7 augustus 2022

Leestips voor Scandi-lovers, deel 3

Elke eerste zondag van de maand deel ik op mijn blog een rijtje leestips voor de liefhebbers van Scandinavische thrillers!

De boeken die ik hieronder noem zijn boeken die ik de afgelopen tijd tegenkwam in de boekhandel en online. Deze boeken trokken mijn aandacht! Niet alleen gloednieuwe boeken, maar ook oude titels komen hier voorbij. Het Scandinavische boekenbos is erg groot en vaak zie je door de bomen het bos niet meer. Ik probeer in dit bos mijn weg te vinden!

Een heel gewoon gezin van Mattias Edvardsson (Zweden)

Adam, Ulrika en hun 19-jarige dochter Stella wonen in een villawijk. Ze leiden een normaal leven, hebben een leuke vriendenkring en fijn werk. Maar op een dag wordt Stella beschuldigd van moord op een zakenman. De man is bijna twee keer zo oud als zij. Adam denkt dat Stella onschuldig is, maar Ulrika vermoedt dat Stella iets te verbergen heeft. Hoe zit het werkelijk in elkaar? Dit lijkt me een spannende psychologische thriller en ik heb er al veel goeds over gehoord.

Cultus van Camilla Läckberg en Henrik Fexeus (Zweden)

Hier kijk ik enorm naar uit, want ik zag dat deze opvolger van ‘Box‘ in november uitkomt in Nederland! In dit verhaal verdwijnt er een jongen van het kinderdagverblijf in Stockholm. Rechercheur Mina wordt op deze zaak gezet en ze ontdekt dat deze verdwijning overeenkomsten heeft met een andere verdwijning. Alleen die verdwijning liep niet goed af… En alles wijst erop dat er nog meer kinderen gaan verdwijnen. Mina besluit -na twee jaar- weer contact op te nemen met mentalist Vincent Walder.

Zwart zout van Will Dean (Zweden)

Dit is de tweede Tuva thriller van Will Dean. Van oorsprong is hij Brits, maar hij woont al jaren in Zweden. Zijn stijl past in het genre Scandi-thriller. Er is dit boek een zelfmoordgeval, maar ook een moord. Staat dat met elkaar in verbinding. Er lagen dropmunten op de ogen van de man en de zaak wordt al snel #dropmoord genoemd. Een sneeuwstorm zorgt ervoor dat het dorpje Gavrik wordt afgesloten van de bewoonde wereld. De inwoners zijn al onrustig vanwege de moorden, maar door de storm worden ze nog angstiger. De dove verslaggeefster Tuva heeft twee weken de tijd om de zaken te onderzoeken. Daarna begint ze met een nieuwe baan, maar kan ze wel weg uit het dorp?

Het lijkt me ergens een hele beklemmende thriller. Al denk ik dat ik misschien eerst bij deel 1 moet beginnen, juist omdat Tuva een grote rol speelt.