26 juli 2022

Leesdame vraagt zich af: wanneer gooi jij een boek aan de kant?

Vorige week kwam ik in Kobo Plus een Nederlandse thriller tegen die nog maar net uit was. Ik was nieuwsgierig, maar het viel me tegen!

Ik betrapte mezelf erop dat ik afleiding zocht. Na een uur was ik nog maar op pagina 36. Ik kwam niet vooruit en ik had het gevoel dat de auteur zelf ook niet goed wist wat er moest gebeuren. Bij pagina 54 was ik het zat en gooide het boek van mijn e-reader. Het verhaal las niet lekker, de dialogen waren houterig en de personages zeikerig. Nadat ik het boek zag verdwijnen van mijn e-reader voelde ik opluchting!

Aan de kant ermee

Vroeger moest ik van mezelf altijd een boek uitlezen. Of ik moest het minimaal 100 pagina’s proberen. Bij recensie-boeken moest ik sowieso het gehele boek uitlezen. Tegenwoordig zoek ik al mijn boeken zelf uit en ik ben ook erg makkelijk geworden voor mezelf! Kom ik er niet doorheen en is de schrijfstijl heel onprettig: aan de kant ermee!

Leesdame vraagt zich af…

Wanneer gooi jij een boek aan de kant? Heb jij bepaalde richtlijnen voor jezelf, of ben je juist heel makkelijk hierin?

8 reacties

 • 26 juli, 2022 om 19:10
  Lalagè

  Het blijft soms lastig om te beoordelen of je door wilt of niet. Soms is het duidelijk: de schrijfstijl of een personages staat me tegen, of ik merk dat ik flinke tegenzin heb om het boek weer te pakken. Andere keren blijf ik hopen dat het me gaat meeslepen, wat meestal niet gebeurt. Ik laat me ook wel leiden door wat anderen vinden: als die zeggen dat het even moeite kost in het begin, maar later meer gaat leven, dan zet ik eerder door.
  In de loop van de tijd ben ik wel iets makkelijker geworden en stop ik eerder wanneer een boek me niet bevalt. • 30 juli, 2022 om 13:52
  Niek Chen

  Het valt nooit mee om een boek niet uit te lezen maar precies zoals Lalagè schijft, ben ik ook wel iets makkelijker geworden. Maar nog steeds moet een boek me wel heel erg tegenstaan wil ik het niet uitlezen.  • 1 augustus, 2022 om 12:52
   Leesdame

   En wanneer begint het jou tegen te staan? Ik merk dat veel lezers makkelijker zijn geworden hierin. Misschien omdat lezen tijd kost en er zoveel mooie boeken zijn, dat het zonde is om tijd te verspillen met een boek dat tegenstaat.   • 3 augustus, 2022 om 14:46
    Niek Chen

    Dat is een hele goeie vraag.
    Er zijn boeken waar ik niet in kan komen. Die me bladzijden na bladzijden moeite kosten om te lezen en mijn aandacht bij te houden. Dan kan ik afhaken maar de kans is er dan nog wel dat ik het later nog eens probeer.
    Er zijn ook boeken die mij irriteren omdat ze slecht geschreven zijn. Als ik daarbij afhaak dan kom ik er ook niet meer bij terug. • 4 augustus, 2022 om 19:47
  Annelies

  Het leven is veel te kort om boeken te lezen die je niet liggen. Dus ik gooi tegenwoordig héél snel een boek aan de kant. Dikwijls voel ik ook wel aan of het nog iets gaat worden. Als de schrijfstijl me echt niet ligt, weet ik dat na een paar pagina’s al.Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: