11 maart 2015

Eeuwige roem van Eddy Zoëy en Marcel Langedijk

Ben jij ook zo dol op herinneringen ophalen van vroeger? Vooral als het gaat om televisie, film en muziek? Ik in ieder geval wel en het boek ‘Eeuwige roem’ was dan ook smullen voor mij! Ik kende ook bijna alle namen die in het boek voorbijkomen. Dus ik ben al oud haha.

‘Eeuwige roem’ staat vol interviews met bekende Nederlanders van (heel) vroeger. We kennen ze nog wel, maar beroemd zijn ze niet meer. Sommige kozen daar zelf voor en tja, sommige werden gewoon op straat gezet en vergeten. Vandaag dus op mijn blog: kletsen en herinneringen ophalen met het boek ‘Eeuwige roem’.

In dit boek komen dus bekende mensen aan het woord. Mensen die heel erg beroemd waren in het land, maar nu nergens meer te zien zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van Rolf Wouters? Zijn verdwijning werd bijna een mysterie. Of ken je Bart nog? Bart.. je weet wel, de allereerste winnaar van Big Brother. Hij kon de wereld aan, was beroemd over de gehele wereld. Want iedereen had hem gezien met Sabine. Nu woont hij met huisgenoten in een krakkemikkig huis en werkt als koerier.

Suzanne Balk uit GTST, oftewel: Ingeborg Wieten. Ze vertelt openhartig over haar vertrek bij GTST. Ook sporters komen aan het woord, zoals Falco Zandstra, hij vertelt wat de roem hem bracht en hoe makkelijk zijn leven werd toen iedereen hem kende.

Maar er wordt ook vertelt hoe genadeloos de roem kan zijn, hoe snel je vergeten bent. Sommige noemen televisie een slangenkuil. Verleidingen, macht  en het verslavende gevoel van succes. Maar ook de kijk van het publiek. Sommige dingen lijken mensen totaal vergeten te zijn. Iedereen kent Nance wel, de presentatrice van diverse shows op SBS. Maar dat ze als tiener al wereldberoemd was met Twenty 4 Seven in de jaren ’90 weet bijna niemand meer.

‘Eeuwige roem’ is een lekker wegleesboek. Het is opgedeeld in gesprekjes met (bijna) vergeten bekende Nederlanders. Het boek is met een rappe tong geschreven. Er wordt geen blad voor de mond genomen door de auteurs, ze zeggen en schrijven wat wij ook denken. Er komen bekende Nederlanders aan het woord uit diverse generaties.

Het ene interview is net wat leuker dan het andere interview, maar dat heeft vooral te maken met de persoon die aan het woord is. Met de een heb je nu eenmaal meer dan met de ander. Ik zelf had weinig met de sporters bijvoorbeeld en dat is gewoon mijn persoonlijke smaak. Het lezen van ‘Eeuwige roem’ geeft een grote ‘o ja, dat weet ik nog’ factor en het is een fijn boek om later over na te praten met anderen. Dat deed ik namelijk ook na het lezen van dit boek.