20 juli 2022

Zachtop lachen van Malou Holshuijsen

zachtop lachen cover

Dit is het debuut van Malou Holshuijsen. Het boek was mij al eerder opgevallen, toen stond er nog een meisje op de kaft.

Malou blikt terug op haar leven. Haar oma Helena was Indisch en de soto ayam, lemper en besengeh stonden dan ook vaak op het menu. Oma Helena leefde samen met Rob Houwop, een man die vaak afkeurend het geluid van een koe nadeed. Malou had ook een vriendin: ‘Madé’. Op een dag gebeurde er iets heftigs en dat veranderde alles.

Niet meer slapen en bang voor verkeer

De volwassen Malou heeft bindingsangst, is bang in het verkeer en kan slecht slapen. Ze gaat in therapie en de therapeut stelt EMDR voor. Deze hoofdstukken (de gifbeker) zijn opgezet als dialogen. De flashbacks op Malou’s leven worden niet in chronologische volgorde verteld. Hoewel ik de gifbeker hoofdstukken tergend traag en vervelend vond lezen, zijn ze wel cruciaal voor het verhaal. In deze hoofdstukken wordt langzaamaan de ware reden van Malou’s angsten kenbaar gemaakt. Maar wie goed tussen de regels door leest kan die reden op den duur zelf ook wel raden.

Malou is vaak bij oma Helena, een eigenwijze vrouw die dol is op lekker eten, maar vaak zegt dat ze een kleine eter is. Oma Helena praat niet graag over haar verleden in Indië. Malou besluit later zelf op onderzoek te gaan naar haar oma’s verleden, dit vond ik een van de mooiste hoofdstukken, maar het is niet de belangrijkste verhaallijn uit het verhaal.

Goed, maar bij vlagen ook onsmakelijk

Bij sommige passages kreeg ik toch wel wat kriebels. De stukjes waarin Malou beschrijft dat ze het matje wat onder haar oma’s voeten ligt steeds uitklopt, omdat het vol zit met huidschilfers. Ik zag dit vervolgens helemaal voor me en ik vond dat best onsmakelijk. Later vinden ze bij haar thuis veel bedorven voedsel. Ik vroeg me dan ook af hoe het rook bij oma Helena binnen, want het leek me niet echt fris allemaal. Maar het bewijst wel dat Malou Holshuijsen heel beeldend en direct kan schrijven!

Malou is duidelijk toe aan rust en balans in haar leven. Ze kijkt met sarcasme naar haar angsten en zelfs bij de therapeut neemt ze zichzelf niet altijd serieus en zit ze vol zelfspot. Misschien is dat ook juist haar kracht! Dit debuut wordt verfilmd, maar wanneer de opnames gaan beginnen is nog niet bekend op dit moment.