2 januari 2019

Carry van Carry Tefsen

‘Zestig jaar leven in de schijnwerpers’ is de ondertitel van deze warme en leuke autobiografie van actrice Carry Tefsen.

Carry Tefsen is het natuurlijk meest bekend van haar rol als Mien Dobbelsteen in ‘Zeg ‘ns Aaa’, maar ze deed nog zoveel meer! Ze speelde in vele theaterstukken, maar ook in diverse films. In haar biografie schrijft ze over haar jeugd, over arme tijden, moeder zijn en hoe ze haar weg vond naar het succes in het theater en op tv. Deze biografie zit vol leuke verhalen, warme herinneringen, foto’s en een paar gedichten.

Een heerlijke vertelstijl

Carry Tefsen schrijft met vlotte pen en is nergens langdradig. Ze heeft haar boek opgedeeld in kleine stukjes, je blijft maar lezen, want ze kan heerlijk vertellen! Ze schrijft zoals ze praat, ze weet het dan ook erg leuk te brengen. Met veel liefde en warmte kijkt ze terug op haar leven. Maar er is ook aandacht voor de moeilijke (begin)periodes uit haar leven.

Leven in armoede, herinneringen aan haar kindertijd in de oorlog, de moeizame pogingen om werk te krijgen in het begin van haar carrière. Ze deelt anekdotes uit de theaterwereld, haar ervaringen bij het volkstoneel en ze deelt uiteraard uitgebreid herinneringen aan ‘Zeg ‘ns Aaa’! Maar ook de serie ‘Vrouwenvleugel’ komt aan bod en haar kleine rol in de film ‘Keetje Tippel’.

Carry Tefsen deed ook veel in het theater. ‘Anatevka’ en ‘De Jantjes’ heeft ze bijvoorbeeld meerdere malen gedaan en steeds in een andere rol. Leuk is het om te lezen hoe het vroeger was in het theater en hoe een stuk nu wordt opgevoerd. Ze had een druk leven. Soms speelde ze in de middag ‘Zeg ‘ns Aaa’, om ’s avonds ergens in het land op de planken te staan met een andere voorstelling.

Mooi mens

Daarnaast had ze ook een druk privéleven, ze was moeder, maar stond in het begin financieel niet sterk. Toch weet ze steeds de eindjes aan elkaar te knopen. Ook deelt Carry Tefsen een herinnering waarin ze liftend op vakantie gaat naar Spanje met haar toenmalige partner. Ze maakte daar van alles mee en vervolgens kwamen ze ook liftend weer terug. Om in België eindelijk een zak friet met een gehaktbal te krijgen

Prachtig, want ik denk dat je op zo’n moment ook echt voelt dat je leeft. Dat je er alles uit haalt. En dan is het echt bijzonder dat je daar tig jaren later nog met veel warmte op terug kunt kijken.

Dit was echt een leuke biografie! Na het lezen van haar verhaal kan ik alleen maar zeggen: wat een mooi mens!

3 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: