23 oktober 2018

Leesdame vraagt zich af… lees jij liever buiten of binnen?

Welkom weer bij de rubriek ‘Leesdame vraagt zich af…’ Ik zit altijd vol vragen. Zoals algemene vragen over boeken en/of lezen. Maar soms ook iets over bloggen, of iets over jouw leesrituelen. Soms zijn de vragen heel makkelijk, soms wat moeilijk. Kortom: ik vraag me iets af én ik lees graag jouw antwoord!

De herfst is weer begonnen. Ik lees her en der berichten van lezers dat ze het heerlijk vinden om weer met een deken en een kop thee in de bank te lezen. Maar je leest ook berichten van lezers die juist balen dat ze nu niet meer in de tuin kunnen lezen. Hoe zit dat bij jou?

Een echte buitenlezer

Ik lees in de zomer meer boeken dan in de winter. Als ik buiten zit in het zonnetje, of onder de parasol dan lees ik rustig een half boek op één middag. Ook na het avondeten ga ik vaak in het avondzonnetje nog wat lezen. Buiten lezen vind ik heerlijk, geen afleiding, lekker beschut in de tuin en ik voel me dankzij de buitenlucht ook niet snel duf.

Als ik binnen lees, dan heb ik geen rust in mijn kont. Overal vind ik afleiding. De telefoon die gaat, de laptop die aangeeft dat er mail is. Post in de brievenbus die ik gelijk eruit wil halen. Of als ik eindelijk zit met een boek en denk: misschien moet ik toch even dit en dat doen voordat ik ga lezen… Uiteindelijk lees ik tijdens de wintermaanden vooral ’s avonds en dan voornamelijk in bed voor het slapengaan.

Hoe zit dit bij jou?

Lees jij liever buiten of binnen? En herken je dat gevoel van geen rust hebben tijdens het lezen omdat er steeds iets is wat je aandacht vraagt?

8 reacties

 • 23 oktober, 2018 om 19:30
  Lalagè

  Buiten lezen is fijn, maar het liefst zit ik toch binnen in mijn eigen stoel. Verder lees ik graag in de trein, tenzij er iemand met z’n been zit te wiebelen of er mensen heel hard praten of degene tegenover me wel erg enthousiast op z’n telefoon bezig is. Maar meestal valt het mee en vind ik het jammer als de trein aankomt op het station waar ik uit moet stappen.
  Die onrust herken ik wel. Maar het mooie van lezen is juist dat het niet zo geeft als je even wegdroomt, want je kunt gewoon op je eigen tijd weer teruggaan naar het verhaal.  • 24 oktober, 2018 om 17:52
   Leesdame

   Dat is ook weer zo, al moet ik wel zeggen dat bepaalde afleidingen ervoor kunnen zorgen dat ik soms helemaal geen zin meer heb om te lezen. Dan kom ik er een hele dag niet meer aan toe. • 23 oktober, 2018 om 20:27
  Annelies

  Ik zit het liefst gezellig binnen. Buiten ben ik juist sneller afgeleid, of het is te warm, te koud, … • 24 oktober, 2018 om 13:10
  Geertrude

  Ik lees vooral ’s ochtends vroeg (even rustig wakker worden) en ’s avonds (lekker ontspannen voor het slapen gaan), maar wáár dat is doet er niet echt toe. Op dit moment lees ik vooral buiten, maar daar ben ik dan ook bijna de hele dag. Dat is het voordeel van op Curaçao verblijven/wonen (nu nog tijdelijk, volgend jaar definitief).  • 24 oktober, 2018 om 17:50
   Leesdame

   Oh wat heerlijk, vandaar dat je nu buiten kunt lezen. Hier is het vandaag koud en nat, echt Hollands herfstweer haha. ’s Ochtends lezen doe ik eigenlijk zelden, maar het klinkt wel als een lekker rustige manier om de dag te beginnen. • 28 oktober, 2018 om 19:33
  Johanna (theonlymrsjo)

  Weet je dat ik hier eigenlijk nooit echt bij stil heb gestaan? Maar ik denk dat ik inderdaad ook in de zomer meer lees dan in de winter. En dat komt met name omdat ik enorm gesteld ben op natuurlijk licht. Dus los van af ik dan binnen of buiten zit.  • 28 oktober, 2018 om 21:01
   Leesdame

   Daarom verzin ik ook dit soort vragen, zodat je er wel een keer bij stilstaat 😉
   Dank je wel voor je antwoord!Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: