Net als jij van Joany Buenen

Net als jij coverOp de eerste dag van een nieuwe maand beginnen we met een sprankelend jeugdboek. Ik las voor uitgeverij Leopold ‘Net als jij’ van Joany Buenen. Ik ben al ruim dertiger, maar kinder- en jeugdboeken blijven voor mij toch een speciaal genre.

‘Net als jij’ volgt Jessie. Ze is samen met haar ouders en haar jongere zusje Jill verhuist naar een nieuwe stad. Op school moet ze helemaal opnieuw beginnen. Ze besluit zich te laten leiden door haar idool Valentina. Haar tips, haar looks en haar muziek moet haar een goede start geven. Maar helaas werkt dat in de praktijk niet zo…

Op school lukt het haar niet om ergens aansluiting te krijgen. De klas wordt opgehitst door de populaire Yfke. Thuis voelt Jessie zich ook alleen. Haar ouders zijn druk met het afhandelen van de verhuizing. Zus Jill vraagt ook veel aandacht en tussendoor ruziën haar ouders om de kleinste dingen. Veel liever luistert Jessie naar Valentina en chat ze met een andere Valentina fan: Bo. Dankzij Bo wordt Jessie een stuk zelfverzekerder. Maar het wordt pas echt geweldig als ze hoort dat haar grote idool een concert geeft in Ziggo Dome!

Jessie wil naar dit concert. Hoe dan ook, niet gaan is geen optie. Haar ouders vinden het echter niet zo’n goed idee en ook veel te duur. Jessie laat zich niet uit het veld slaan en verzint van alles om toch aan een kaartje te kunnen komen. Ze besluit alleen af te reizen naar Ziggo Dome, want als ze alles goed regelt, kan er niets misgaan… toch?

Joany Buenen schetst een beeld waarin veel scholieren zichzelf in zullen herkennen. Opnieuw beginnen, jezelf buitengesloten voelen, maar ook de liefde voor een idool en er alles voor over hebben om je idool in het echt te zien. Het verhaal bruist en leest lekker vlot. Joany heeft een aanstekelijke stijl, waardoor je het boek niet snel weglegt.

Jessie doet erg haar best en is geen opgever. Maar je leest ook dat ze het moeilijk heeft. Thuis probeert ze aansluiting bij haar ouders te vinden, maar die worden elke keer afgeleid. Soms voelt het alsof Jill de belangrijkste persoon in het gezin is. Dit door de ogen van Jessie dan. Ik vond het erg mooi dat de ouders dit later ook realiseren en heel begripvol reageren.

De pesterijen op school zijn herkenbaar, maar ook het meeloopgedrag wordt uitvoerig beschreven. Pesten zelf wordt door één persoon in gang gebracht, maar meerdere meiden lopen mee met de pester. Hierdoor voelt Jessie zich eenzaam op school. Ze dwaalt dan ook vaak met oordopjes en muziek in de oren rond in de gangen van school totdat de les begint.

Jessie gaat op in haar fan zijn van Valentina. Ze geniet ervan en het maakt haar gelukkig, maar bovenal ook sterker en zelfverzekerder. Al waren de acties roekeloos te noemen, toch waren ze niet geheel zinloos. Het verhaal heeft namelijk een mooie en gevoelige afsluiter. Ook de ontmoeting met Bo bij Ziggo Dome is een verrassend element in het boek! Tussendoor in het boek lees je chatgesprekken tussen Bo en Jessie. De adviezen van Bo zijn praktisch, maar wel zo waar. Wees jezelf, trek je niks aan van wat anderen van je vinden en het is helemaal niet zo verkeerd om eens hulp te vragen/accepteren als je het in je eentje niet opgelost krijgt.

Wie was vroeger jouw idool en hoe ver ging je als fan?


6 reacties

 • 3 augustus, 2016 om 18:46
  Vivian zegt:

  Hmm… doet me een klein beetje denken aan Vertel me drie dingen van Julie Buxbaum. Niet echt een go voor mij 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Vivian Beantwoorden

 • 3 augustus, 2016 om 19:41
  Joanydvv zegt:

  Oh my god, ik zie dus nu pas die hartjes (waarmee ik je artikel kan liken als ik niet weet wat ik moet zeggen :’) Anyway, dit klinkt echt als een superfijn boek. Ik denk dat ik me zelfs als volwassene nog wel kan herkennen in Jessie. Ze is immers gewoon een echt fangirl in hart en nieren.
  En wat een toffe naam heeft de auteur, hihihi

  Ikhartje(1) deze reactie

  Joanydvv Beantwoorden

  • 3 augustus, 2016 om 22:56
   Leesdame zegt:

   Ik herkende er ook wel dingen van mezelf in terug. Ook haar gedrag en haar manier van denken. Ik had vroeger ook idolen en daar ging ik ook ver voor. Ja, de naam is me wat. Die had ik fout geschreven, maar daar kwam ik pas achter toen ik volledig klaar was met het hele rataplan van social media delen etc. Dus kon ik o-ve-ral dat gaan herstellen haha. Ach, het houdt je van de straat 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 13 juni, 2017 om 18:00
  Jessie zegt:

  Hallo, ik heb een vraag voor iemand die dit toevallig weet. Ik maak en boekverslag over Net als jij allen iemand een idee hoe ze aan de titel komen?

  Ikhartje(0) deze reactie

  Jessie Beantwoorden

  • 13 juni, 2017 om 18:51
   Leesdame zegt:

   Wat leuk dat je een boekverslag schrijft over ‘Net als jij’! Ik zelf denk dat het te maken heeft met het identificeren van wat bijvoorbeeld Jessie doet met haar idool Valentina. Maar dat is mijn gedachte 😉 Het gaat nu om jou en jouw boekverslag. Stel jezelf een paar vragen: wat wil de schrijfster vertellen denk je? Wat voor meisje is Jessie? Je kan natuurlijk altijd nog de schrijfster zelf om uitleg vragen via social media, maar het leukste is natuurlijk zelf een antwoord te zoeken op je vraag in het boek. Dat is nou net het mooiste aan lezen! Iedereen leest anders, dus jouw antwoord is altijd het goede antwoord 🙂 Het maakt je boekverslag alleen maar beter én persoonlijker! Succes! Kom je er niet aan uit, dan proberen we het samen verder uit te pluizen 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Net als jij van Joany Buenen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten