10 augustus 2022

Lekker lezen: literaire romans, dl 3

Vandaag deel ik weer leestips voor de liefhebbers van (literaire) romans. Ik zal dit elke tweede woensdag van de maand delen.

Deze boeken kwam ik de afgelopen maand tegen in de boekhandel of online. Ze trokken mijn aandacht en ik hoop jullie hiermee ook te inspireren. Soms zijn het gloednieuwe titels, soms wat ouder. Ben je meer van de thrillers? Elke eerste zondag van de maand deel ik op mijn blog een lijstje interessante Scandinavische thrillers.

Diepdiepblauw van Nikki Dekker

Ik vind diepe zwembaden imponerend en ik denk dat dit boek daarom mijn aandacht trok. Het gaat ook over water. De auteur onderzoekt wat we van onderwaterdieren kunnen leren. Het is een essayistische roman. Wat meteen mijn aandacht trok was het begin van het eerste zinnetje in de omschrijving: “Zonder zwemdiploma slinken je overlevingskansen…” Daarnaast vind ik de wereld in de diepe zee heel mystiek en ook een beetje griezelig. Ik ben daarom ook wel nieuwsgierig naar wat de auteur met dit boek wil vertellen.

De stier van Mascha Gesthuizen

Deze auteur kom ik regelmatig online tegen in leuke discussies, maar ik heb nog nooit wat van haar werk gelezen. Mascha Gesthuizen is niet alleen auteur, maar werkte tot 2014 ook als huisarts. Ze schrijft in ‘De stier’ over een afgelegen boerderij, daar wonen de jongens Bart en Joris. Op de boerderij is het leven hard. Niemand weet wat zich daar precies afspeelt. Ik vind verhalen die zich afspelen op afgelegen of geïsoleerde plekken erg interessant. Volgens andere lezers is dit een vrij heftige roman om te lezen. Hij staat op mijn wil-ik-lezen lijst!

Hier zijn is niet de bedoeling van Lauranne van Grinsven

Saar moet na de dood van haar opa terug naar haar geboortedorp. Liever niet, maar het moet en oma vraagt ook nog eens of Saar een tijdje blijft. Dan volgt er een beklemmende week. Met een dode opa in de woonkamer en later in de schuur. Een week waarin iedereen te hard zijn of haar best doet om het gezellig te maken en dat gaat schuren. Het speelt zich af in Brabant en ik ben benieuwd of ik er dingen uit herken. Deze staat trouwens al klaar op mijn e-reader, die komt vanzelf nog wel aan de beurt dus.