is geen ramp als het niet gehaald wordt, maar het geeft een kick als ik het wél haal.

Dit jaar doe ik de Goodreads-challenge (85 boeken) en ik doe een “Rondje langs de provincies”, dankzij Lalagè. Daarnaast heb ik een lijst gemaakt van 100 auteurs waarvan ik graag een keer een boek wil lezen.

De Goodreads-challenge
Dé klassieker en de simpelste… je vult een getal in en je probeert dat aantal boeken dit jaar te halen. Ik hou rekening met jeugdboeken en makkelijke boeken, daarom zet ik hoger in dan wat ik gemiddeld lees.

Deze challenge stimuleert me om meer te lezen. Vorig jaar had ik 90 boeken, dat haalde ik ook. Nu koos ik voor 85 boeken. Momenteel loop ik vier boeken achter op schema haha… Maar dat haal ik gedurende dit jaar wel weer in, zoals ik het meestal weer inhaal. Komt goed!

Rondje langs de provincies
Ik lees graag Nederlands, maar veel boeken spelen zich af in Noord-Holland en Zuid-Holland. Amsterdam en Rotterdam zijn graag gekozen locaties in thriller en romans. Ik hoop dat ik met deze challenge alle provincies kan bezoeken tijdens het lezen. Leuk zo’n literaire reis door Nederland!

Provinciechallenge tot nu toe:

1. Groningen – De dagen van Anita Larkens
2. Friesland
3. Drenthe
4. Overijssel
5. Utrecht
6. Flevoland
7. Gelderland
8. Noord-Holland – De primeur van Ellen den Hollander
9. Zuid-Holland – Sterker door strijd van Julie van Mol
10. Zeeland – De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort
11. Noord-Brabant
12. Limburg

Voor Noord-Holland en Zuid-Holland had ik trouwens meerdere opties, maar ik kies dan het laatste boek wat ik gelezen heb. Ik ben wel een beetje streng bij deze challenge voor mezelf, het moet echt helder zijn dat een bepaalde stad, streek, provincie etc. centraal staat in het boek.

De lijst van 100
Deze lijst heb ik nergens online staan, simpelweg omdat ik er graag in schaaf, schrap en verander. Zo had ik eerst veel klassieke namen ertussen staan, maar dat schrok me weer af. Toen had ik een aantal Amerikaanse auteurs vanwege hun ongelezen boeken in mijn collectie, maar dan bedacht ik me weer dat ik veel liever Nederlandse en Vlaamse auteurs lees… Ik rommel maar wat aan met deze lijst. Ik vind het leuk om er door heen te scrollen, te zien wat ik al afgevinkt heb etc. Als ik niet weet wat ik moet lezen, haal ik er inspiratie uit. Verder is het geen leidraad voor dit jaar ofzo. Soms kijk ik er ook weken/maanden niet naar.

Hoe gaat het met jullie challenges tot nu toe?

Foto is van Pixabay

2 reacties

 • 22 mei, 2017 om 07:13
  Lalagè zegt:

  Wat leuk dat jij ook door de provincies reist! Ik worstel ook nog een beetje met de definitie, net als bij de landen trouwens…. Ik lees nu een boek over de watersnoodramp, maar de hoofdpersonen wonen in Amsterdam en de schrijfster is er ook niet geboren. Nouja, ik kan ‘m voorlopig erop zetten en later nog vervangen door een écht Zeeuws boek.
  In elk geval mooi dat ik bij jou inspiratie kan opdoen. Mijn teller staat nu op twee Nederlandse provincies en één Vlaamse.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 22 mei, 2017 om 17:54
   Leesdame zegt:

   Ik las laatst een boek waarin de hoofdpersoon een paar bladzijdes in Noord-Brabant was, maar dat telt voor mij ook niet. Nee, ik wil tijdens het lezen van het gehele boek het gevoel hebben dat ik echt in een provincie/streek ben. Dus echt in Limburg bijvoorbeeld, dat je de heuvels voor je ziet en je via Google Maps kunt volgen waar de hoofdpersoon zit.
   Wat betreft landen maak ik het mezelf makkelijker, zo las ik laatst een Nederlandse thriller, die zich gedeeltelijk ook afspeelt in Roemenië. Die zet ik dan ook achter Roemenië.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Hoe gaat het met mijn leeschallenge?

Geef hier je reactie




Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten