Zand erover van Elsbeth Witt

Zand erover coverIk begon dit boek met de verwachting om een lekkere leesbare roman over Vlieland te lezen. Maar het verraste me meer dan ik had verwacht.

Als het huisje van Tante Nel leeg komt te staan op Vlieland verhuist Fien van de stad naar dit eiland. Ze wil rust en voornamelijk even alleen zijn na alles wat er is gebeurd in haar leven. Fien is haar baan kwijt en haar relatie is over. De meeste vrienden kozen de kant van haar ex. Fien stuit op Vlieland op nieuwe vriendschappen, op het verleden van Tante Nel en op een oude liefde… Ondertussen bereidt Vlieland zichzelf voor op het verjaardagsfeest van BN-er Olivia Vermeulen.

Mooi geschreven
Wat ik erg goed vond aan dit boek is hoe Elsbeth Witt de gevoelens en gedachtes van Fien verwoordt heeft. De gevoelens waar Fien mee kampt zijn namelijk best complexe gevoelens. Ze heeft haar ex veel pijn gedaan. Zij was voor hem zijn grote liefde. Maar Fien had een andere grote liefde en dat was Floris.

Floris vertrok jaren geleden naar Canada en liet Fien achter. Fien heeft dat nooit echt goed kunnen verwerken, maar probeerde te accepteren dat Floris niet voor een toekomst met haar koos. En uitgerekend hij staat weer voor haar neus op Vlieland…

Dat is best complex, maar haar  gevoelens zijn heel treffend omschreven. Dat doet Elsbeth met hele mooie quotes. Bijvoorbeeld met deze: “Mensen maken het vaak zo moeilijk voor zichzelf in relaties, maar als je diep in je hart kijkt, door alle ruis heen, is de oplossing dan niet áltijd heel simpel?” 

Eilandgevoel
Naast het verhaal van Fien zijn er ook nog wat kleine verhaallijntjes. Zoals het verleden van tante Nel, waarom dronk ze bijvoorbeeld zoveel? Over de eilanders Wytske en Carlijn. Later komt Fien’s enige vriendin Monica op bezoek op het eiland en zij krijgt op het eiland ook wat vlinders in haar buik. Door deze leuke zijweggetjes is het verhaal heel onderhoudend en leest het lekker vlot door.

Ik ben daarnaast gewoon erg dol op verhalen die zich afspelen op een eiland. Met name ook de verhalen die zich afspelen op de Wadden. Ik vind de sfeer op een eiland altijd zo leuk overkomen in een boek (en ook in film).  Al kan ik me voorstellen dat wonen op een klein eiland ook heel benauwd kan zijn, want iedereen kent iedereen, maar tegelijkertijd is het ook een plek van rust, bezinning en saamhorigheid.

Gevoelig
Terug naar ‘Zand erover’, ik vond het dus een heel mooi en gevoelig boek! Ik vond het heel leuk om de gevoelens van Fien uit te pluizen en om haar keuzes te leren begrijpen. Hoewel dit boek voor de meeste lezers een luchtig strandboek zal zijn, was het voor mij een boek wat heel intens bij me binnenkwam.

 


Reageer op: Zand erover van Elsbeth Witt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten