De verschrikkelijke jaren tachtig van Tim Kamps

De verschrikkelijke jaren tachtig coverIk las op één middag de debuutroman van Tim Kamps uit. Een boek wat qua thema een beetje lijkt op ‘Lieveling’ van Kim van Kooten.

De verteller blikt terug naar het verleden en de kindertijd. Naar die verschrikkelijke jaren tachtig. Wonend in een woongroep (commune) in Rotterdam onder leiding van “goeroe” Bert. Later onder “goeroe” Frans. In de woongroep lopen de bewoners naakt rond en is er veel intimiteit met elkaar. De verteller richt zich in het boek vaak rechtstreeks tot de lezer en slaat de lezer ook nog eens om de oren met een bizarre wending op het eind.

Ongemak
De auteur omschrijft de jaren tachtig heel treffend. Ook krijg je gelijk een goed beeld van de commune. Hoewel er soms komische taferelen zijn, zit er ook veel ongemak in dit boek. Ik kreeg dan ook voornamelijk een triest gevoel van de situatie waarin de verteller zich bevond.

In de woongroep wonen vier vrouwen, hun kinderen en Bert (de enige man van het huis). Ze eten dagelijks patat en de kinderen mogen niet douchen. Bert is zelf ook een vies mannetje, letterlijk en figuurlijk. Later komt Frans in de woongroep wonen en ook van hem krijg je de kriebels. De verteller en vriend Donnie denken er vaak over na om weg te lopen.

Bizarre wending
Het verhaal is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen en vermengt met fictie. De verteller zegt aan het begin dat de werkelijkheid nog veel gekker was. Triest vind ik ook dat de moeder van de verteller zo weinig door heeft en zich niet echt lijkt te  interesseren in de opvoeding van haar kind.

Op het eind heeft de auteur een bizarre wending klaarstaan voor de lezer. Je knippert even met je ogen en denkt: heb ik dit wel goed gelezen?! ‘De verschrikkelijke jaren tachtig’ is een vlot geschreven roman met hele korte hoofdstukken en het boek is niet al te dik.

Hoewel ik het verhaal indrukwekkend vond en de auteur mij wist te raken, heb ik er geen behoefte aan om het boek nóg een keer te lezen. Dit laatste stelt de verteller namelijk op het eind voor  als suggestie.


1 reactie

  • 20 oktober, 2018 om 11:39
    Johanna (theonlymrsjo) zegt:

    ik heb dit boekje (nog) niet gelezen, maar ik zag laatst wel een interview met de schrijver op tv. Ik hoop voor hem dat het schrijven voor hem therapeutisch was, want wat hij allemaal heeft meegemaakt is inderdaad best bizar te noemen. En zijn verhaal is vast niet uniek.

    Ikhartje(1) deze reactie

    Johanna (theonlymrsjo) Beantwoorden

Reageer op: De verschrikkelijke jaren tachtig van Tim Kamps

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten