13 juli 2022

Lekker lezen: literaire romans, dl 2

Vandaag deel ik weer leestips voor de liefhebbers van (literaire) romans. Ik zal dit elke tweede woensdag van de maand delen.

Deze boeken kwam ik de afgelopen maand tegen in de boekhandel of online. Ze trokken mijn aandacht en ik hoop jullie hiermee ook te inspireren. Soms zijn het gloednieuwe titels, soms wat ouder. Ben je meer van de thrillers? Elke eerste zondag van de maand deel ik op mijn blog een lijstje interessante Scandinavische thrillers.

Leestips van deze maand

De zoetzure smaak van dromen van Sun Li

Sun Li komt uit Hongkong, maar groeide op in het noorden van Nederland en studeerde in Groningen en later in Durham. In 1980 komen de ouders van Sun Li en nog vier kinderen naar Nederland en beginnen hier een Chinees restaurant. Sun Li en haar broers en zussen worden aangemoedigd om te gaan studeren en allereerst zijn de ouders hier erg blij om, maar dan vragen ze zich af: wie neemt later ons restaurant over? Sun Li schrijft over haar leven, hoe het was om hier op te groeien en hoe haar ouders hier een restaurant begonnen. Een leven dat niet zonder vallen en opstaan verliep. De recensies over dit boek zijn dubbel. Ik heb het op mijn verlanglijst gezet in mijn Kobo account.

Melktanden van Emma Curvers

Lon woont samen met Philip, het lijkt een ideaal huisje, boompje, beestje leven, met pasgeverfde muren en robot-stofzuiger. Maar Philip is niet tevreden. Voor Lon het beseft zit ze tegen haar zin in in een open relatie. Dit boek schijnt heel origineel en humoristisch te zijn. En volgens de omslagtekst gaat het ook nog over achtbanen. Genoeg redenen om dit boek te onthouden om eens op te zoeken!

Hofje zonder zorgen van Carolien Spaans

Deze kwam ik een paar dagen geleden tegen online en ik dacht eerst dat een roman was over een bejaardenhofje, maar dat had ik mis! Het gaat wel over een hofje, in Haarlem waar allerlei mensen wonen. Ouders met kinderen die vastgeplakt zitten aan een scherm, een vlogster met pleinvrees, een arts die net met pensioen is en stiefkind met multiculturele ouders. Het hofje is de samenleving in het klein. Er broeit van alles! Het boek wordt omschreven als een komische roman en ik ben nu eigenlijk wel nieuwsgierig geworden naar dit Haarlemse hofje!

Oud en nieuw van Gary Veerman

Het is negen jaar na de ramp in Volendam, maar hoofdpersoon Angel staat nog steeds stil in haar leven. Ze heeft zichtbare en onzichtbare littekens aan deze brand overgehouden. Toch wil ze graag weer normaal leven, maar dat is moeilijk in een dorp waar iedereen op elkaar let. Angel besluit in groepstherapie te gaan en tijdens deze therapie├źn begint ze zich ook te verdiepen in haar geschiedenis. Ze duikt in het leven van haar overgrootoma Grietje. Een sterke en eigenzinnige vrouw, ze stond ook bekend als model in de kunstenaarswereld.

Het rupsenhuis van Jeanine de Vries

Een historische roman die zich afspeelt in het Friese Franeker tijdens de achttiende eeuw. De Amsterdame Jael komt door de schulden van haar man in Franeker terecht. Ze is er allesbehalve gelukkig en ze verlangt terug naar botanische atelier in Amsterdam. Daar was ze de atelierhulp van de beroemde Maria Sibylla Merian. Het lukt haar niet om als vrouw alleen terug te reizen en de woeste Zuiderzee wordt haar vijand. Maar Jael geeft de moed niet op. Dit lijkt me een interessante roman, ik ben erg nieuwsgierig wat Jael’s werk inhield in botanische atelier en ik ben ook benieuwd of het haar uiteindelijk toch lukt om terug te keren naar Amsterdam.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: