5 augustus 2016

Kleuren voor het slapengaan

Je ontkomt er niet meer aan: kleurboeken voor volwassenen. Ik had er een paar, waaronder ‘De geheime tuin’ van Johanna Basford. Ik zat er wel eens mee aan tafel, maar na twintig minuten was ik er dan weer klaar mee. Tot ik op een Youtube-kanaal terechtkwam en een serie tutorials begon te volgen…

Een verslaving was geboren! De Nederlandse Henny de Snoo legt (in het Engels) eenvoudig de kleurtechnieken uit. De uitgebreide video’s zijn goed te volgen, je kleurt met haar mee en je kan op de punt nauwkeurig volgen wat ze doet.

Passion for Pencils is een uitgebreid Youtube kanaal, waarin Henny de Snoo voornamelijk de kleurboeken van Johanna Basford behandelt. Ze legt alles goed uit, laat alles goed zien en geeft ook “huiswerk” op. Zo kleurt ze samen met jou een bloem of vlinder in en dan zegt ze dat je als huiswerk de overige vlinders of bloemen kunt doen op dezelfde manier voordat je verder gaat met de volgende les. Daarbij heeft Henny een hele fijne stem, dus is het erg fijn luisteren. De filmpjes duren van twintig minuten tot zelfs veertig minuten. Je hoofd raakt leeg en het is leuk om visueel bezig te zijn.

Nou moet ik zeggen dat het ook scheelt welke potloden je gebruikt. Ik kleur met de Polychromos potloden van Faber Castell (Henny doet dat ook) en die zijn geweldig! Je kleurt niet zomaar de lucht blauw, de zon geel en de bloemen roze. Nee, je bouwt er een kleurplaat in lagen mee op. Met allerlei tinten blauw maak je een achtergrond en over een gele grond, kleur je laag over laag oranje en bruin, zodat je diepte en schaduwen creëert. Warm en koel verweef je door elkaar. En met bepaalde technieken leer je stap voor stap hoe je er bijvoorbeeld voor kunt zorgen dat het lijkt alsof de zon midden op de kleurplaat schijnt.

Elke avond verheug ik me op weer een nieuwe les van Passion for Pencils. Het is ontzettend leuk om op deze manier met kleuren bezig te zijn!En ik vind het ook gewoon fijn dat ik een beetje sturing heb, want voorheen deed ik maar wat en dan was ik het dus na een minuut of twintig weer zat.

secretgarder

2 reacties

 • 21 december, 2016 om 20:58
  Henny de Snoo-van Breugel zegt:

  Hallo Luna,
  Wat leuk dat je ook over kleurboeken schrijft! Heerlijk om te doen, vind je niet?
  Bedankt dat je mijn YouTube kanaal in je blog hebt genoemd. Er leuk om te lezen dat de videos in de smaak vallen.
  Succes met je blog, en veel lees- en uiteraard kleurplezier!

  Henny de Snoo-van Breugel


  Henny de Snoo-van Breugel
  Beantwoorden

  • 23 december, 2016 om 00:27
   Leesdame zegt:

   Hoi Henny,
   Wat leuk dat je langskomt op mijn blog 🙂 Graag gedaan, ik noem graag je Youtube kanaal als mensen vragen waar ze wat meer kunnen leren over kleuren.
   Toevallig ben ik sinds een paar dagen weer begonnen met kleuren. Het kwam er een tijd niet van, maar ik besloot er weer tijd voor vrij te maken. Het is zo rustgevend, bijna meditatief. Momenteel ben ik bezig in Lost Ocean.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: