9 augustus 2022

De verborgen apotheek van Sarah Penner

Dit boek kwam op mijn pad via de Kobo Plus leesgroep op Goodreads! ‘De verborgen apotheek’ is het maandboek van augustus.

In 1791 woonde in Londen een apothekeres: Nella Clavinger en zij had een verborgen ruimte waar ze gifmengsels maakte voor vrouwen die aan hun man willen ontsnappen. Op een dag staat de 12-jarige Eliza in haar apotheek. Er ontstaat een band tussen Nella en Eliza. In het heden vindt Caroline een oud apothekersflesje in de Theems. Dol op geschiedenis en mysteries besluit ze te onderzoeken waar dit flesje vandaan komt.

Drie verhaallijnen

Caroline zou samen met haar man hun trouwdag vieren in Londen, maar omdat haar man vreemdgegaan is, besluit ze alleen naar Londen te gaan. Ze is dol op geschiedenis en literatuur, maar haar leven nam andere wendingen en daar is ze niet gelukkig mee. Daarnaast volgen we twee verhaallijnen uit 1791. Nella is een bijzonder intelligente vrouw die alles weet van (giftige) kruiden. De jonge onbevangen Eliza is leergierig en voelt zich veilig bij Nella. Toch heeft Nella liever dat Eliza vertrekt, maar Eliza is vasthoudend.

De verhaallijnen uit het verleden lezen prettig en zijn spannend. Het is leuk om mee te dwalen door de oude straatjes in Londen en er hangt een mystieke sfeer in de apotheek van Nella. De verhaallijn met Caroline vond ik in het begin vlot lezen, maar het werd al snel zeurderig en een voorspelbaar ontrouw-verhaal. Ik vond haar verhaallijn meer opvulling dan toevoeging.

Giftige mengsels

Zelf had ik dit boek nooit opgepakt denk ik, maar ik vond het leuk om deze maand mee te doen met de leesgroep en het staat toch in Kobo Plus, dus ik dacht: waarom niet? Ik vond het fascinerend om te lezen over de giftige mengsels en de apotheek die knap verborgen zat achter in een steeg. Nella is een kwetsbare vrouw en ik vond haar ergens toch wel sympathiek. Ze draagt een hoop ballast met zich mee. Nella’s moeder was ook apothekeres. Nella deed me in het begin een beetje denken aan Juniper uit de boeken van Monica Furlong, maar later kwam ik daar toch weer op terug.

Het boek leest vlot, de hoofdstukken zijn niet al te lang en voor je het weet ben je al een eind op weg en zit je in het verhaal. De grootste stoorzender is echter James, de ontrouwe man van Caroline. Ik baalde echt dat hij ineens in het verhaal verscheen en de aandacht een tijdje naar zich toe trok. Dat leidde teveel af van het oorspronkelijke verhaal. Het einde van de historische verhaallijn was wel verrassend, omdat het net iets anders ging dan ik had verwacht.