22 mei 2017

Hoe gaat het met mijn leeschallenge?

Ik ben er dol op: challenges! Oftewel: leesuitdagingen. Het maakt lezen leuker, je maakt kennis met ander soort boeken en het houdt je scherp. Ik zie een challenge niet als must, maar als richtlijn. Het is geen ramp als het niet gehaald wordt, maar het geeft een kick als ik het wél haal.

Dit jaar doe ik de Goodreads-challenge (85 boeken) en ik doe een “Rondje langs de provincies”, dankzij Lalagè. Daarnaast heb ik een lijst gemaakt van 100 auteurs waarvan ik graag een keer een boek wil lezen.

De Goodreads-challenge

Dé klassieker en de simpelste… je vult een getal in en je probeert dat aantal boeken dit jaar te halen. Ik hou rekening met jeugdboeken en makkelijke boeken, daarom zet ik hoger in dan wat ik gemiddeld lees.

Deze challenge stimuleert me om meer te lezen. Vorig jaar had ik 90 boeken, dat haalde ik ook. Nu koos ik voor 85 boeken. Momenteel loop ik vier boeken achter op schema haha… Maar dat haal ik gedurende dit jaar wel weer in, zoals ik het meestal weer inhaal. Komt goed!

Rondje langs de provincies

Ik lees graag Nederlands, maar veel boeken spelen zich af in Noord-Holland en Zuid-Holland. Amsterdam en Rotterdam zijn graag gekozen locaties in thriller en romans. Ik hoop dat ik met deze challenge alle provincies kan bezoeken tijdens het lezen. Leuk zo’n literaire reis door Nederland!

Provinciechallenge tot nu toe:

1. Groningen – De dagen van Anita Larkens
2. Friesland
3. Drenthe
4. Overijssel
5. Utrecht
6. Flevoland
7. Gelderland
8. Noord-Holland – De primeur van Ellen den Hollander
9. Zuid-Holland – Sterker door strijd van Julie van Mol
10. Zeeland – De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort
11. Noord-Brabant
12. Limburg

Voor Noord-Holland en Zuid-Holland had ik trouwens meerdere opties, maar ik kies dan het laatste boek wat ik gelezen heb. Ik ben wel een beetje streng bij deze challenge voor mezelf, het moet echt helder zijn dat een bepaalde stad, streek, provincie etc. centraal staat in het boek.

De lijst van 100

Deze lijst heb ik nergens online staan, simpelweg omdat ik er graag in schaaf, schrap en verander. Zo had ik eerst veel klassieke namen ertussen staan, maar dat schrok me weer af. Toen had ik een aantal Amerikaanse auteurs vanwege hun ongelezen boeken in mijn collectie, maar dan bedacht ik me weer dat ik veel liever Nederlandse en Vlaamse auteurs lees… Ik rommel maar wat aan met deze lijst. Ik vind het leuk om er door heen te scrollen, te zien wat ik al afgevinkt heb etc. Als ik niet weet wat ik moet lezen, haal ik er inspiratie uit. Verder is het geen leidraad voor dit jaar ofzo. Soms kijk ik er ook weken/maanden niet naar.

Hoe gaat het met jullie challenges tot nu toe?

2 reacties

 • 22 mei, 2017 om 07:13
  Lalagè zegt:

  Wat leuk dat jij ook door de provincies reist! Ik worstel ook nog een beetje met de definitie, net als bij de landen trouwens…. Ik lees nu een boek over de watersnoodramp, maar de hoofdpersonen wonen in Amsterdam en de schrijfster is er ook niet geboren. Nouja, ik kan ‘m voorlopig erop zetten en later nog vervangen door een écht Zeeuws boek.
  In elk geval mooi dat ik bij jou inspiratie kan opdoen. Mijn teller staat nu op twee Nederlandse provincies en één Vlaamse.


  Lalagè
  Beantwoorden

  • 22 mei, 2017 om 17:54
   Leesdame zegt:

   Ik las laatst een boek waarin de hoofdpersoon een paar bladzijdes in Noord-Brabant was, maar dat telt voor mij ook niet. Nee, ik wil tijdens het lezen van het gehele boek het gevoel hebben dat ik echt in een provincie/streek ben. Dus echt in Limburg bijvoorbeeld, dat je de heuvels voor je ziet en je via Google Maps kunt volgen waar de hoofdpersoon zit.
   Wat betreft landen maak ik het mezelf makkelijker, zo las ik laatst een Nederlandse thriller, die zich gedeeltelijk ook afspeelt in Roemenië. Die zet ik dan ook achter Roemenië.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: