2 november 2022

De regen kwam van binnen van Dennis Biesma

de regen kwam van binnen cover

Dennis Biesma vertelt openhartig hoe het was om op te groeien in een gemeenschap van Jehova’s getuigen.

Langs de deuren gaan, prediken, niet je verjaardag vieren, niet roken, naar bijbelstudie gaan en naar preken luisteren in de Koningrijkszaal. Jehova’s getuigen hebben hun eigen besloten samenleving. Ze keuren veel af, maar gaan ook dubbelzinnig om met hun eigen regels als dat beter uitkomt. Dennis Biesma groeide op in een streng gezin, maar naarmate hij ouder werd, begon hij steeds meer te twijfelen over het geloof.

Streng en wereldvreemd

De ouders van Dennis Biesma zijn streng, maar ook wereldvreemd. Toch praat Dennis Biesma respectvol over zijn ouders, ook al was hij het niet altijd met ze eens en vielen er wel eens klappen thuis. Niet alleen zijn ouders zijn streng, ook de ouderlingen houden de vinger aan de pols. Verzuim je teveel, dan komen ze langs. Ze houden bij hoeveel uur je langs de deuren gaat (velddiensten) en of je niet omgaat met verkeerde mensen. In hun ogen zijn veel mensen verkeerd.

Toen Dennis naar school ging ontdekte hij pas echt hoe anders hij was. Hij mocht zijn verjaardag niet vieren en toen hij een keer met zijn vader voor de deur van een klasgenootje stond kon hij wel door de grond zakken. Hij werd daardoor ook gepest op school. Wat me opviel was dat Jehova’s getuigen wel bepaalde feestdagen met een “omweg” vieren. Ook gingen ze creatief om met hun regels. Dennis mocht niet zomaar televisiekijken, maar zijn moeder keek wel The Bold & Beautiful en All you need is love.

Zoektocht naar zichzelf

Dennis veranderde voornamelijk door zijn eerste vrouw Sophie. Zij was ook lid van de gemeenschap, maar had een verfrissende en moderne blik op de toekomst. Zij stelde kritische vragen en stond open voor veranderingen, ze moedigde Dennis aan om een vervolgopleiding te doen. Dennis werd zelf ook steeds kritischer over Jehova’s getuigen. Eruit stappen heeft echter zware consequenties, je wordt dan uitgesloten en genegeerd, maar het werd ook vermoeiend om te blijven liegen. Uiteindelijk koos hij voor zichzelf en hij leerde hoe de wereld echt in elkaar zat.

Dennis Biesma schrijft openhartig en ook een beetje bot. Hij vloekt opvallend veel en schuift niets onder stoelen of banken. Zo benadrukt hij een paar keer dat de gemeenschap van Jehova’s veel weg heeft van een sekte en dat er ook sprake is van kindermisbruik. Hij deelt hoe neerbuigend ouderlingen denken en praten over vrouwen, maar ook hoe de gemeenschap denkt over homoseksualiteit. Ik ben er aardig van geschrokken en ik vind het erg goed dat Dennis Biesma dit verhaal naar buiten heeft gebracht!

Dennis Biesma schrijft ondertussen aan zijn thrillerdebuut, dit boek komt 2023 uit. Hij kan erg prettig en beeldend schrijven, ik ben dan ook nieuwsgierig naar zijn volgende project!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: