Turbulentie van Annette Herfkens

turbulentie coverEindelijk kwam ik weer aan lezen toe dezer dagen! Maar goed, ik ben er weer 🙂 Ik las het boek ‘Turbulentie’ van Annette Herfkens en ik hoopte op een meeslepend verhaal, maar kwam toch een beetje van een koude kermis thuis.

In 1992 stortte een vliegtuig neer in de jungle van Vietnam. Annette overleefde de ramp en moest toen nog een volle week in haar eentje overleven in de Vietnamese jungle met enkel regenwater om te overleven. Letterlijk gebroken, uitgedroogd en uitgeput werd ze gevonden.

Annette heeft haar verloofde verloren en moet het alleen zien te redden. Haar familie, vrienden komen overgevlogen naar Vietnam en regelen dat Annette naar een fatsoenlijk ziekenhuis in Singapore wordt gebracht. Daar begint het herstel. Al gauw pakt Annette haar leven weer op zodra ze weer kan. Ze duikt in haar werk in de bankwereld. Het leven blijft een worsteling, ze trouwt uiteindelijk en krijgt twee kinderen.

Ik had een heleboel verwacht en ik weet weer meteen waarom het zo verstandig is om juist een boek blanco te beginnen. Ik had een meeslepend verhaal verwacht, maar ik heb me eerlijk gezegd voornamelijk geërgerd aan Annette. Ik vond haar niet bepaald sympathiek overkomen. Krachtig wel en ze zoekt uit haar verleden genoeg inspiratie en wijsheden om haar toekomst kracht bij te zetten. Maar dat is het dan ook wel. Ik vond haar verder weinig toegankelijk en ze heeft me ook geen enkele keer weten te raken.

Het verhaal is niet chronologisch opgezet, dat leest niet fijn. Van de jungle, naar de bankwereld (wat ik niet boeiend vond) terug naar de jungle. Terug naar hoe ze Pasje (haar verloofde Willem) leerde kennen, weer naar de jungle. En zo gaat dat verder tot het eind toe. Lastig om binding te krijgen en in het verhaal te kruipen als je steeds weer naar een andere setting en tijd wordt geslingerd.

Ik vond het ook storend dat haar werk een grote rol heeft in het boek en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht in een waargebeurd verhaal over een vliegramp. Al denk ik dat juist die zakelijke wereld haar kracht is geweest om verder te gaan. In de tweede helft van het boek kiest ze uiteindelijk een andere richting voor haar leven. Hierbij kiest ze voor haar kinderen en besluit ze ook terug te gaan naar de plek van de ramp. Dan komt er wat meer verdieping en berusting in het verhaal.

Verder viel me op dat sommige personen in het boek (voornamelijk Chris) nogal snauwend uit de hoek komen tegen haar. Ik kon dat ergens wel begrijpen. Annette is nogal een overheersende persoonlijkheid. Ik weet niet of zij werkelijk zo is, maar tijdens het lezen van dit boek had ik de indruk wel. Ik kon zijn reacties dan ook vaak wel begrijpen. Als lezer werd ik ook moe van Annette en haar wispelturige karakter. Al bij al: ‘Turbulentie’ is bij vlagen een interessant boek, maar aangrijpend vond ik het beslist niet!

De vliegramp uit dit verhaal is de vliegramp van Vietnam Airlines-vlucht 474. Op 14 november 1992 stortte dit vliegtuig neer in de Vietnamese jungle. Het was een binnenlandse vlucht van Ho Chi Minhstad naar Nha Trang. Alleen Annette overleefde deze ramp.

 


Reageer op: Turbulentie van Annette Herfkens

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten