5 augustus 2022

De babysitter van Annette van ’t Hull

Deze Kluitman-novelle gaf mij een heel ongemakkelijk gevoel. Het verhaal liet me niet meer los en ik lag er nog even wakker van.

Jelena mag een hele avond op peuter Maeve passen. Jelena heeft Maeve net in haar bedje gelegd als ze een berichtje krijgt van Jordy, haar crush! Hij nodigt haar uit om te komen chillen bij het strandje aan de rivier. Jelena zegt dat ze moet oppassen, maar ze twijfelt… Deze kans met Jordy moet ze grijpen! Ze besluit Maeve mee te nemen, maar dat blijkt een heel fout plan te zijn…

De klok tikt door

Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukken die aangeven hoe laat het is. Jelena wil op tijd terug naar huis, zodat de ouders van Maeve er niet achter komen dat ze met Maeve is weggegaan. Het wordt al meteen zenuwslopend als ze door Jordy wordt opgehaald met zijn scooter en hij roekeloos met Jelena en Maeve achterop door de straten scheurt. Ik wist toen al: Jordy is fout!

Jelena is een ietwat naïef en te verliefd meisje. Voor haar is Jordy het helemaal en ze is bang dat hij uiteindelijk voor iemand anders kiest als ze niet naar het strandje gaat. Ze is duidelijk ook nog te jong om de gevolgen te overzien van haar daden. Op het strandje wordt lachgas gebruikt en veel bier gedronken. Er is een jaloerse ex, er wordt gelachen om Maeve en dan komt er een andere groep jongeren op het strand en breekt de hel pas goed los.

Ongemakkelijk gevoel

Tijdens het lezen voel ik me ongemakkelijk, de situatie waarin Jelena zich bevindt wordt steeds zenuwslopender en gevaarlijker. Het wordt ook steeds later, dat maakt de sfeer nog meer beladen, want ik dacht steeds: ‘straks komen de ouders thuis en vinden ze een leeg bedje!’ Ik ergerde me mateloos aan het roekeloze en egoïstische gedrag van Jordy en hoe hij lam op de grond zat. Ik werd ook boos op Jelena, hoe haalt ze het in haar hoofd om weg te gaan met een peuter?!

Ik leefde vooral mee met de ouders van Maeve. Zij zitten bij een voorstelling in het theater, ze denken dat hun dochtertje veilig thuis in haar bedje ligt en de oppas beneden Netflix kijkt en koekjes eet. Maar in werkelijkheid wordt Maeve blootgesteld aan agressieve jongeren die onder invloed zijn op een verlaten strandje. En Jelena beseft uiteindelijk zelf ook hoe fout ze heeft gehandeld, daarom begint ze in dit verhaal met een brief aan Maeve…

Kort, maar krachtig

‘De babysitter’ lees je in een middag/avond uit. Het is erg spannend en het tempo ligt hoog, omdat de tijd in het verhaal dringt en als lezer wil je graag weten hoe Jelena zich hieruit gaat redden. De schrijfstijl is erg modern, met veel Engelse woorden en populaire uitspraken. Jonge lezers zullen dit prettig en herkenbaar vinden, ik vond het als iets oudere lezer even wennen.

Annette van ’t Hull schreef eerder het boek ‘Jaloers’. Voor de Kluitman reeks schreef ze deze spannende novelle. ‘De babysitter’ is een levensechte nachtmerrie!