8 oktober 2018

Leesdame vraagt zich af… met welk boek begin je?

Welkom weer bij de rubriek ‘Leesdame vraagt zich af…’ Ik zit altijd vol vragen. Zoals algemene vragen over boeken en/of lezen. Maar soms ook iets over bloggen, of iets over jouw leesrituelen. Soms zijn de vragen heel makkelijk, soms wat moeilijk. Kortom: ik vraag me iets af én ik lees graag jouw antwoord!

Vandaag gaat mijn vraag over het kiezen van een boek van een auteur die al meerdere boeken op zijn/haar naam heeft staan. Je hebt nog nooit wat van deze auteur gelezen en nu wil je ontdekken wat er zo goed is aan deze auteur, maar bij welk boek begin je dan?

Met welk boek moet ik dan beginnen?

Dit vroeg ik me ooit een keer af toen mensen het over Stephen King hadden op een feestje. Titels vlogen meteen om mijn oren, maar ook andere adviezen. De één vond dat ik moest beginnen bij het begin en dus met zijn allereerste boek. De ander zei dat ik juist met zijn meest recente boek moest beginnen. Weer iemand anders was er van overtuigd dat ik het bekendste boek moest lezen. Nog iemand anders zei dat ik een boek moest lezen waarvan ik de verfilming al had gezien.

Tja, uiteindelijk koos ik toen ‘De noodzaak’ uit, waar ik vervolgens nooit verder in kwam dan de eerste hoofdstukken. Het was boeiend, maar het leek alsof ik maar niet verder kwam in het boek. Daarna heb ik eigenlijk nooit meer een poging gedaan om iets van Stephen King te lezen. Eeuwig zonde misschien, maar ja, wie weet wat er ooit nog komt.

Jan Siebelink

Van Stephen King naar de Nederlandse schrijver Jan Siebelink. De laatste tijd kwamen zijn boeken steeds vaker in mijn feed terecht op Goodreads. De omslagteksten van zijn romans spraken mij erg aan. Ik las wat reviews en werd steeds nieuwsgieriger, maar ook hier borrelde die ene vraag weer op: met welk boek kan ik dan het best beginnen? Hij heeft immers al een aardig lange bibliografie op zijn naam staan!

Begin ik met zijn eerste boek, maar dat is dan wel erg terug in de tijd… Begin ik met zijn bekendste boek? Of begin ik gewoon met dat ene boek wat ik in elke winkel zie liggen? Begin ik met een dun boek, of ga ik gelijk voor een dikke pil? Tja, waar begin je nu eigenlijk? Het is in ieder geval een leuke vraag voor deze rubriek!

Want hoe kies jij?

Als jij een nieuwe auteur wilt ontdekken, met welk boek begin jij dan? Bij een serie is het makkelijk kiezen, je begint gewoon bij het eerste deel. Maar wat als de auteur meerdere series heeft geschreven? Kies je dan liever voor een recente serie, of juist een serie van een paar jaar geleden waar iedereen enthousiast over was? Kies je van een auteur het allereerste boek, of juist het laatste omdat het zo lyrisch werd ontvangen?

Kortom: met welk boek begin jij als je kennis wilt maken met een auteur waarvan je nog nooit iets hebt gelezen?

8 reacties

 • 8 oktober, 2018 om 11:57
  Geertrude

  Leuke vraag. Ik denk dat ik normaal gesproken vooral af ga op de boeken zelf, niet op de auteur. Als ik bewust voor een bepaalde auteur zou kiezen, zou ik dus de samenvattingen lezen en kijken welk boek me leuk lijkt.
  Als auteur vind ik het trouwens ook een leuke vraag. Welke van mijn eigen boeken zou ik mensen aanraden het eerst te lezen? Ga ik eens over na denken…  • 8 oktober, 2018 om 22:19
   Leesdame

   Ik heb soms juist wel zin om het werk van een specifieke auteur te leren kennen. Als ik in een gesprek beland waar men vol lof is over een bepaalde auteur, dan wordt ik nieuwsgierig naar zijn of haar werk. Ik begin ook met samenvattingen, maar dan blijft soms nog de keus moeilijk als tien verschillende samenvattingen boeiend klinken haha.
   Ben trouwens heel benieuwd nu naar je antwoord over welk boek jij van jezelf zou aanraden om als eerst te lezen 🙂   • 9 oktober, 2018 om 09:48
    Geertrude

    Ik vind dat echt een lastige vraag. Het gaat tenslotte om die o zo belangrijke eerste indruk 😉 Na een tijdje nadenken en van mening veranderen kwam ik toch weer op mijn eerste ingeving: Thuisgekomen.
    Dat is mijn achtste boek en bevat alle elementen van een ’typisch Geertrude-boek’ (romantiek, tikje spanning, familieperikelen etc.) • 8 oktober, 2018 om 18:58
  Kim

  Ik breng een bezoekje aan de bieb en kijk dan wat zij in de aanbieding hebben. Als het een schrijver is die losstaande boeken schrijft, pak ik er gewoon willekeurig eentje. Bij een serie begin ik uiteraard wel vooraan. Dat probeer ik ook als dezelfde persoon meerdere keren terugkomt, zoals bijvoorbeeld bij Karin Slaughter.  • 8 oktober, 2018 om 22:21
   Leesdame

   Dat is ook een goede, gewoon op gevoel een willekeurig boek kiezen. En ja, series begin ik meestal ook bij het begin, omdat je toch vaak verwijzingen tegenkomt naar verhaallijnen uit eerdere delen. • 8 oktober, 2018 om 19:43
  Lalagè

  Ik kijk dan naar scores op Goodreads en boekmeter. Vaak begin ik dan toch met het bekendste boek, maar soms ook met het eerste als het een jonge schrijver betreft.  • 8 oktober, 2018 om 22:22
   Leesdame

   Ja, dat is ook een goede: de scores van Goodreads bekijken 🙂 Wie is waar het meest enthousiast over. • 16 oktober, 2018 om 17:14
  Floor

  Bij mij is de keuze eigenlijk altijd willekeurig (tenzij het om een serie gaat natuurlijk)Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: