27 augustus 2016

Last minute van Linda van Rijn

Bij warme dagen lees ik graag wat makkelijks. Ik had al eeuwen ‘Last minute’ van Linda van Rijn in mijn bezit. Wisselende recensies trokken mij niet echt over de streep en “vakantie-thrillers” zijn niet altijd de beste thrillers heb ik geleerd.

Susan en Hugo zijn bijna vijf jaar getrouwd. Susan wil Hugo verrassen met een weekje Hurghada. Ze regelt oppas voor de kleine Stijn en samen met Hugo vertrekt ze naar Egypte. Hugo is in zijn nopjes, want nu kan hij eindelijk weer eens gaan duiken.  Maar de duikinstructeur is een oude bekende van Susan…

Susan blijkt nogal een verleden te hebben en duikinstructeur Johnny is daar een belangrijk onderdeel van. Susan kan niet meer genieten. Ze doet haar best om Johnny onder controle te houden, maar moet tegelijkertijd de schijn ophouden voor haar man Hugo, iets wat steeds moeilijker gaat.

Je kunt  ‘Last minute’ gewoon lezen als tijdverdrijf (of om je Goodreads-challenge weer eens wat op te krikken). Op die manier is er weinig aan de hand. Het boek leest vlotjes weg, het is niet saai. Na een middagje of avond heb je het boek ook wel uit. Maar dat is het dan ook wel. Het is net zoiets als met een aflevering van een sitcom. Je kijkt, je bent weer een half uur verder, maar morgen ben je weer vergeten waar het over ging. Dat dus.

Het is een vakantiethriller, vakantievermaak, lectuur whatever, maar ook dan kun je je wel iets meer je best doen als auteur vind ik. De personages blijven vlak, de dialogen zijn knullig. De passages met de actie zijn lastig te volgen. De manier hoe de auteur deze passages formuleert is namelijk nogal onduidelijk. Hierdoor moest ik een paar keer de pagina overlezen, om te lezen wat er nou werkelijk stond. De zinnen weven hierin niet feilloos in elkaar tot een kloppend geheel.

Het einde, de clou, het lag voor de hand dat het zo zou aflopen. Ik vond het allemaal net wat te simpel afgewerkt. De passages rondom het duiken vond ik dan weer wel fascinerend en beklemmend beschreven. Diep onder water ben je machteloos als er iets misgaat. Ik vind daarom de kaft ook heel treffend gekozen. Ook de setting Hurghada vond ik leuk gekozen. Maar jammer genoeg speelt het boek daar maar voor de helft af.

Als leesmateriaal op een bloedhete dag onder de parasol is ‘Last minute’ best okay, niet teveel bij nadenken en gewoon lekker weglezen.