7 januari 2019

Leesdame vraagt zich af… lees jij wel eens buiten je comfort zone?

De laatste tijd lees ik aardig buiten mijn comfort zone. Ik lees ‘Oorlog en vrede’ van Tolstoj en ik lees na lange tijd weer vertaalde thrillers en romans.

Het is verfrissend om als lezer in het “boekenbos” een ander wandelpad te kiezen. Al kan ik me ook voorstellen dat het heerlijk is om te blijven bij de boeken waar je van houdt. Daarom lees ik naast Tolstoj ook boeken die wat meer in mijn straatje passen. Oftewel: de ene keer verken ik het onbekende wandelpad en de andere dag loop ik mijn vaste rondje door het “boekenbos”.

Boekenbos

Ik maak mijn vergelijking met een bos niet zomaar. Als je jarenlang elke dag naar hetzelfde bos gaat en hetzelfde wandelpad kiest kom je wel lekker buiten en dat is natuurlijk goed, maar toch mis je misschien wel wat op den duur. Het weer en de omgeving is elke dag anders, maar niet gek veel anders dan wat je gisteren zag en meemaakte.

Door af en toe een ander wandelpad te kiezen ontdek je mogelijk nieuwe dingen. Misschien kom je andere dieren tegen, andere planten en bomen. Je ontmoet nieuwe wandelaars, je struikelt misschien over wortels, of verdwaalt misschien wel. Misschien valt het tegen, maar als iets zo erg tegenvalt kun je morgen weer je oude vertrouwde pad kiezen. Het kan echter ook zijn dat het fantastisch is en je vaker voor dit pad kiest.

Niet altijd dansend door de kamer

Nee, ik ga niet elke dag dansend door de kamer als ik weer begin met mijn dagelijkse portie Tolstoj. Maar toch voelt het heerlijk als ik weer een stuk verder ben in deze Russische klassieker. Ik voel me namelijk na het lezen van zo’n stuk best wel lekker, alsof ik er een kick van krijg. Net als bij sport. Foeteren voordat je moet beginnen, maar trots en blij als je jezelf weer overwint. (Elke honderd pagina’s in Tolstoj voelt als een overwinning ja 😉

Of zoals iemand op Twitter al zei: “Klinkt als een soort oorlog en vrede in de lezer!” En daar ben ik het grondig mee eens. Het is soms afzien, maar het levert veel op. Daarom blijf ik af en toe (foeterend soms) buiten mijn comfort zone lezen.

Ik vraag me af… lees jij wel eens buiten je comfort zone? 

9 reacties

 • 7 januari, 2019 om 09:23
  Emmy

  Zelden, eigenlijk, maar daar heb ik nu ook gewoon even (nog) geen behoefte aan en dat is ook oke. • 7 januari, 2019 om 13:56
  Yvonne

  Ik ben in 2018 begonnen aan een schrijfopleiding en ben daardoor wel weer anders gaan lezen. Meer literatuur. Ik ben er nog niet heel erg avontuurlijk in, maar het is wel verfrissend om weer eens wat andere boeken te lezen dan altijd maar dezelfde genres! • 7 januari, 2019 om 19:27
  Lalagè

  Dit gebeurt me vaak genoeg als ik voor mijn leesgroep moet lezen, want onze smaken verschillen en dus kiezen we heel diverse boeken uit. Soms blijkt zo’n boek heel goed te zijn, terwijl ik het zelf nooit zou hebben gekozen.

  Verder kies ik bewust weleens iets anders dan anders, zoals fantasy/sf of boeken over oorlog of uit een ver land. • 12 januari, 2019 om 11:44
  Niek Chen

  Sinds enkele jaren heb ik een boekenabonnement van Das Mag. Dit betekent dat ik al hun nieuwe uitgaves krijg. En het leuke is dat zij zeer verschillende boeken uitgeven waardoor ik in aanraking kom met boeken die ik uit mijzelf nooit gekocht had. Dus ja, sinds dit abonnement lees ik vaker buiten mijn comfort zone. En dat bevalt prima. • 13 januari, 2019 om 12:53
  Antoinette

  Ik vind het een leuke metafoor, die wandeling door het boekenbos! Ik zal straks nog vaak aan je updates over het lezen van Oorlog en Vrede denken, want ik vermoed dat voor mij het lezen van misdaad en straf straks, net zo’n soort worsteling zal zijn, maar net wat jij zegt ook een uitdaging! Juist door andere lezers kun je aangespoord worden, om iets nieuws te ontdekken. Maar ken jij dit ook bij een bekend boek iets nieuws ontdekken doordat je het jaren later leest of in een ander seizoen?  • 13 januari, 2019 om 22:14
   Leesdame

   Over die laatste vraag ga ik even nadenken. Ik vind het stoer dat je ‘Misdaad en straf’ gaat lezen 🙂 • 27 januari, 2019 om 14:44
  zwartraafje

  Ik doe dat eigenlijk maar zelden omdat ik me zo goed voel bij mijn vertrouwde en favoriete genres. Af en toe maak ik wel eens een klein uitstapje buiten die comfortzone. Bijvoorbeeld door mee te doen aan een leesuitdaging met specifieke opdrachten maar dat zijn echt uitzonderingen. • 28 januari, 2019 om 20:51
  floorflawless

  Ik hou ervan om met een open blik een boek in te gaan, dus ik ben minder op genres gaan letten. Ik zie dan vanzelf wel of ik het wat vind of nietGeef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: