16 juli 2022

Gestrand van Sarah Goodwin

gestrand cover

Vandaag heb ik voor jullie een Engelse survival-thriller, namelijk het debuut ‘Gestrand’ van Sarah Goodwin.

Je mixt Expeditie Robinson en Utopia door elkaar en je krijgt een nieuw reality-spel: acht mensen moeten een jaar lang overleven op een onbewoond Schots eiland. Het is de bedoeling dat ze samen een bestaan opbouwen. Een jaar later zal een boot de kandidaten weer ophalen, maar er verschijnt geen boot die dag. Er zit niks anders op dan terug te keren, maar de sfeer was al niet prettig en nu ze moeten blijven wordt het er niet beter op…

De boot komt dus niet terug

De hoofdpersoon is Maddy, zij is extreem introvert, beschermd opgegroeid en een buitenbeentje. Dit is ze ook al snel in de groep kandidaten. Maar Maddy is ook intelligent en weet zichzelf heel goed te redden. Ze weet alles van kruiden en planten en zij is ook de persoon die voornamelijk bezig is met voedsel zoeken. Foerageren wordt dit genoemd en als je elke keer een nipje wijn neemt wanneer je dit woord tegenkomt, dan ben je aan het eind van het boek stomdronken, want het woord ‘foerageren’ komt ontelbaar keer voor in dit boek! Net als etensketeltje trouwens. De kandidaten maken warme zomerdagen mee, maar ook steenkoude winterdagen en die tijd is echt bikkelhard en afzien.

De andere kandidaten blijven wat oppervlakkig, visser Frank is bijvoorbeeld helemaal niet uitgewerkt als personage. Het enige wat ik weet is dat hij veel drinkt. De anderen zijn iets meer uitgewerkt, maar geen van allen zijn sympathiek. Al snel is Maddy de zondebok in de groep en lijkt ze volgens de andere kandidaten steeds de oorzaak van conflicten te zijn. Bij het begin van ‘Gestrand’ weet je al twee dingen: Maddy gaat het overleven én de boot komt niet opdagen als het jaar voorbij is. Dat staat trouwens ook op de kaft, maar het duurt vrij lang voordat je bij deze passage komt, dus ik vind het bijzonder dat er zo’n spoiler weggegeven wordt.

Verslavend lekker leesboek

Sarah Goodwin krijgt het voor elkaar dat ik het boek niet meer los wil laten! Ze schrijft verslavend lekker en ze weet veel spannende momenten te creëren. De andere kandidaten zijn stuk voor stuk heel irritant en gemeen en de schrijfster laat zien wat er kan gebeuren als alle zekerheid wegvalt en je volledig op jezelf bent aangewezen. Wat paniek en frustratie met mensen kan doen. Tussendoor lees je ook fragmenten waarin Maddy gescreend wordt als kandidaat en fragmenten die zich afspelen in de tegenwoordige tijd waarbij Maddy geïnterviewd wordt over haar ervaringen op het eiland.

De tweede helft van het boek leest erg beklemmend en de sfeer is non stop dreigend. Het is lang onduidelijk hoe het zit met de boot die niet aankwam, maar de uitleg daarover viel me ietwat tegen en was onlogisch naar mijn mening. Wat me ook opviel was dat er zeer weinig mensen bij betrokken waren, terwijl een programma zoals Expeditie Robinson juist een enorme crew heeft inclusief medisch toezicht. Maar goed, het is fictie natuurlijk. Desalniettemin heb ik toch erg genoten van ‘Gestrand’ en ik zie hier nog wel een verfilming van komen!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: