4 januari 2019

Laat het los & andere tegelsprookjes van Susan Smit

Susan Smit fileert bekende oneliners. ‘In je kracht staan,’ en ‘Laat het los…’ bijvoorbeeld. Van die zinnetjes die je overal hoort, maar ook tegenkomt in tijdschriften, op houten borden en misschien zelfs nog wel op tegeltjes.

In vlotte columns, met een knipoog en af en toe een korrel zout neemt Susan Smit deze (cliché) uitspraken eens onder de loep. Wat betekenen deze zinnetjes nou écht? Waarom en wanneer maakt iemand gebruik van zo’n typische oneliner en hoe kun je erop reageren? Het boek ziet er vrolijk uit en is opgeleukt met illustraties.

Laat het los…

Dit is een zinnetje wat je vaak hoort als je ergens je hart over lucht. Dit is echt zo’n typische spreuk waar ik dus jeuk van krijg! ‘Laat het los…’ Alsof dat zo makkelijk gaat, alsof je een knopje in kunt drukken in je hoofd en dat je dan het probleem letterlijk los kunt laten. Maar zo werkt het niet. Althans, niet bij mij! Ik krijg wel eens het gevoel dat men dan eigenlijk wil zeggen: ‘hou er over op’.

Susan Smit pakt al deze oneliners aan, je komt ze ook vaak tegen op theezakjes en soms zit er wel een kern van waarheid achter, maar soms is het ook zo cliché als wat. Ik heb wel eens het gevoel dat mensen (en ja, ik ook hoor) vaak teruggrijpen op dit soort oneliners omdat het makkelijk is. Kant-en-klaar verpakt, je hoeft niet naar woorden te zoeken. Je zegt ‘ach, het is zoals het is…’ of ‘sta erboven’ en je hebt iets toegevoegd aan het gesprek.

Happinez

De stukjes lezen vlot en Susan Smit fileert 45 typische oneliners die iedereen wel kent. Je kan dit lezen als een columnbundel. Ondanks dat het jeukzinnen zijn, valt er genoeg te lachen met dit boek en is het ook een heerlijk boek om aan elkaar voor te lezen.

Maar ik vond dit boek ook wel een goede eyeopener, want misschien moeten we niet al te snel voor kant-en-klare zinnen kiezen als iemand komt met een persoonlijk verhaal. Dat doen mensen (ik ook hoor) best wel vaak valt me op. Toch eens op gaan letten bij mezelf…

Van welke spreuk krijg jij jeuk?

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: