12 augustus 2022

Ode aan het LEVEN van J.N. Wille

Afgelopen week las ik deze novelle. Ik werd aangesproken door het mysterie en de summiere informatie. Ik besloot de gok te wagen!

De hoofdpersoon heeft veel last van nachtmerries over het verleden. Dan besluit de hoofdpersoon via dromen terug te gaan naar het verleden. In die droomwereld probeert de hoofdpersoon diens vroegere zelf te begeleiden en moed in te praten. Om suïcide te voorkomen beleven de oudere en jongere versie van de hoofdpersoon opnieuw een bepaalde periode uit de schooltijd. Lukt het de hoofdpersoon om de geschiedenis te veranderen?

Mysterieus verhaal met herkenbare thema’s

Het is een vlot geschreven verhaal en het wordt op een verrassend originele manier gedeeld! Elk hoofdstuk begint met een feitje over slapen. Daarna reis je mee door de droomwereld van de hoofdpersoon. Herkenbare thema’s zoals depressie bij jongeren, pesten en suïcide komen voorbij. De hoofdpersoon voelde zich vaak angstig en onzeker. Dit wordt treffend omschreven.

Misschien heb je er zelf ook wel eens aan gedacht: ‘hoe zou het zijn als ik iets kon zeggen tegen mijn 12-jarige zelf…’ Vanuit dat oogpunt is dit verhaal geschreven. De hoofdpersoon weet nu wat geluk is en wil dat zichzelf nogmaals een keer op het hart drukken door terug in de tijd te reizen en zichzelf weer opnieuw te vinden.

De puntjes op de i

De auteur weet een goed verhaal over te brengen naar de lezer in een goed verzorgde schrijfstijl! Wel wordt er halverwege letterlijk ingebroken door de auteur om de lezer op scherp te stellen, maar persoonlijk had ik deze “wake-up call” liever op het eind in een soort epiloog gelezen. Een ander puntje is de kaft en summiere informatie die online te vinden is. Het is een bijzonder mooi verhaal, daar hoort een passende kaft bij vind ik en ook wat meer informatie over wat lezers kunnen verwachten. Ik had zelf het geluk dat de auteur met mij al het een en ander had gedeeld.

‘Ode aan het LEVEN’ is een novelle die stof tot nadenken geeft, maar waar de auteur nog wel een paar puntjes op de i mag zetten wat betreft afwerking en marketing. Ik heb een vermoeden dat dit gaat lukken en dat er in de toekomst nog meer werk zal verschijnen.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: