Leesdame vraagt zich af… met welk boek begin je?

welk boek kies je Welkom weer bij de rubriek ‘Leesdame vraagt zich af…’ Ik zit altijd vol vragen. Zoals algemene vragen over boeken en/of lezen. Maar soms ook iets over bloggen, of iets over jouw leesrituelen. Soms zijn de vragen heel makkelijk, soms wat moeilijk. Kortom: ik vraag me iets af én ik lees graag jouw antwoord!

Vandaag gaat mijn vraag over het kiezen van een boek van een auteur die al meerdere boeken op zijn/haar naam heeft staan. Je hebt nog nooit wat van deze auteur gelezen en nu wil je ontdekken wat er zo goed is aan deze auteur, maar bij welk boek begin je dan?

Met welk boek moet ik dan beginnen?
Dit vroeg ik me ooit een keer af toen mensen het over Stephen King hadden op een feestje. Titels vlogen meteen om mijn oren, maar ook andere adviezen. De één vond dat ik moest beginnen bij het begin en dus met zijn allereerste boek. De ander zei dat ik juist met zijn meest recente boek moest beginnen. Weer iemand anders was er van overtuigd dat ik het bekendste boek moest lezen. Nog iemand anders zei dat ik een boek moest lezen waarvan ik de verfilming al had gezien.

Tja, uiteindelijk koos ik toen ‘De noodzaak’ uit, waar ik vervolgens nooit verder in kwam dan de eerste hoofdstukken. Het was boeiend, maar het leek alsof ik maar niet verder kwam in het boek. Daarna heb ik eigenlijk nooit meer een poging gedaan om iets van Stephen King te lezen. Eeuwig zonde misschien, maar ja, wie weet wat er ooit nog komt.

Jan Siebelink
Van Stephen King naar de Nederlandse schrijver Jan Siebelink. De laatste tijd kwamen zijn boeken steeds vaker in mijn feed terecht op Goodreads. De omslagteksten van zijn romans spraken mij erg aan. Ik las wat reviews en werd steeds nieuwsgieriger, maar ook hier borrelde die ene vraag weer op: met welk boek kan ik dan het best beginnen? Hij heeft immers al een aardig lange bibliografie op zijn naam staan!

Begin ik met zijn eerste boek, maar dat is dan wel erg terug in de tijd… Begin ik met zijn bekendste boek? Of begin ik gewoon met dat ene boek wat ik in elke winkel zie liggen? Begin ik met een dun boek, of ga ik gelijk voor een dikke pil? Tja, waar begin je nu eigenlijk? Het is in ieder geval een leuke vraag voor deze rubriek!

Want hoe kies jij?
Als jij een nieuwe auteur wilt ontdekken, met welk boek begin jij dan? Bij een serie is het makkelijk kiezen, je begint gewoon bij het eerste deel. Maar wat als de auteur meerdere series heeft geschreven? Kies je dan liever voor een recente serie, of juist een serie van een paar jaar geleden waar iedereen enthousiast over was? Kies je van een auteur het allereerste boek, of juist het laatste omdat het zo lyrisch werd ontvangen?

Kortom: met welk boek begin jij als je kennis wilt maken met een auteur waarvan je nog nooit iets hebt gelezen?

 

De foto is van Pixabay.com

8 reacties

 • 8 oktober, 2018 om 11:57
  Geertrude zegt:

  Leuke vraag. Ik denk dat ik normaal gesproken vooral af ga op de boeken zelf, niet op de auteur. Als ik bewust voor een bepaalde auteur zou kiezen, zou ik dus de samenvattingen lezen en kijken welk boek me leuk lijkt.
  Als auteur vind ik het trouwens ook een leuke vraag. Welke van mijn eigen boeken zou ik mensen aanraden het eerst te lezen? Ga ik eens over na denken…

  Ikhartje(1) deze reactie

  Geertrude Beantwoorden

  • 8 oktober, 2018 om 22:19
   Leesdame zegt:

   Ik heb soms juist wel zin om het werk van een specifieke auteur te leren kennen. Als ik in een gesprek beland waar men vol lof is over een bepaalde auteur, dan wordt ik nieuwsgierig naar zijn of haar werk. Ik begin ook met samenvattingen, maar dan blijft soms nog de keus moeilijk als tien verschillende samenvattingen boeiend klinken haha.
   Ben trouwens heel benieuwd nu naar je antwoord over welk boek jij van jezelf zou aanraden om als eerst te lezen 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

   • 9 oktober, 2018 om 09:48
    Geertrude zegt:

    Ik vind dat echt een lastige vraag. Het gaat tenslotte om die o zo belangrijke eerste indruk 😉 Na een tijdje nadenken en van mening veranderen kwam ik toch weer op mijn eerste ingeving: Thuisgekomen.
    Dat is mijn achtste boek en bevat alle elementen van een ‘typisch Geertrude-boek’ (romantiek, tikje spanning, familieperikelen etc.)

    Ikhartje(1) deze reactie

    Geertrude Beantwoorden

 • 8 oktober, 2018 om 18:58
  Kim zegt:

  Ik breng een bezoekje aan de bieb en kijk dan wat zij in de aanbieding hebben. Als het een schrijver is die losstaande boeken schrijft, pak ik er gewoon willekeurig eentje. Bij een serie begin ik uiteraard wel vooraan. Dat probeer ik ook als dezelfde persoon meerdere keren terugkomt, zoals bijvoorbeeld bij Karin Slaughter.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Kim Beantwoorden

  • 8 oktober, 2018 om 22:21
   Leesdame zegt:

   Dat is ook een goede, gewoon op gevoel een willekeurig boek kiezen. En ja, series begin ik meestal ook bij het begin, omdat je toch vaak verwijzingen tegenkomt naar verhaallijnen uit eerdere delen.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 8 oktober, 2018 om 19:43
  Lalagè zegt:

  Ik kijk dan naar scores op Goodreads en boekmeter. Vaak begin ik dan toch met het bekendste boek, maar soms ook met het eerste als het een jonge schrijver betreft.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 8 oktober, 2018 om 22:22
   Leesdame zegt:

   Ja, dat is ook een goede: de scores van Goodreads bekijken 🙂 Wie is waar het meest enthousiast over.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 16 oktober, 2018 om 17:14
  Floor zegt:

  Bij mij is de keuze eigenlijk altijd willekeurig (tenzij het om een serie gaat natuurlijk)

  Ikhartje(1) deze reactie

  Floor Beantwoorden

Reageer op: Leesdame vraagt zich af… met welk boek begin je?

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten