18 augustus 2022

Voorstad van Thomas van Aalten

voorstad cover

Ik kwam dit boek tegen op de nieuwe groslijst van aangemelde titels voor de Libris Literatuurprijs 2023. Ik werd nieuwsgierig!

Dit verhaal speelt zich af in twee stadswijken: de chique Bomenwijk en de wat ongure volkswijk Babylon. De laatste is opgedeeld in oud en nieuw Babylon en het nieuwe gedeelte zullen twee chique torenflats worden gebouwd. Arthur werkt als planoloog aan dit project. Hij is getrouwd met Selma, een docente Frans. Hun dochter Claire werkt in een supermarkt. In oud Babylon woont de Marokkaanse Anwar. Hij werkt als afwashulp.

Wespenplaag

De hoofdpersonen komen om de beurt aan het woord en maken de gekste dingen mee in hun leven. Zo koopt Selma een dure designjurk die ze verliest in de metro. Later wordt deze jurk teruggevonden, maar blijkt de jurk ondergepoept te zijn door iemand van een zogenaamde #nee beweging. In het land heerst er ook een gevaarlijke wespenplaag. Er wordt geadviseerd om binnen te blijven, speciale roosters en horren te plaatsen in de horeca en winkels en beschermende kleding te dragen zodra mensen naar buiten gaan. Op tv praten experts over de wespen en mogelijk gevaarlijkere soorten. Er is echter ook een groep mensen die de wespenplaag relativeert. Waarschijnlijk doet je dit aan iets denken… Inderdaad, het is een metafoor voor de coronapandemie. En die metafoor werkt als een tierelier in dit boek!

Van begin tot eind heb ik genoten van dit boek! Ik heb gegrinnikt, gegruwd en mezelf ongemakkelijk gevoeld. Daarnaast zit er ook veel spanning in dit verhaal. Zo zat ik echt op het puntje van mijn stoel toen Anwar er ingeluisd was door zijn “vrienden” en hij een groep ongure mannen over de vloer kreeg. Het verhaal wisselt steeds snel van perspectief. De ene keer kijk je mee in een chique huishouden, dan lees je weer over het leven in de ongure wijk Babylon. Toch staan deze levens dichter bij elkaar dan je zou verwachten.

Venijnig, rauw en reflecterend

Thomas van Aalten houdt de lezer vaak een spiegel voor. Zijn schrijfstijl is meeslepend en het venijn sijpelt tussen de regels door. De dialogen zijn scherp en heel direct. Wat je als lezer denkt, zeggen de personages hardop tegen elkaar. En heel soms is het verhaal ontzettend smerig en grof. Maar dat heeft dan een reden en het past in het verhaal. Het is niet zomaar erbij gehaald, zo wordt later in het boek duidelijk gemaakt waarom de jurk onder de uitwerpselen zat en krijg je een beeld in het hoofd van deze dader.

Toen ik begon herkende ik de torenflat in nieuw Babylon. Ik keek namelijk vroeger vaak naar de vlogs van Mascha (Beautygloss) en ik weet dat ze jaren geleden in die bewuste torenflat woonde. Daarom had ik ook wel een beetje een beeld van de toren en de omgeving.

Klopt helemaal

‘Voorstad’ is een verhaal dat helemaal klopt! Van begin tot eind leest het verhaal als een trein en het blijft nagalmen in je hoofd. Een verhaal dat is opgedeeld in seizoenen en stukje bij beetje worden de torenflats opgebouwd, totdat Selma en Arthur er uiteindelijk gaan wonen en er een spectaculaire en hysterische finale volgt.

2 reacties

 • 27 augustus, 2022 om 12:29
  Lalagè zegt:

  Dat klinkt interessant! Het is al lang geleden dat ik iets las van deze schrijver. En bedankt voor de link, lekker om in te snuffelen, zo’n lijst 🙂


  Lalagè
  Beantwoorden

  • 27 augustus, 2022 om 19:59
   Leesdame zegt:

   Ja leuke lijst hé. Hij wordt tot en met 31 december nog een paar keer bijgewerkt hoor, dus er kunnen nog meer titels bij komen!


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: