Leesdame vraagt zich af… lees jij wel eens buiten je comfort zone?

comfortzoneDe laatste tijd lees ik aardig buiten mijn comfort zone. Ik lees ‘Oorlog en vrede’ van Tolstoj en ik lees na lange tijd weer vertaalde thrillers en romans.

Het is verfrissend om als lezer in het “boekenbos” een ander wandelpad te kiezen. Al kan ik me ook voorstellen dat het heerlijk is om te blijven bij de boeken waar je van houdt. Daarom lees ik naast Tolstoj ook boeken die wat meer in mijn straatje passen. Oftewel: de ene keer verken ik het onbekende wandelpad en de andere dag loop ik mijn vaste rondje door het “boekenbos”.

Boekenbos
Ik maak mijn vergelijking met een bos niet zomaar. Als je jarenlang elke dag naar hetzelfde bos gaat en hetzelfde wandelpad kiest kom je wel lekker buiten en dat is natuurlijk goed, maar toch mis je misschien wel wat op den duur. Het weer en de omgeving is elke dag anders, maar niet gek veel anders dan wat je gisteren zag en meemaakte.

Door af en toe een ander wandelpad te kiezen ontdek je mogelijk nieuwe dingen. Misschien kom je andere dieren tegen, andere planten en bomen. Je ontmoet nieuwe wandelaars, je struikelt misschien over wortels, of verdwaalt misschien wel. Misschien valt het tegen, maar als iets zo erg tegenvalt kun je morgen weer je oude vertrouwde pad kiezen. Het kan echter ook zijn dat het fantastisch is en je vaker voor dit pad kiest.

Niet altijd dansend door de kamer
Nee, ik ga niet elke dag dansend door de kamer als ik weer begin met mijn dagelijkse portie Tolstoj. Maar toch voelt het heerlijk als ik weer een stuk verder ben in deze Russische klassieker. Ik voel me namelijk na het lezen van zo’n stuk best wel lekker, alsof ik er een kick van krijg. Net als bij sport. Foeteren voordat je moet beginnen, maar trots en blij als je jezelf weer overwint. (Elke honderd pagina’s in Tolstoj voelt als een overwinning ja 😉 )

Of zoals iemand op Twitter al zei: “Klinkt als een soort oorlog en vrede in de lezer!” En daar ben ik het grondig mee eens. Het is soms afzien, maar het levert veel op. Daarom blijf ik af en toe (foeterend soms) buiten mijn comfort zone lezen.

Ik vraag me af… lees jij wel eens buiten je comfort zone? 

 

Bron foto: Pixabay.com

 


9 reacties

 • 7 januari, 2019 om 09:23
  Emmy zegt:

  Zelden, eigenlijk, maar daar heb ik nu ook gewoon even (nog) geen behoefte aan en dat is ook oke.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Emmy Beantwoorden

 • 7 januari, 2019 om 13:56
  Yvonne zegt:

  Ik ben in 2018 begonnen aan een schrijfopleiding en ben daardoor wel weer anders gaan lezen. Meer literatuur. Ik ben er nog niet heel erg avontuurlijk in, maar het is wel verfrissend om weer eens wat andere boeken te lezen dan altijd maar dezelfde genres!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Yvonne Beantwoorden

 • 7 januari, 2019 om 19:27
  Lalagè zegt:

  Dit gebeurt me vaak genoeg als ik voor mijn leesgroep moet lezen, want onze smaken verschillen en dus kiezen we heel diverse boeken uit. Soms blijkt zo’n boek heel goed te zijn, terwijl ik het zelf nooit zou hebben gekozen.

  Verder kies ik bewust weleens iets anders dan anders, zoals fantasy/sf of boeken over oorlog of uit een ver land.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

 • 12 januari, 2019 om 11:44
  Niek Chen zegt:

  Sinds enkele jaren heb ik een boekenabonnement van Das Mag. Dit betekent dat ik al hun nieuwe uitgaves krijg. En het leuke is dat zij zeer verschillende boeken uitgeven waardoor ik in aanraking kom met boeken die ik uit mijzelf nooit gekocht had. Dus ja, sinds dit abonnement lees ik vaker buiten mijn comfort zone. En dat bevalt prima.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Niek Chen Beantwoorden

 • 13 januari, 2019 om 12:53
  Antoinette zegt:

  Ik vind het een leuke metafoor, die wandeling door het boekenbos! Ik zal straks nog vaak aan je updates over het lezen van Oorlog en Vrede denken, want ik vermoed dat voor mij het lezen van misdaad en straf straks, net zo’n soort worsteling zal zijn, maar net wat jij zegt ook een uitdaging! Juist door andere lezers kun je aangespoord worden, om iets nieuws te ontdekken. Maar ken jij dit ook bij een bekend boek iets nieuws ontdekken doordat je het jaren later leest of in een ander seizoen?

  Ikhartje(0) deze reactie

  Antoinette Beantwoorden

  • 13 januari, 2019 om 22:14
   Leesdame zegt:

   Over die laatste vraag ga ik even nadenken. Ik vind het stoer dat je ‘Misdaad en straf’ gaat lezen 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 27 januari, 2019 om 14:44
  zwartraafje zegt:

  Ik doe dat eigenlijk maar zelden omdat ik me zo goed voel bij mijn vertrouwde en favoriete genres. Af en toe maak ik wel eens een klein uitstapje buiten die comfortzone. Bijvoorbeeld door mee te doen aan een leesuitdaging met specifieke opdrachten maar dat zijn echt uitzonderingen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  zwartraafje Beantwoorden

 • 28 januari, 2019 om 20:51
  floorflawless zegt:

  Ik hou ervan om met een open blik een boek in te gaan, dus ik ben minder op genres gaan letten. Ik zie dan vanzelf wel of ik het wat vind of niet

  Ikhartje(0) deze reactie

  floorflawless Beantwoorden

Reageer op: Leesdame vraagt zich af… lees jij wel eens buiten je comfort zone?

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten