22 juli 2022

Wat ik uitkraam van Jackie van Pul

wat ik uitkraam cover

‘Wat ik uitkraam’ is een openhartig dagboek van een kraamverzorgende. Jackie van Pul schrijft in dit boek over wat ze meemaakt tijdens haar werk.

Als kraamverzorgster komt Jackie overal! In het ziekenhuis om te assisteren en natuurlijk ook bij mensen thuis. Van een villa tot een woonwagen, elke week is anders. Veel mensen zijn blij met haar komst en hulp, maar het komt ook voor dat ze niet welkom is. Of dat mensen denken dat ze alleen maar beschuit met muisjes uitdeelt… Maar een kraamverzorgster doet nog veel meer! Al deze avonturen heeft Jackie opgeschreven in dit boek.

Meekijken met een kraamverzorgster

Jackie van Pul werkt in West-Brabant als kraamverzorgster. De ene keer assisteert ze als partusassistent, de andere dag doet ze een opstart bij een gezin thuis. Sommige ouders zijn heel blij en delen alles met Jackie, maar het komt ook wel eens voor dat het niet klikt. Jackie van Pul verzorgt de kraamvrouw en houdt haar gezondheid én die van de baby goed in de gaten.

In korte stukjes (soort columns) beschrijft Jackie van Pul steeds een andere situatie. Je kijkt over haar schouder mee tijdens het werk en je leest ook een klein stukje over haar privéleven. Als ze bijvoorbeeld dienst heeft, kan het gebeuren dat ze tijdens het passen van een nieuwe bril ineens gebeld wordt. In dit boek ontdek je dat er echt heel veel verschillende soorten mensen zijn. Als kraamverzorgster moet Jackie dan ook snel schakelen. Wat het ene gezin prima vindt, vindt het andere gezin weer helemaal niet leuk.

Openhartig

Ik vond het leuk om op deze manier meer te leren over het beroep kraamverzorgende. Het is een intiem beroep en je maakt echt een korte periode deel uit van een gezin. Jackie is oplettend, flexibel, zorgzaam en ze heeft een groot gevoel voor humor. Ook is ze heel open over zaken als menstruatie, borstvoeding en moedermelk.

Als je de boeken van Marlies Koers graag leest, dan verwacht ik dat dit boek van Jackie van Pul ook in de smaak zal vallen!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: