31 juli 2022

Serpent van Silje Ulstein

In mijn zoektocht in de wereld van Scandinavische thrillers trok dit debuut van Silje Ulstein meteen mijn aandacht!

In een dorpje aan een fjord in Noorwegen woont Liv met twee vrienden in een appartement. Samen kopen ze een babytijgerpython. Liv voelt een intieme band met deze slang. Dertig jaar later gaat Mariam Lind met haar 11-jarige dochter Iben winkelen in Kristiansund. Na een ruzie stormt Iben de winkel uit. Mariam denkt dat dit allemaal wel meevalt en Iben gewoon naar huis loopt. Mariam besluit een eindje te gaan rijden om af te koelen. ’s Avonds blijkt dat Iben nooit thuis is aangekomen…

Een bijzondere thriller

Er hangt een bijzondere spanning in deze thriller en dat komt door de slang! Nero, de python deelt in een aantal hoofdstukken zijn visie over het leven. In het begin nog wat melancholisch, later dreigend en onheilspellend. De slang woont bij Liv en haar vrienden. Liv laat hem erg vrij. Hun band wordt zo intiem dat Liv denkt dat ze met Nero kan communiceren. Nero mag vrij door haar slaapkamer bewegen en bij haar in bed slapen. Maar hij begint al snel eisen te stellen, hij verlangt bijvoorbeeld naar levende prooien.

De andere verhaallijn voelt koel aan, Mariam komt niet over als een hele lieve mama. Soms krijg je het gevoel dat het wel best is, dat haar dochter Iben vermist is. De zestigjarige rechercheur Roe Olsvik wordt op deze zaak gezet en ook hij heeft zo zijn bedenkingen met alles. ‘Serpent’ speelt zich afwisselend af in het verleden en in het heden en het is opgedeeld in drie delen.

Net een puzzel

In het tweede deel van deze thriller vallen de eerste puzzelstukjes op de juiste plek. Je gaat verbanden zien. Het verhaal is niet altijd superspannend, maar je krijgt toch zeker wel wat kriebels in je onderbuik bij bepaalde griezelige passages. Liv gaat erg ver wat betreft haar liefde voor Nero. Het derde deel zoekt de grenzen op. En dan voornamelijk de grens van geloofwaardigheid en daardoor zakt het verhaal tegen het eind wat in.

Het is een bijzonder debuut van de Noorse Silje Ulstein, ze kreeg het idee voor deze thriller toen ze hoorde dat een vriendin bang was dat een van haar zwerfkatten zou eindigen als voer voor slangen. Met dat idee begon ze aan deze thriller. Met succes, want ‘Serpent’ is al aan meerdere landen verkocht.