17 december 2012

Je boeken bijhouden

boeken bijhouden 2012

Soms heb je zoveel boeken dat je eigenlijk niet meer weet hoeveel boeken je hebt, welke je nog moet lezen, of welke je geleend heb van anderen. Ik zelf weet eerlijk gezegd exact uit mijn hoofd welk boek ik in mijn collectie heb en waar het ligt in de kast. En dan te bedenken dat mijn kasten zijn ingedeeld op kleur…

Maar ik ben een lijstjes-freak en schrijf alles graag op, dus ik heb ook vastgelegd welke boeken ik heb, welke boeken in nog niet gelezen heb en welke boeken ik graag wil hebben. Ik denk dat de meeste lezers dat wel graag bijhouden en er zijn diverse opties om dat te kunnen doen.

Je kan de ouderwetse manier doen: met pen en papier. In een schrift bijhouden wat je gekocht hebt, welke boeken je nog graag wil lezen en een kruisje zetten achter de gelezen boeken. Er zijn veel mensen die het zo doen. Het nadeel is echter dat het moeilijk terugzoeken wordt. Het staat immers niet op alfabet. En als je een paar maanden later een volgend deel in een serie aanschaft, dan komt dat helaas niet te staan bij de andere boeken. Of je moet het ertussen schrijven, maar dan wordt het slordig. Toch zijn er mensen die bij deze manier bijhouden zweren en ik heb het zelf ook heel lang gedaan.

Je kan hetzelfde doen, maar dan op de pc. In Word, of heel strak onder elkaar in Excel. Een stuk overzichtelijker, je kan er makkelijk boeken tussen voegen. Sorteren op naam van de schrijver. Series bij elkaar zetten en je ziet vaak in een oogopslag welke boeken je nog moet lezen en welke niet. Vervolgens telt Excel gewoon met je mee en die weet dus ook exact hoeveel ongelezen boeken je nog op je ntl-stapel hebt liggen.

Dan heb je nog de handige boekensites waar je jouw collectie kunt invoeren en kunt bijhouden. Een helse klus vaak in het begin, vooral als je op een betreffende sites het merendeel van je boeken nog zelf moet toevoegen aan de database… Maar het is ook wel een leuke klus! Want ja, alles wat met boeken te maken heeft is eigenlijk leuk en het is boeiend om je collectie weer eens helemaal voorbij te zien komen. Ik heb zelf ervaring met Dizzie, Boeklezers en Goodreads.

Dizzie is eigenlijk wat dat betreft het eenvoudigst qua collectie bijhouden. Goodreads is uitgebreider, je kan daar meerdere boekenplanken samenstellen. En Boeklezers werkt ongeveer hetzelfde als Dizzie. Ik zelf zit tegenwoordig alleen nog op Goodreads en ja, dat bevalt mij prima. Het nadeel is natuurlijk wel dat als er bij zo’n site de stekker eruitgetrokken wordt, je gehele collectie dus ook verdwenen dus. Maar goed… je schrift kan in het water vallen, je pc kan crashen.. zo is er altijd wel wat te verzinnen natuurlijk.

Ik heb dus mijn boeken op Goodreads staan en in Excel. Als Goodreads uitvalt, kan ik in Excel kijken. En andersom kan ik het altijd weer terug vinden op Goodreads. En mocht het allebei uitvallen, dan kom ik nog heel ver met hetgeen wat opgeslagen zit in mijn hoofd!

En hou jij je collectie bij?

16 reacties

 • 17 december, 2012 om 21:05
  Pippi zegt:

  Van 1986 tot medio 2011 heb ik het bijgehouden in een schriftje. Toen raakte ik in een leesdip en heb een jaar slechts sporadisch gelezen. En niet meer bijgehouden wat. Daar heb ik spijt van!


 • 17 december, 2012 om 21:30
  astrid zegt:

  ik hield netjes mijn boeken bij,op Dizzie
  maar toen ik mijn intresse verloor,op deze site,verslofte het
  nu houd ik netjes alles bij op Goodreads
  ben ooit eens van plan,om een backup te maken
  nu maar hopen,dat goodreads lang blijft bestaan


  astrid
  Beantwoorden

 • 17 december, 2012 om 21:32
  Joke zegt:

  Ik gebruik Book Collector van Collectorz.com, heel veelzijdig en gemakkelijk in het gebruik, na invoer van je boek via isbn of schrijver/titel wordt automatisch de cover erbij gezocht. snel ebooks invoeren. Leesgegevens erbij zetten en daar dan weer mooie grafiekjes over draaien. Eigen toelichting erbij zetten, bijbehorende linkjes etc.etc. En ik kan mijn hele bestand snel exporteren naar bv. mijn smartphone. Je moet er wel wat voor betalen, maar dan heb je wel wat!
  Zie ook: http://joke-boekhappen.blogspot.nl/2010/09/book-collector.html

  ps het is Excel niet Excell


 • 18 december, 2012 om 10:09
  eenlettermeergraag zegt:

  Ik hou dit eigenlijk niet bij… Zoveel boeken heb ik misschien nog niet?
  Ik zou wel willen weten welke boeken ik allemaal al heb gelezen in m’n leven, maar dat valt ook niet te achterhalen.


  eenlettermeergraag
  Beantwoorden

 • 18 december, 2012 om 13:02
  Joany de Vries zegt:

  Ik houd mijn boeken bij op Goodreads, en in een moleskine passions journal 🙂


  Joany de Vries
  Beantwoorden

 • 18 december, 2012 om 18:54
  Kim zegt:

  Ik hou het ook allemaal netjes bij. Ik hou van lijstjes maken :). Ik gebruik ook gewoon Excel en Goodreads


 • 19 december, 2012 om 21:38
  Riet zegt:

  Ik hou het sinds 2005 bij in een schriftje en sinds een paar jaar op mijn blog. Maar ik weet bijna altijd uit het hoofd of ik een boek heb gelezen. Wel twijfel ik weleens of ik een boek heb zodat ik wel eens dubbele boeken heb.
  Ik ben ook gek van lijstjes….


 • 20 december, 2012 om 19:46
  Bianca Brummelhuis zegt:

  Ik gebruik gewoon Goodreads. Ik heb daar geen backup van dus als er iets met de site van Goodreads gebeurt heb ik een probleem 🙂 Goodreads werkt erg goed voor mij en er is ook een handige app van.


  Bianca Brummelhuis
  Beantwoorden

 • 20 december, 2012 om 20:17
  Leesdame zegt:

  De app heb ik tot nu toe nog nooit gebruikt. Misschien toch maar eens gaan kijken. Thanks voor de tip!


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 22 december, 2012 om 16:50
  Laura L. zegt:

  Zo te lezen zeggen al veel mensen dat ze op Goodreads zitten. Die wilde ik je dus ook aanbevelen. Het is vooral leuk om elkaars recensies te lezen en iemand een zo een boek aan te bevelen


  Laura L.
  Beantwoorden

 • 2 januari, 2015 om 01:25
  lisa zegt:

  Een vriendin van mij heeft een boekje waar je het alfabetisch in kan schrijven (net als in een adresboekje), echt super handig


 • 21 juli, 2015 om 17:02
  maaike zegt:

  Ik heb een vraag: Hoe moet je lezen via http://www.goodreads.com


  maaike
  Beantwoorden

  • 21 juli, 2015 om 18:20
   Leesdame zegt:

   Op Goodreads kun je boeken bijhouden in je collectie. Deze boeken kun je echter niet lezen, het is puur een inventaris maken. Zo kun je bijhouden wat al in je kast staat, wat je op je verlanglijst hebt staan en welke boeken je heel goed vond. Je kunt er ook kletsen met andere lezers, laten zien wat je leest en ervan vindt en bij elkaar daar ook weer op reageren. Ook zijn er groepen waar je met gelijkgestemden over boeken en bepaalde onderwerpen kunt kletsen. Eigenlijk is het een soort Facebook voor lezers.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 3 oktober, 2016 om 11:01
  Marga zegt:

  Hallo leesdame,
  Bedankt voor deze tips, al van enige tijd terug. Ik heb een nieuwe tip. Ik ben bezig mijn nieuwe boeken als ik ze koop in te scannen in de app Book Catalogue. En ik heb net uitgevonden dat de totale inhoud van de app geëxporteerd kan worden als csv bestand. Ik heb het in Excel ingeladen en het werkt! Vooral ook heel handig om overtollige boeken te verkopen. Het kan inmiddels vast ook in andere apps, maar mij bevalt dit zo prima.
  Groet, Marga


  • 3 oktober, 2016 om 23:31
   Leesdame zegt:

   Wat leuk, daar had ik nog niet van gehoord 🙂
   Bedankt voor het delen van deze tip!


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: