28 oktober 2022

Leesdame vraagt zich af: doe jij wel eens mee aan een read-a-long?

Ik lees momenteel ‘Carrie’ van Stephen King mee met de Kobo-plussers op Goodreads, elke dag lezen we een stuk en we kletsen er over.

Vanwege Halloween besloot de groep een read-a-long te organiseren. Tijdens zo’n lang weekend lees je met elkaar hetzelfde boek en omdat het boek in etappes wordt opgedeeld ben je ook steeds op hetzelfde punt in het boek. Dat is erg leuk en interessant en het werkt ook nog eens heel motiverend als je er even niet doorheen komt. Ik zou het niet bij alle boeken willen, maar ‘Carrie’ was zo’n boek waarbij ik echt een stok achter de deur kon gebruiken.

Samen erover praten is erg leuk

Al jaren lag ‘Carrie’, het eerste boek van Stephen King al ongelezen in mijn kast. Misschien wel meer dan 12 jaar! Ondertussen staat het ook op Kobo Plus en de Kobo-plussers op Goodreads gaven mij de kans om dit boek met een groepje te lezen, inclusief deadline! Dat laatste werkt extra motiverend, ik moet doorlezen, want maandag (met Halloween) moet ‘ie uit zijn. ‘Carrie’ is niet zo dik, dus dat lukt wel. Daarnaast lees ik ook gewoon door in een ander boek. Uiteraard ga ik later nog uitgebreid bloggen over ‘Carrie’, in deze blogpost wil ik echter de read-a-long aandacht geven.

Het leukste vind ik namelijk de gesprekjes die we voeren via de Insta groepschat en in de discussie in de groep op Goodreads zelf. We zitten allemaal in hetzelfde deel van het boek, dus we verraden niks aan elkaar en we begrijpen ook meteen wat iemand probeert uit te leggen over wat ze gelezen heeft. Het is fijn om te lezen dat andere lezers het boek ook wat traag op gang vinden komen en het werkt motiverend als je leest dat iemand anders aangeeft dat het boek wat meer begint te leven. Erg leuk dus, met een groepje in kort tijdsbestek hetzelfde boek lezen!

Leesdame vraagt zich af…

Heb jij wel eens meegedaan aan een read-a-long? Beviel het, of dacht je: dit doe ik niet meer? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog nooit meegedaan hebt met een read-a-long. Zou je het leuk vinden om het een keer te doen in de toekomst? Of heb je er helemaal niets mee en wil je gewoon op je eigen tempo lezen? Laat je mening en/of bevindingen hierover achter in de reacties, we lezen het graag!

5 reacties

 • 29 oktober, 2022 om 10:01
  Lalagè

  ik heb eens zitten kijken naar zo’n abonnement op Kobo Plus, maar toen ik zag dat het een samenwerkingsverband is met bol.com, was de knoop snel doorgehakt. Dat wil ik niet. Liever geef ik iets meer geld uit aan losse e-books en steun ik de lokale boekhandel, op het moment dat een boek (nog) via in de bibliotheek te krijgen is. Ik ben wel benieuwd naar jouw overwegingen.

  Boekenclubs vind ik leuk, zowel in het echt als online. Laatst heb ik meegedaan met een boekbespreking via whatsapp en dat ging prima. Maar zoals jij het beschrijft heb ik nog niet vaak meegemaakt, behalve toen ik zelf het initiatief had genomen om met een paar mensen samen Anna Karenina te lezen. Dat is zo’n dikke pil dat het hielp om het in stukjes te hakken.  • 29 oktober, 2022 om 10:20
   Leesdame

   Kobo Plus vind ik erg prettig in gebruik en veel van wat ik graag lees kan ik terugvinden. Ook recente boeken. Ik lees erg veel, dus het abonnement is voor mij voordelig en ik voel mij er niet schuldig bij. Want ik schrijf over wat ik lees, die boeken geef ik veel aandacht en daarmee steun ik ook de boekenwereld. Ebooks die niet in Kobo Plus staan koop ik via Libris, waarbij ik een lokale boekhandel hier in de buurt gekoppeld heb aan mijn Libris account. Ik vind dat iedereen dat voor zichzelf mag bepalen en ik sta zelf achter mijn eigen overweging. • 2 november, 2022 om 12:43
  Niek Chen

  Goh, het is alweer heel wat jaren geleden dat ik met een groep internationaal voor mij onbekende mensen via Twitter nota bene American Gods van Neil Gaiman heb gelezen. Dat ging gelukkiger wel wat trager dan in een weekend het boek er doorheen jagen, poeh daar zou ik het benauwd van krijgen. We lazen denk ik een hoofdstuk per week. Ik lees vaak meerdere boeken tegelijkertijd dus dat was prima.
  Ik was toen onder de indruk van wat andere mensen over die hoofdstukken te vertellen hadden en had een veel diepere beleving van het boek dan als ik het alleen zelf had gelezen (wat ik weer vele jaren daarvoor gedaan heb). Het was dus een hele mooie ervaring maar daarna heb ik het nooit meer gedaan. Ik denk simpelweg omdat het niet meer op mijn pad kwam.
  Op dit moment heb ik een leesblokkade dus stap nu ook nergens in. Maar wie weet, ooit in de toekomst nog eens.
  Jouw ervaring klinkt ook heel leuk en inspirerend.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: