9 maart 2015

IJskoud van Isa Maron

Na ‘Galgenveld’ was ik erg nieuwsgierig naar het vervolg… Hoe zou het met Kyra Slagter gaan en met Maud Mertens? Gelukkig kreeg ik op tijd IJskoud in mijn handen. Met veel nieuwsgierigheid begon ik meteen aan deze koude thriller.

Op een dag verdwijnt de 7-jarige Jesse als hij met zijn oppas op de kinderboerderij is. Kyra Slagter is een vriendin van de oppas en komt meteen helpen zoeken. Ook Maud Mertens is met haar team aanwezig. Het lijkt een algemene vermissing te zijn, maar dan verdwijnt er een jongen uit Artis, en later verdwijnen er nog meer kinderen…

Maud Mertens staat voor een raadsel. Ze probeert een band te vinden tussen alle vermiste kinderen, maar tast in het duister. Kyra Slagter zit net op de hogeschool voor haar opleiding forensische recherche, haar zus Sarina is ook nog steeds spoorloos en dat laat haar nog steeds niet los. Ook is ze bezig met de zaak rond de vermiste kinderen.

In ‘IJskoud’ volgde ik verschillende verhaallijnen. Kyra Slagter uiteraard, ze raakt betrokken bij de vermissing van Jesse, maar is vooral bezig met haar zus Sarina. Ze kan het weer niet laten om dingen op eigen houtje uit te zoeken. Maud Mertens is bezig met de vermissingszaak, maar kampt nog steeds met een gruwelijk zaak uit haar verleden. Een meisje wat ernstig werd mishandeld en te pas en te onpas komen bij haar deze herinneringen boven.

Ook de vermiste kinderen worden gevolgd. Hoe ze bij elkaar zitten in kooien, wat er gebeurd en hoe ze het ervaren. Ze willen zich groot houden voor elkaar, maar je voelt duidelijk  hun angst. Als laatste een verhaallijn rondom Jane… een mysterieuze jonge vrouw in Londen. Ze wordt begeleid door Mabel. Maar wie is Jane eigenlijk?

‘IJskoud’ leest erg snel, dit komt door natuurlijk door de prettige schrijfstijl van Isa Maron, maar ook omdat het boek erg toegankelijk is opgesteld in korte hoofdstukken, met vaak cliffhangers op het eind. Na elk kort hoofdstuk dacht ik: ‘nog maar eentje, even verder lezen…’ en zo ging er onbewust een uur voorbij en sliep ik weer veel te laat. Echt, ik hou van zulke thrillers! Een thriller moet vaart en spanning hebben, mij vasthouden en vooral mij nieuwsgierig maken… zo erg, dat ik niet meer wil en kan slapen… Dat is met ‘IJskoud’ gelukt!

De zaak rond de vermiste kinderen wordt afgerond, maar de levens van Kyra en Maud gaan door, gelukkig komen er nog twee delen in deze serie. Daar ben ik blij om, want sommige vragen hebben nog geen antwoord gekregen. ‘IJskoud’ is het tweede deel van de serie ‘De Noordzeemoorden’. ‘Galgenveld’ is het eerste deel. Je kan op zich ‘IJskoud’ los lezen, maar omdat de levens van Maud en Kyra een rode draad vormen, is het wel handig om de serie gewoon op volgorde te lezen.