7 november 2012

Houvast van Linda Jansma

houvast cover

Ik vond het heel leuk om weer een thriller te lezen van Linda Jansma!

In Houvast draait het om dierenarts Anouk van Merwede. Ze is weduwe en woont samen met haar puberende dochter Amy. Anouk is druk met haar praktijk aan huis. Negen maanden geleden is haar man omgekomen, ze denkt er nog vaak aan, maar het leven gaat ook door. Tot op een dag het bericht binnenkomt dat een oude vriend van haar man is vermoord. Eerst linkt Anouk dat helemaal niet aan haar man, maar dan komt Amy aanzetten met een verborgen schijf op de laptop die ze mocht gebruiken na de dood van haar vader.

Niemand weet wat op die verborgen schijf staat. De broer van Anouk zou het wel kunnen weten, maar die blijkt ineens spoorloos verdwenen te zijn. Op een paar dagen tijd staat heel het leven van Anouk op z’n kop. Alle gebeurtenissen lijken toeval, maar Anouk begint al gauw door te krijgen dat het een wel met het ander te maken zou kunnen hebben…

Daarnaast is er nog een verhaallijn over een man die met zijn jeep door Oost-Europa rijdt en  een bang meisje naast zich heeft zitten, hij wordt op de hielen gezeten door een groep gevaarlijke mannen die hem niet willen laten gaan. Het blijft lang onduidelijk wie hij is.

En zo heel af en toe volgen we ook een geheimzinnige man die vaak staat te posten bij het huis van Anouk. Wie is deze man en waarom is hij zo gefocust op dat huis?

Het verhaal begint kalm en de spanning komt met de juiste dosis langzaam het verhaal binnen. Linda Jansma geeft steeds een nieuw puzzelstukje aan de lezer en op het einde valt de puzzel mooi in elkaar. Er valt genoeg na te denken tijdens het lezen. Niet alleen over de ontknoping, maar ook over het thema dat centraal staat in Houvast. Een gewaagd thema, waar ook veel research in heeft gezeten. Houvast is een met zorg geschreven actiethriller geworden!

Verder beschrijft Linda heel goed de omgeving waar alles zich afspeelt, inclusief straatnamen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld via Google Maps het verhaal nog meer tot leven laten komen.

6 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: