1 augustus 2016

Net als jij van Joany Buenen

Op de eerste dag van een nieuwe maand beginnen we met een sprankelend jeugdboek. Ik las voor uitgeverij Leopold ‘Net als jij’ van Joany Buenen. Ik ben al ruim dertiger, maar kinder- en jeugdboeken blijven voor mij toch een speciaal genre.

‘Net als jij’ volgt Jessie. Ze is samen met haar ouders en haar jongere zusje Jill verhuist naar een nieuwe stad. Op school moet ze helemaal opnieuw beginnen. Ze besluit zich te laten leiden door haar idool Valentina. Haar tips, haar looks en haar muziek moet haar een goede start geven. Maar helaas werkt dat in de praktijk niet zo…

Op school lukt het haar niet om ergens aansluiting te krijgen. De klas wordt opgehitst door de populaire Yfke. Thuis voelt Jessie zich ook alleen. Haar ouders zijn druk met het afhandelen van de verhuizing. Zus Jill vraagt ook veel aandacht en tussendoor ruziën haar ouders om de kleinste dingen. Veel liever luistert Jessie naar Valentina en chat ze met een andere Valentina fan: Bo. Dankzij Bo wordt Jessie een stuk zelfverzekerder. Maar het wordt pas echt geweldig als ze hoort dat haar grote idool een concert geeft in Ziggo Dome!

Jessie wil naar dit concert. Hoe dan ook, niet gaan is geen optie. Haar ouders vinden het echter niet zo’n goed idee en ook veel te duur. Jessie laat zich niet uit het veld slaan en verzint van alles om toch aan een kaartje te kunnen komen. Ze besluit alleen af te reizen naar Ziggo Dome, want als ze alles goed regelt, kan er niets misgaan… toch?

Joany Buenen schetst een beeld waarin veel scholieren zichzelf in zullen herkennen. Opnieuw beginnen, jezelf buitengesloten voelen, maar ook de liefde voor een idool en er alles voor over hebben om je idool in het echt te zien. Het verhaal bruist en leest lekker vlot. Joany heeft een aanstekelijke stijl, waardoor je het boek niet snel weglegt.

Jessie doet erg haar best en is geen opgever. Maar je leest ook dat ze het moeilijk heeft. Thuis probeert ze aansluiting bij haar ouders te vinden, maar die worden elke keer afgeleid. Soms voelt het alsof Jill de belangrijkste persoon in het gezin is. Dit door de ogen van Jessie dan. Ik vond het erg mooi dat de ouders dit later ook realiseren en heel begripvol reageren.

De pesterijen op school zijn herkenbaar, maar ook het meeloopgedrag wordt uitvoerig beschreven. Pesten zelf wordt door één persoon in gang gebracht, maar meerdere meiden lopen mee met de pester. Hierdoor voelt Jessie zich eenzaam op school. Ze dwaalt dan ook vaak met oordopjes en muziek in de oren rond in de gangen van school totdat de les begint.

Jessie gaat op in haar fan zijn van Valentina. Ze geniet ervan en het maakt haar gelukkig, maar bovenal ook sterker en zelfverzekerder. Al waren de acties roekeloos te noemen, toch waren ze niet geheel zinloos. Het verhaal heeft namelijk een mooie en gevoelige afsluiter. Ook de ontmoeting met Bo bij Ziggo Dome is een verrassend element in het boek! Tussendoor in het boek lees je chatgesprekken tussen Bo en Jessie. De adviezen van Bo zijn praktisch, maar wel zo waar. Wees jezelf, trek je niks aan van wat anderen van je vinden en het is helemaal niet zo verkeerd om eens hulp te vragen/accepteren als je het in je eentje niet opgelost krijgt.

Wie was vroeger jouw idool en hoe ver ging je als fan?

6 reacties

 • 3 augustus, 2016 om 18:46
  Vivian

  Hmm… doet me een klein beetje denken aan Vertel me drie dingen van Julie Buxbaum. Niet echt een go voor mij 🙂 • 3 augustus, 2016 om 19:41
  Joanydvv

  Oh my god, ik zie dus nu pas die hartjes (waarmee ik je artikel kan liken als ik niet weet wat ik moet zeggen :’) Anyway, dit klinkt echt als een superfijn boek. Ik denk dat ik me zelfs als volwassene nog wel kan herkennen in Jessie. Ze is immers gewoon een echt fangirl in hart en nieren.
  En wat een toffe naam heeft de auteur, hihihi  • 3 augustus, 2016 om 22:56
   Leesdame

   Ik herkende er ook wel dingen van mezelf in terug. Ook haar gedrag en haar manier van denken. Ik had vroeger ook idolen en daar ging ik ook ver voor. Ja, de naam is me wat. Die had ik fout geschreven, maar daar kwam ik pas achter toen ik volledig klaar was met het hele rataplan van social media delen etc. Dus kon ik o-ve-ral dat gaan herstellen haha. Ach, het houdt je van de straat 😉 • 13 juni, 2017 om 18:00
  Jessie

  Hallo, ik heb een vraag voor iemand die dit toevallig weet. Ik maak en boekverslag over Net als jij allen iemand een idee hoe ze aan de titel komen?  • 13 juni, 2017 om 18:51
   Leesdame

   Wat leuk dat je een boekverslag schrijft over ‘Net als jij’! Ik zelf denk dat het te maken heeft met het identificeren van wat bijvoorbeeld Jessie doet met haar idool Valentina. Maar dat is mijn gedachte 😉 Het gaat nu om jou en jouw boekverslag. Stel jezelf een paar vragen: wat wil de schrijfster vertellen denk je? Wat voor meisje is Jessie? Je kan natuurlijk altijd nog de schrijfster zelf om uitleg vragen via social media, maar het leukste is natuurlijk zelf een antwoord te zoeken op je vraag in het boek. Dat is nou net het mooiste aan lezen! Iedereen leest anders, dus jouw antwoord is altijd het goede antwoord 🙂 Het maakt je boekverslag alleen maar beter én persoonlijker! Succes! Kom je er niet aan uit, dan proberen we het samen verder uit te pluizen 🙂Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: